mindfullness-egzersizleri-dinginyasam.com-1

Farkındalık Meditasyonu : Yediğiniz Şeyleri Farkedin

Zeytin sever misiniz? Bu farkındalık (mindfullness) çalışmasında her gün yediğiniz herhangi bir yiyeceğin farkına varacağız. Bizim seçimimiz sağlıklı bir gıda olan zeytin oldu burada. Fakat bu çalışmayı siz başka herhangi bir yiyecek ile yapabilirsiniz. Peki farkındalık çalışmasını bir zeytin ile nasıl yapacaksınız?

Günlük hayatta bir çok nesne veya insan ile karşılaşırız. Ama çoğu zaman birçoğunu fark etmeyebiliriz. Aynen nesneler ve insanlarda olduğu gibi, günlük hayatta tükettiğimiz gıdalara ve içeceklere de dikkat etmeyiz. Sadece tüketiriz ve biter. Peki, doğanın bize armağanı olan bu gıdaları, bu bilinçsizlik ve farkındasızlıkla tüketmek ne kadar doğru? Gerçek hayatın ne kadarını yaşamış oluyoruz bu şekilde? Yoksa sadece karnımızı doyurup, yaşamımızı mı sürdürüyoruz?

Farkındalık çalışmalarını, beslenme alışkanlıklarınıza da uyguladığınızda, bu farkındalık, fazla yemek yemenizi engelleyecek ve kilo almanızı da durduracak. Çünkü günlük hayattaki aşırı besin tüketiminin en temel nedenlerinden biri farkında olmadan yediğimiz besinler ve bu çalışma ile siz bu farkındasızlığı aşacaksınız.

Bu farkındalık (mindfullness) çalışmamızda iki adet zeytine ihtiyacımız olacak ve çalışmamız 6 adımdan oluşacak. Hadi gelin, yediklerimizin kıymetini bu çalışma ile biraz daha iyi anlayalım ve farkına varalım.

mindfullness-egzersizleri-dinginyasam.com-2

Farkındalık çalışmalarınız için, Çevrenizdeki Sesleri Farkedin Egzersizine de göz atabilirsiniz.

1.    Birinci zeytini alın ve sadece yiyin.

Bu zaten günlük hayatta çoğumuzun yaptığı bir şey. Yiyecekleri sadece yemek. Siz de bu ilk adımda, ilk zeytini sadece yiyin.

2.    İkinci zeytini inceleyin, fark edin, keşfedin, gerçekten görün.

İkinci zeytini elinize alın ve onu inceleyin. Üzerinde nasıl dokular var iyice gözlemleyin. Büyük mü, küçük mü? Etli  mi? Biraz tırtıklı ya da düz mü? Görmek ile bakmak arasında çok fark vardır. Burada bizim sizden istediğimiz gerçekten görmeniz. Çünkü bakmak, bir çok detayı atlamanıza neden olur. Görmek ise, bütün detaylara hakim olmanızı sağlar.

3.    Zeytinin üzerindeki dokulara dokunarak hissedin.

Zeytini elinize alın ve dokularını hissetmeye çalışın. Nasıl? Sert mi duruyor, ya da yumuşak bir dokusu mu var. Elinizde nasıl bir his bırakıyor. Neler hissediyorsunuz? Bunları düşünün.

4.    Zeytini kokusunu hissedin, koklayın.

Zeytini burnunuza götürün ve kokusunu duyun. Nasıl kokuyor? Daha önce hiç bunu yapmış mıydınız?

5.    Zeytini ağzınıza götürün, diliniz ve dudaklarınızla dokularının farkına varın.

Zeytini ağzınıza götürün ve yemeden dudaklarınızla ve dilinizle zeytini hissedin. Ağzınızda nasıl bir his bırakıyor?

6.    Zeytini yavaşça ısırın ve tadını hissedin.

Yavaşça ısırın zeytini ve tadının keyfine varın. Ne kadar özel bir tat değil mi? Ağzınızda nasıl da güzel bir his bırakıyor. Küçük ısırıklarla adım adım yiyin ve hemen hemen her gün yaptığınız bu eylemin aslında nasıl küçük ve muhteşem adımlardan oluştuğunun farkına varın.

7.    Size ulaşana kadar hangi aşamalardan geçtiğini düşünün.

Ve son adımda, doğanın bu eşsiz ürününün önümüze gelmesinde emeği geçenleri ve adımları düşünün. Bir zeytin tanesinin sofralarımıza ulaşması için, zeytin ağacının dikilmesi, yıllarca sulanması, zeytinlerin toplanması, işlenmesi, paketlenmesi ve satılması. Bütün bu adımların hepsi, biz bu lezzeti hissedelim diye. Peki ya biz bu lezzeti gerçekten hissettmek yerine, sadece yersek ne olur? Hiçbir şey olmaz, hayat devam eder. Fakat fark ederek yerseniz, o zaman hayat bir başka akar.

Bu çalışmayı, günlük hayatınızda uyguladığınızda, her geçen gün yediğiniz, içtiğiniz şeylere karşı farkındalığınız artacak, daha az yiyecek ve hatta zayıflayacaksınız. Fazla yemenin bir çok nedeni var fakat en belirgin olanlardan biri de farkında olmayarak yemek. Yiyecekleri fark ederek yerseniz, aşırı yemekten de kendinizi kurtarmış olursunuz.

Ayrıca bir düşünün, sofranıza kadar gelen bu eşsiz lezzette emeği geçen insanlar, dökülen alın terleri. O kadar emek. Bunları düşündükçe, daha da çok fark etmeye alışacak, hayatın her noktasında farkındalığınızı geliştireceksiniz.

Farkındalık çalışmalarınız için, Çevrenizdeki Sesleri Farkedin Egzersizine de göz atabilirsiniz.

Buna Da Bakın

mindfullness nedir 2 dinginyasam.com

Anda Yaşamak ve Mindfulness Nedir?

Mindfulness Ne Demektir? Bu yazımızda anda yaşamak ve mindfulness kavramları üzerinde derin bir yolculuğa çıkacağız. …

cakra nedir cakralar dinginyasam.com

Vücuttaki Çakralar ve Gizemleri

Çakra Nedir? Bu yazımızda çakra nedir, çakra ne demektir sorularına yanıtlarını arayacağız ve vücutta bulunan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir