Sosyal Anksiyete Bozukluğu diğer bir ismiyle Sosyal Fobi, kişinin sosyal ortamlarda kendisini aşırı güvensiz hissetmesi, kaygılanması, kendiyle ilgili olumsuz düşünceler taşımasıdır. Bu yazımızda, sosyal anksiyete nedir, sosyal anksiyete bozukluğu ne demek gibi soruları yanıtlayarak, bu rahatsızlığın ne olduğunu öğrenecek, sosyal anksiyete neden olur sorusuyla da bu anksiyete bozukluğunun nedenlerine, değineceğiz. Aynı zamanda sosyal anksiyete bozukluğu belirtilerine, sosyal fobi belirtilerine değineceğiz. Bu belirtileri bir sosyal anksiyete testi olarak kullanabilir, kendinizi bu noktada teste tabi tutabilirsiniz. Son olarak da bu rahatsızlığın nasıl yenilebileceğini anlatacağız.
Kaygı Bozukluğu İle İlgili Genel Bilgi İçin Kaygı Bozukluğu Nedir Yazımızı da Okuyabilirsiniz!
Bu alanda yabancı literatürden araştırma yapmak isteyenler için şunu belirtelim, sosyal anksiyete uluslararası literatürde, SAD (Social Anxiety Disorder) olarak geçiyor
O zaman ilk sorumuzla başlayalım. Sosyal Anksiyete nedir? Sosyal Anksiyete ne demektir?
Bu Yazıda Neler Okuyacaksınız?
Sosyal Anksiyete Nedir? Sosyal Fobi Nedir?
Sosyal anksiyete bozukluğu kişinin sosyal ortamlarda kendinin gergin ve kaygılı hissederek, kendinin aşırı farkında olması, reddedileceğine ve kendisiyle alay edileceğine dair taşıdığı yoğun kaygı durumudur. Böyle bir durumda kişi, kendini sosyal ortamlarda rahat hissetmez ve huzursuz olur. Bu durum özgüven eksikliği, çekingenlik ya da çekingen kişilik bozukluğu gibi durumlarla ilişkilidir. Sosyal anksiyetesi olan insan sosyal ortamlarda yoğun bir yetersizlik hissi taşır, hata yapmaktan ve bu hata sonucunda yargılanmaktan korkar.
Kaygı Bozukluğu Nasıl Geçer Öğrenebilir, Anksiyete Testi İle Kendinizi Test Edebilirsiniz!
Sosyal anksiyete nedir sorusunun cevabı kısaca böyle. Peki bu sosyal fobinin nedenleri nelerdir? Kişi neden sosyal anksiyete bozukluğu problemi yaşar? İsterseniz biraz da bu nedenler üzerinde duralım.
Sosyal Anksiyete Neden Olur?
Sosyal anksiyete neden olur diye baktığımızda, sosyal kaygı bozukluğunun birçok farklı nedeni olabildiğini görüyoruz.
Sosyal anksiyetenin nedenleri arasında ilk sıradaki etken, şüphesiz genetik aktarım. Aile geçmişinde benzer bir rahatsızlığı olan insanlarda, sosyal anksiyete bozukluğu daha sık görülüyor.
Bu sosyal fobinin bir diğer nedeni de beyindeki bazı kimyasal maddelerin eksikliği ve bu eksiklikten dolayı kişinin düşüncelerinde meydana gelen yanlışlıklar. Bu noktada Serotonin miktarının azlığı örnek olarak verilebilir.
Sosyal anksiyetenin nedenlerinden biri de kişinin geçmiş tecrübeleridir diyebiliriz. Kişi, geçmişte, okul veya iş yaşamında toplum önüne çıktığı bir zamanda, kendisi ile alay edilmiş, kendisine gülünmüşse, ileriki dönemlerde toplum önüne çıktığında, kişi aynı duyguları tekrar yaşayacaktır. Daha deneyimi yaşamadan, eski anılarını hatırlayarak, ona bu duyguyu yaşatabilecek kanıtları arayacaktır.
Bir diğer sosyal fobi nedeni, kişinin kendine yönelik olumsuz düşünceleridir. Kişi kendini çirkin, eksik ya da beceriksiz olarak görüyorsa ve kendine olan özgüveni düşükse, sosyal kaygı yaşama olasılığı yüksektir. Bu düşünceler özellikle çocukluktan itibaren ortaya çıkan ve kişide özgüven problemine neden olan yanlış düşüncelerdir.
Son olarak sosyal fobinin nedenleri arasında kişinin aile yaşamı gösterilebilir. Aşırı mükemmeliyetçi, kıyaslayıcı, eleştirel, kontrolcü ve çocuklarından yüksek beklentiye sahip ebeveynler, kişide sosyal anksiyete doğmasına neden olabilir. Yine ailedeki aşırı koruyucu davranışlar ya da duygusal olarak uzaklık, kişinin sosyal fobi geliştirmesine neden olabilir.
Sosyal Anksiyete Testi: Sosyal Anksiyete Belirtileri
Sosyal anksiyete nedir, sosyal anksiyete neden olur gibi soruları yanıtladık. Peki kişilerin sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyen bu psikolojik rahatsızlığın belirtileri, sosyal anksiyete belirtileri, sosyal fobi belirtileri nelerdir?
Sosyal Fobi kendini birçok yerde ve ortamda farklı şekilde gösterebilir. Buna göre bazı sosyal fobi belirtileri şu şekildedir:
- Belirli derecede özgüven eksikliği,
- Kendini yetersiz görme, yetersizlik hissi,
- İletişimi başlatamama ve sürdürememe,
- Toplum önüne çıkmaktan kaçınma,
- Çekingenlik,
- Parti ve davetlere gitmekten kaçınma,
- Hata yapmaktan aşırı korkma,
- Kendinin aşırı farkında olma ve herkes tarafından izlendiğini düşünme,
- Kendini beğenmeme, kendi hakkında olumsuz düşünceler,
- Mükemmeliyetçilik,
- Girilecek sosyal bir ortam konusunda çok önceden endişelenme,
- Flört davranışlarından çekinme,
- Onaylamadığı düşünceleri kolay belirtememe.
Ayrıca kişi sosyal anksiyete yaşadığında bazı bedensel belirtiler de ortaya çıkar. Sosyal anksiyetenin bedensel belirtileri şu şekildedir:
- Yüz kızarması,
- Terleme,
- Ses Titremesi,
- Ağız kuruluğu,
- Nefes Kesilmesi,
- Kas Gerginliği,
- Mide ve bağırsak problemleri
Bu belirtilerin kaçı sizde var? Eğer bu belirtilerden birçoğu uzun bir müddet sizde de görülüyorsa, kendinizde bir sosyal fobi varlığından şüphelenebilirsiniz.
Sosyal Anksiyete Nasıl Geçer?
Sosyal Anksiyete nedir, Sosyal Anksiyete ne demektir gibi soruları yanıtlardık. Sosyal fobinin nedenlerine ve belirtilerine değindik. Bu belirtileri sosyal anksiyete testi olarak kullanarak, kendinizde böyle bir rahatsızlığın olup olmadığını anlayabileceğinizi söyledik. Peki sosyal anksiyete nasıl geçer? Kişinin sosyal fobisini yenmesi için neler yapması gerekir, yani sosyal fobi nasıl yenilir?
Sosyal anksiyete bozukluğu ile mücadele etmek için öncelikle bir uzmandan yardım almanız önemli. Bu alanda deneyimli bir psikiyatr veya psikolog yardımı ile bu kaygınızın önüne geçebilirsin. Uzmanın bu noktadaki yöntemine göre hem ilaç hem de terapi yöntemi ile sosyal fobiyi yenebilirsiniz. Aşağıda bu alanda kullanılan iki farklı terapi yöntemini bulabilirsiniz.
Bilişsel Davranışçı Terapi Yöntemi
Bilişsel Davranışçı Terapi, sosyal anksiyete bozukluğu için oldukça sık kullanılan bir terapi yöntemi. BU terapi yönteminde kişinin kendisine, dünyaya ve sosyal kaygılarına yönelik düşünceleri üzerinde durulur ve burada yanlış olan düşünceler, gerçekçi ve olumlu düşüncelerle değiştirilir. Sosyal anksiyete bozukluğunun temel nedeni, düşüncelerdeki yanlışlar olduğundan, bu terapi yöntemi, kişinin kendisine ve dünyaya bakış açısını değiştirdiğinden, sosyal fobinin giderilmesinde oldukça etkilidir.
