farkindalik-meditasyonu-cevrenizdeki-sesleri-farkedin.png

Farkındalık Meditasyonu : Çevrenizdeki Sesleri Farkedin

Farkındalık çalışmalarının en önemlilerinden biri de çevremizin farkına varacağımız, daha önce dikkatimizi çekmeyen veya çok az çeken seslerin dinlenilmesi, nesnelerin izlenmesi ve detaylara dikkat edilmesidir. Günlük hayatta bir çok ses duyar, bir çok nesne ile iletişim halinde bulunuruz. Ama bir çoğunu ya farketmeyiz ya da çok düşük bir farkındalık ile yanlarından geçer gideriz. Esas odaklandığımız konular farklı olduğu için aradaki sesleri hissetmeyiz. Fakat düzenli yapılacak bir farkındalık çalışması ile, çevrenizin farkına varabilir, hayatı gerçek anlamda deneyimleyebilirsiniz.

Özellikle stresli olduğumuz dönemlerde, farkındalığımız azalır. Etrafa, çevreye, insanlara, hayvanlara vb. hayatın içindeki bir çok şeye dikkat etmez oluruz. Fakat farkındalık çalışmaları ile bu streslerle başa çıkabilir, dikkatimizi arttırabilir, hayatı daha keyifli hale getirebiliriz.

Bu çalışmada, farkındalığımızı arttırmak için çevredeki sesleri dinleyeceğiz. Daha önce bu seslerin farkında olmadığınıza şaşıracak, dikkat edildiğinde en basit şeylerde bile nasıl bir mükemmellik olduğunu deneyimleyeceksiniz. Bu farkındalık meditasyonunu önce her gün 5 dakika yapmayı deneyin. Daha sonra ihtiyacınıza göre 10, 15 ya da 30 dakika yapabilirsiniz. Size kalmış. Sadece, başlarda kendinizi sıkmayın ve sadece gününüz 5 dakikasını bu meditasyona ayırın.

Farkındalık çalışmalarınız için, Yediğiniz Şeyleri Farkedin Egzersizine de göz atabilirsiniz.

farkındalık-meditasyonu-dingin-yasam-1

Bu farkındalık meditasyonumuz, 6 adımdan oluşuyor. Hadi gelin sırasıyla bu adımlara geçelim.

1.     Sessiz bir odada, bir koltuğa oturun.

Farkındalık meditasyonunu yapacağınız, sessiz bir yer bulun. Evinizin herhangi bir odası veya bir parkta bir bank ya da ormanda bir ağaç dibi. Burada oturacağınız yerin hiçbir önemi yok. Yeterki, çalışmanızı bölecek birileri etrafınızda olmasın.

2.     Gözlerinizi kapayın.

Gözlerinizi kapayın ve o anın farkında olmaya çalışın. Çalışmanın sonuna kadar gözlerinizin bu şekilde kapalı tutun. Gözlerinizi kapadığınızda, meditasyon konsantrasyonunuz daha iyi olacaktır. Çünkü, çevredeki nesneler dikkatinizi dağıtmayacaktır.

3.     Bir kaç kez derin derin nefes alın.

Nefes egzersizleri ayrı bir meditasyon çalışması, fakat burada da öncelikle kendinizi daha da rahatlatmak için, nefes egzersizi yapmanız gerekiyor. Bu egzersiz de sadece birkaç kez derin derin nefes alıp vermeniz.

4.     Aklınıza gelen düşünceleri izleyin.

Anın farkında olmaya çalışın. Bu çalışmayı yaparken aklınıza geçmişten ve gelecekten bir sürü şey gelecek. Çünkü insan zihni için, ana odaklanmak zordur. Özel çalışmalar ve belli bir meditasyon süresi gerektirir. Şimdilik bu düşünceleri yok etmeye çalışmak yerine, onların sadece kafanızda belirmelerini izleyin. Sanki zihniniz bir gökyüzü ve bu düşünceler de birer bulutmuş gibi düşünün. Bulutlar gelsin ve geçsin. Onları yargılamayın. Sadece izleyin. Gelecek ile ilgili bir endişe mi geldi aklınıza, sadece izleyin. Ya da geçmişte çözemediğiniz bir probleme mi odaklandınız. Bu düşüncelerin yavaşça zihninizden gelip geçmesini izleyin.

5.     Geçmişle ve gelecekle ilgili bütün düşünceleri bir an için bırakıp, sadece o anın sessizliğine odaklanın.

Bu adımda biraz daha ileriye giderek, bu düşünceleriniz bırakıp o anda neler oluyor ona odaklanın. Nefes alış verişlerinizi duyabiliyor musunuz? Hissettikleriniz neler? Bunları gözlemleyin. Kafanızdaki geçmiş ve gelecekle ilgili düşünceleri farkettiğinizde, onlar artık üzerinizdeki hükümlerini yitirirler. Yavaş yavaş kaybolmaya başlarlar. Geçmiş ve geleceğin sadece zihninizi meşgul eden birer düşünceden ibaret olduğunu ve gerçek siz olmadığını hissettiğinizde, ana odaklanmamanız için hiçbir neden kalmaz.

6.     Sessizliğin içindeki sesleri dinleyin.

Zihninizi dinginleştirdikten sonra, sessizliğe odaklanın. Sessizliğin sesiniz dinleyin. Ortalık sessiz gibi gözüktüğünde bile ne kadar çok ses var değil mi? Mesela evdeyseniz. Buzdolabının sesini daha önce kaç defa farkettiniz? Veya dışarda oynayan çocukların sesini, geçen arabaların sesini. Veya bir ormandasınız. Esen rüzgarın sesini, farklı kuş cıvıltılarını, suyun sesini kaç defa dinlediniz? Evde veya dışarıda, doğaının seslerine kulak verdiğinizde, doğanın bize nasıl bir müzik ziyafeti verdiğini farkedeceksiniz. Doğanın, aslında en büyük orkestra olduğunu göreceksiniz.

Bu farkındalık çalışmasını belli bir süre yaptığınızda, farkındalığınızın arttığını çevrenize karşı daha duyarlı hale geldiğinizi hissedeceksiniz. Artık etrafınızı seslerin farkında olacak, hayatın bize sunduğu bu güzellikleri daha derinden deneyimleyeceksiniz. Kuşların cıvıltısı, rüzgarın sesi, yaprakların hışırtısı, akar suyun sesi ve dahası. Bu eşsiz orkestranın sesini daha derinlerden duymak istiyorsanız, bu küçük egzersiz size oldukça faydalı olacak.

Farkındalık çalışmalarınız için, Yediğiniz Şeyleri Farkedin Egzersizine de göz atabilirsiniz.

Buna Da Bakın

mindfullness nedir 2 dinginyasam.com

Anda Yaşamak ve Mindfulness Nedir?

Mindfulness Ne Demektir? Bu yazımızda anda yaşamak ve mindfulness kavramları üzerinde derin bir yolculuğa çıkacağız. …

cakra nedir cakralar dinginyasam.com

Vücuttaki Çakralar ve Gizemleri

Çakra Nedir? Bu yazımızda çakra nedir, çakra ne demektir sorularına yanıtlarını arayacağız ve vücutta bulunan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir