Bu Yazıyı Da Okuyabilirsiniz!
meditasyon nedir dinginyasam.com

Meditasyon İle İlgili En Çok Merak Edilenler

Meditasyon nedir?

Bu yazımızda hem zihinsel hem de psikolojik olarak bizi oldukça rahatlatan meditasyon konusuna değineceğiz. Meditasyon nedir, meditasyon ne demek, meditasyon nasıl yapılır gibi soruları yanıtlayacağımız bu yazımızda, temel manada meditasyon çeşitlerini de anlatacağız.

Peki Meditasyon nedir? Meditasyon, kelimesi latince “meditatio” kelimesinden gelmektedir. Birçok batı dilince derin düşünce anlamına gelen bu terim, farklı kültürlerde farklı tür meditasyonları simgeleyebilmektedir. Farklı kaynaklarda orta asya kökenli bir pratik olarak görülse de, farklı kültürlerde amacı meditasyon olan birçok uygulama görülmektedir.

Meditasyon nedir, meditasyon nasıl yapılır sorularının en temelinde yani meditasyonun temelinde zihni boşaltmak vardır. Zihnimiz yapısı gereği ya geçmişte ya da gelecektedir. Zihninize dikkat ederseniz bu gidiş gelişleri kolaylıkla saptayabilirsiniz. Örneğin, geçmişte sizi kızdıran bir olayı düşünürken bulabilirsiniz kendinizi. Bu düşünceden bir anda, yarınki toplantınızı düşünmeye, oradan tekrar geçmiş toplantılarda dikkatinizi çeken bir ayrıntıya ve tekrar gelecekteki planlarınıza atlayabilirsiniz. Yani zihnimiz hiç durmaz. Sürekli bir geçmişte bir gelecekte, yoğunlukla geçmişte veya gelecekte olabilir. Diğer bir tabirle geçmişi düşünüp üzülür veya geleceği düşünüp kaygılanırız. Geçmiş üzüntüleri ve gelecek anksiyeteleri de bizi bu anı yaşamaktan alıkoyar.

meditasyon nedir www.dinginyasam.com

Peki bu anlamda meditasyon nedir, meditasyon ne demektir ve bize nasıl yardımcı olur? Meditasyon ile, zihnin ve anın farkındalığına ulaşılır. Böylelikle, zihnimizden bağımsız bir insan olduğumuzuz anlar, zihnimizi susturmayı öğrenebiliriz. Zihnimizi susturduğumuzda, yani gelecekte veya geçmişte dolaşan bir zihinden arındığımızda, artık o anı yaşıyor oluruz. Andan keyif alırız ve gerçekten yaşadığımızın farkına varırız.

Hepimizin farklı düşünceler üreten ve bu düşünceler denizinde yüzen bir zihni var. Fakat biz bu zihinden farklıyız. Zihin bu düşünceleri üretir ve sizin onlardan oluştuğunuzun yanılgısını size vermeye çalışır. Fakat gerçekte siz zihin değilsinizdir. Zihin geçmişte olup bitmiş olayları yanlı bir yaklaşımla size sunarken, gelecek konusunda ise, olmamış olayların endişelerini yaşatmaya çalışır size. Fakat meditasyonla farkındalığa ulaştığınızda, sizin bu düşüncelerden, yani zihinden farklı olduğunuzu anlarsınız. Yani siz başkasınızdır, zihniniz de başka. Zihninizden geçen şeyler değilsinizdir. Meditasyon yapmak, en başta bu farkındalığı kazanmanızı sağlar.

Meditasyona başlarken, başta nefesimize odaklanırız, yani bir çeşit nefes meditasyonu ile başlarız. Önce kendi nefesimizin farkına vararak, canımızı hissederiz. Bu alıştırma ile birlikte vücudumuzu hissetmeye başlar, bütün vücudumuzu farkındalıkla kucaklarız. Ayaklarımızdan başımıza kadar birçok noktamızı hissetmeye çalışır, bu farkındalıkla anda kalmaya çalışırız. Bu şekilde başlayacağımız bir meditasyon, düşüncelerimizi susturma yönünde bize oldukça yardımcı olacaktır.

meditasyon nedir dinginyasam

Meditasyon Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Meditasyon nedir sorusundan sonra, sıra geldi meditasyon süresine.Meditasyon sürekliliğin oldukça önemli olduğu bir pratiktir. Her gün belli bir dakikanızı meditasyona ayırmalı ve bu saati değiştirmemeye çalışmalısınız. Hatta meditasyon için özel bir yer belirlemeli, meditasyonunuzu bu yerde yapmalısınız. Peki meditasyon ne kadar sürmelidir? Ya da meditasyon süresi ne kadardır?

Meditasyon süresi çalışmanızın hangi aşamasında olduğunuza göre farklılık göstermektedir. Bu pratik uzun süre hareketsiz ve sessiz oturuşlar gerektirdiğinden, başlangıçta meditasyon süresi oldukça kısa tutulmalıdır. Çünkü alışık olamadığınız bir pratiği yapmaktasınız. Hem zihinsel hem de fiziksel olarak buna hazır olmayabilirsiniz. Başlangıçta uzun süre yağmaya çalıştığınız meditasyondan sıkılabilir, sürekliliği tehlikeye atabilirsiniz. Aynı şekilde, vücut duruşu olarak da alışık olmadığınız için, belirli ağrılara sebebiyet verecek şekilde meditasyon yapıyor olabilirsiniz.

meditasyon suresi dinginyasam.com

Bunlardan kaçınmak için, başlangıç meditasyon süresini günde 5 dakika ile sınırlayabilirsiniz. Eğer meditasyona yeni başlıyorsanız, bu sürenin bile size ne kadar uzun geleceğini tahmin edebiliyoruz. Belki de bu uzun sessizlikten sıkılacak, vazgeçmek isteyeceksiniz. Fakat uzun bir yol bile tek bir adımla başlar ve siz bu 5 dakika meditasyon ile, bu ilk adımı atmış olacaksınız. Sakın pes etmeyin. Unutmayın ki güzel bir şeylere erişmek için başlangıçta biraz fedakarlık yapmak şart.

Günlük 5 dakika meditasyonlara alıştığınızda, bu süreyi kademeli olarak arttırabilirsiniz. Örneğin iki hafta 5 ‘er dakika yaptığınız meditasyonları, üçüncü hafta 7 dakikaya çıkarabilirsiniz. Dördüncü hafta 10 dakika meditasyon yapabilir, iki ayın sonunda bun süreyi 20 dakikaya kadar çıkarabilirsiniz.

İdeal meditasyon süresi 20 dakika ile 30 dakika arasındadır. Bu sürelere ulaştığınızda bir de sürekli hale getirdiğinizde, berrak bir zihin ve açık bir farkındalık da sizi bekliyor olacak. Daha uzun süreler meditasyon yapan kişiler tabi ki var ama bu kişiler zen rahipleri gibi artık kendini bu konuya adamış kişiler. Veya bizde ermiş olarak nitelendirilebilen kişiler bu sürelerin çok üzerine çıkabilmektedir. Fakat bizim amacımız derviş olup yolara düşmek değil. Bu yüzden, meditasyon konusunda belirli bir süreyi de aşmamak gerekiyor.


Meditasyon Hazırlık Aşamaları

Meditasyon nedir ve meditasyon ne demek tir gibi sorulara yanıt verdik, meditasyon süremizi de belirledik. Meditasyon yapmak için ihtiyacınız olan en temel şey, sadece sizin olacağınız sessiz bir yer. Bu yeri en basit anlamda evde bile oluşturabilirsiniz. Kimsenin olmadığı bir odada, ayrı aydınlık yarı karanlık bir şekilde, rahat bir koltuğa oturabilirsiniz. Bu koltuk sizin meditasyon koltuğunuz olabilir.

Meditasyon sırasında bir mum veya tütsü yakabilir, meditasyona odaklanma konusundan onlardan destek alabilirsiniz. Farklı tütsü kokuları bu anlamda size oldukça yarar sağlayabilir. Hem de bu kokular ile ortama farklı bir ambiyans katabilirsiniz.

Meditasyon yaparken üzerinizde rahat kıyafetlerin olmasına özen göstermelisiniz. Ne kadar rahat olursanız, meditasyon sorasında da o kadar rahatlayacağınız için, bol kıyafetleri tercih etmenizde fayda var. 

Meditasyon öncesinde ılık bir duş da alabilirsiniz. Bu sizin tercihinize kalmış. Meditasyon sırasından sizi daha da rahatlatacak bir faaliyet duş. Fakat meditasyon için bir gereklilik değil.

Meditasyondan sessizlik çok önemli. Bu yüzden bulunduğunuz yerin sessiz olmasına oldukça önem vermelisiniz. Kimi kişiler meditasyon sırasında çeşitli meditasyon müzikleri dinleyerek daha fazla konsantre olabilmektedirler. Siz de bu meditasyon müziklerinin konsantrasyonunuzu arttıracağını ve sizi bu ambiyansa sokacağına inanıyorsanız, siz de meditasyon müziklerinden yararlanabilirsiniz.


Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyon nedir sorusundan sonra en çok merak edilen sorulardan biri de meditasyon nasıl yapılır? Meditasyon yapmanın farklı teknikleri vardır. Biz burada genel bir meditasyon tekniğinden söz edeceğiz.

Öncelikle meditasyon için rahat, sessiz ve uygun bir ortamda olmalısınız. Bu ortamı sağladığınızda, gözlerinizi kapatmalı ve nefesinize odaklanmalısınız. Diyafram nefesi almak bu noktada oldukça önemli. Diyafram nefesi nasıl alınır, biliyorsanız, bu şekilde nefes alabilirsiniz. Nefesinizi alırken ve verirken nefesin farkında olarak canınızı hissetmelisiniz. Bu nokta da uzun süre diyafram nefesi almak başınızı döndürebileceğinden bu konuda alıştıra alıştıra devam etmelisiniz.

meditasyon nasil yapilir dinginyasam.com

Nefes farkındalığından sonra, vücudunuzun farkına varmalısınız. Bunun için ayaklarınızdan başlayarak başınıza kadar bütün vücudunuzu taramalısınız. Bu tarama işlemi sırasında, her bir noktada belirli bir süre kalmalı, ayaklarınızı, bacaklarınızı, ellerinizi, boynunuzu hissetmelisiniz. Bunları yaparken, başka bir şey düşünmemeye özen göstermelisiniz.

Nefesimize konsantre olduk, vücudumuzu taradık. Şimdi sıra geldi düşüncelerimizi izlemeye. Meditasyonun başlangıcında, bu konuda yeni olduğunuz için, zihninize birçok düşünce hücum eder. Geçmiş, gelecek, işler, projeler, sözler ve dahası. Başlangıçta yapmanız gereken tek şey, bu düşüncelerin gelip geçişini izlemek olacaktır. Onları yargılamadan izleyerek gelip geçmelerine şahit olacaksınız. Zihniniz gökyüzü, bu düşünceleri de gökyüzünde ilerleyen bulutlar olarak hayal edin. Her bir bulutun sessizce gelip geçmesini gözlemleyin. Belirli bir meditasyon deneyiminden sonra, artık bu düşüncelerin zihniniz işgal etmediğini göreceksiniz. Ama bunun için, başta bu gözlemlemeyi düşünceleri yargılamadan yapmalısınız. 

Zihni gözlemledikten sonra, şimdi artık anın sessizliğine teslim olma zamanı. Gözleriniz yine kapalı bir şekilde, sessizliği dinleyin. Sessizlikte bile ne kadar küçük seslerin olduğunu gözlemleyin. Duyabildiğiniz sesleri birbirinden ayırmaya çalışın. Buzdolabının sesi veya kombinin veya dışardan gelen belli belirsiz bir ses. Seslere konsantre olun.


Meditasyonun Faydaları

Meditasyon nedir sorusuna yanıt verdik. Meditasyonun nasıl yapılacağını da öğrendik. Şimdi sıra geldi meditasyonun faydalarına. Düzenli yapılan bir meditasyonun faydalarını saymakla bitmez. Biz burada birkaçına sizler için değineceğiz. Peki meditasyonun faydaları nelerdir? İşte sırasıyla meditasyonun faydaları.

Öncelikle meditasyon yapmak zihninizi susturmayı alışkanlık haline getireceğiniz için, berrak bir zihin sunar size. Sürekli gelecek kaygısı yaşamadığınız ya da geçmişte olmuş olayları tekrar tekrar önünüze getirmeyen bir zihin yapısıyla, düşüncelerinizin niteliği de değişir. Artık endişe için değil, sadece planlarınızı gözden geçirmek için geleceğe gidersiniz. Ya da geçişte takılıp kaldığınız bir olayı tekrar tekrar yaşamak için değil, güzel bir anıyı anımsamak için geçmişte olursunuz.

meditasyonun faydalari dinginyasam.com

Geçmiş ve gelecek projeksiyonlarını susturmayı başardığınızdan, meditasyonla anın farkında olursunuz. Artık gerçekten yaşadığınızın farkındasınızdır. Gelecekte ya da geçmişte değil, şu an yaşadığınız anda var olmuşsunuzdur. Ara ara anda kalmanın keyfini yaşamışsınızdır. Fark etmemiş olsanız da bu anlarda yaşamla bağınız, tam anlamıyla mükemmeldir. İşte meditasyon, bu anları fark etmenizi ve bu anların süresini uzatmanızı sağlar. Yani meditasyon yapmak, hayatın keyfini arttırır.