Maruz Kalma Terapisi Yöntemi
Maruz Kalma Terapisi, sosyal fobi için kullanılan bir diğer terapi yöntemidir. Bu yöntemle, kişi korktuğu ve endişelendiği ortamlara yavaş yavaş sokularak, o ortamdaki duygu ve düşüncelerinin daha gerçekçi bir hale gelmesi sağlanır. Kişi, yavaş yavaş korktuğu ortamlara alışır ve kendini daha rahat hissetmeye başlar. Bu deneyimler arttıkça da sosyal fobi giderilmeye başlanır.
Sosyal Fobi Yenme Egzersizleri
Sosyal Fobiyi yenme egzersizleri denildiğinde ilk olarak akla nefes egzersizleri gelebilir. Bu noktada, diyafram nefesi ile kendinizi rahatlatabilirsiniz. Özellikle toplum önünde konuşma yapanların, tiyatro oyuncuların sıklıkla kullandığı diyafram nefesi hem sosyal anksiyetenizi hem de heyecanınızı yatıştıracak bir egzersiz.
Sosyal anksiyeteyi yenmek için bir diğer yöntem de kendinizi farklı sosyal ortamlara yavaş yavaş sokmak. İnsanlarla iletişim halinde olacağınız çeşitli kurslar, eğitimler ya da diğer etkinlikler bu anlamda size oldukça faydalı olacaktır. Kendinize bu anlamda çeşitli hedefler belirleyebilir, katıldığınız aktivitelerde insanlarla tanışma ve onlarla iletişim halinde kalma konusunda kendinizi biraz zorlayabilirsiniz. Bunu yaptığınızda, yavaş yavaş bu duruma alıştığınızı öreceksiniz.
Olumlamaların gücünü sosyal fobiyi yenmek için de kullanabilirsiniz. Kendinize güveninizi tazeleyeceğiniz olumlama cümlelerini, bilinçaltınızın açık olduğu sabah uyandıktan sonra ve gece yatmadan önce tekrarlayın. Ayna karşısında kendinize bu anlamda olumlu cümleler söyleyin. Bu egzersizleri gerçekten inanarak yaptığınızda, sonuçlara inanamayacaksınız.
Sosyal Fobi Kitapları
Sosyal Fobiyi yenmek için kitapların gücünden de yararlanabilirsiniz. Biblio terapi olarak geçen bu yöntem, birçok olumsuz düşüncenin giderilmesi için oldukça etkili bir yöntem. Tabi, öğrendiklerinizi uygularsanız.
Sosyal Fobi Filmleri
Sosyal fobi için kitapların yanı sıra, sosyal fobi filmlerinden de yararlanabilirsiniz. Bu noktada sosyal anksiyete ile ilgili filmler size bir ışık olabilir. Aşağıda bu filmlerin bazılarını bulabilirsiniz.
Mary And Max
Yıl: 2009
IMDB: 8.1
Süre: 1 saat 32 dakika
Zoraki Kral (The King’s Speech)
Yıl: 2010
IMDB: 8.0
Süre: 1 saat 58 dakika
Tersyüz (Adaptation)
Yıl: 2002
IMDB: 7.7
Süre: 1 saat 55 dakika
Elling
Yıl: 2001
IMDB: 7.5
Süre: 1 saat 29 dakika
Kimi
Yıl: 2022
IMDB: 6.3
Süre: 1 saat 29 dakika
Sosyal Anksiyete Bozukluğunu Aşabilirsiniz!
Sosyal Anksiyete bozukluğu nedir, sosyal fobi en demektir gibi soruları yanıtlayarak bu rahatsızlıkların nedenlerini ve belirtilerini inceledik. Bu belirtilere göre siz de de sosyal anksiyete varsa, bu konuda bir uzmandan yardım alarak ve ilgili kitaplardan yararlanarak, bu kaygı bozukluğunuzun üstesinden gelebilirsiniz.
Sosyal anksiyete bozukluğu, beyninizin ve zihninizin size oynadığı bir oyun. Bu oyunu bozarak, sosyal ortamlarda daha rahat etmek için adım atabilir, sosyal anksiyete bozukluğunu yenebilirsiniz.
Bu yazımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Yazımızda herhangi bir tedavi öğesine ve önerisine yer verilmemiştir. Bu ve benzeri konularda tanı ve tedavi için mutlaka konunun uzmanlarına başvurunuz.