Farkındalık hayatta başarılı olmamız ve güzel bir hayat yaşamamız için gerekli olan en temel şeylerden biri. Diğer bir tabirle bilinçli olmak. Her ne kadar bilinçli olduğumuzu söylesek de, büyük bir olay sonucu farkındalık düzeyi artmamış veya belirli meditasyon aşamaları sonucunda bu düzeylere ulaşmamış kişilerin, farkındalık düzeyleri oldukça düşüktür. Yani toplumda bu farkındalık düzeyi oldukça düşüktür. Eğer siz de büyük bir olay yaşadıktan soran bu farkındalığa erişmiş bir kişiyseniz, şanslısınız. Eğer değilseniz, farkındalık üzerinden aşmanız gereken bir hayli uzun bir yol var. Meditasyon da bunu sağlayacak en temel pratiklerden biri.

Meditasyon yaptığınızda, stres düzeyinizin oldukça azaldığınız, eğer depresyondaysanız, depresyon seviyenizin düştüğünü ve hatta dingin bir yaşam sürmeye başladığınızı fark edeceksiniz. Özellikle depresyondaysanız veya anksiyete sorunları yaşıyorsanız, başlangıçta zorlansanız da, meditasyon yapmaya başlamalısınız. Çünkü meditasyon, kısa zamanda bu sorunlarınızın çözmeniz konusunda size destek sağlayacak.


Meditasyon Çeşitleri

Meditasyon nedir konusunu aydınlattıktan sonra, şimdi de meditasyon çeşitlerine odaklanalım. Çeşitli meditasyon yöntemleri vardır. Biz yukarıda bazılarına değinsek de burada hem yukarıda değindiğimiz meditasyon tiplerinin detaylarına, hem de farklı meditasyon yöntemlerine değineceğiz. Peki dünyanın farklı noktalarından uygulanan bu meditasyon yöntemleri nelerdir?

Farkındalık Meditasyonu (Mindfullness)

Mindfullness yani farkındalık, son yılların en popüler meditasyon yöntemlerinden biri. Terim olarak daha geniş bir alanı kapsasa da, biz burada sadece meditasyon açısından ele alacağız mindfullness terimini. Peki mindfullness nedir? Farkındalık Meditasyonu nasıl yapılır?

Farkındalık meditasyonu, içinde bulunduğumuz ruh halini, düşüncelerimizi ve etrafımızı, bilinçli bir farkındalıkla gözlemleyerek yapılır. Yani olayların içinde olan kişi olmaktan ziyade, kendinize üçüncü bir gözden bakmayı gerektirir. Siz kendinizi ve etrafınızı bilinçli olarak gözlemledikçe, bilinciniz artar ve bu hayatınızdan inanılmaz değişikliklere yol açar.

farkindalik meditasyonu dinginyasam.com

Normal şartlarda farkına varamayacağınız duygu ve düşüncelerinizi, çeşitli mindfullness alıştırmaları ve farkındalık meditasyonu ile fark edecek duruma gelirsiniz. Zihninizden geçen her düşünceyi tam bir bilinçle kavrayabilir, düşüncelerinizin ve duygularınızın nedenlerini böylelikle keşfedebilirsiniz.

Farkındalık meditasyonu ile sadece kendinizin farkına varmaz, etrafınızın da farkına varırsınız. Ne tür ilişkileriniz var ne tür bir çevrede kimlerle ilişki halindesiniz, insanların size karşı davranışları nasıl gibi bir çok noktayı fark edebilirsiniz. Bu farkındalığa ulaştığınız zaman, etrafınızdaki insanların farkındalık seviyelerinin ne kadar düşük olduğuna şaşıracaksınız.

Farkındalık meditasyonu için, birçok teknik olmakla birlikte, en çok kullanılanları nefes farkındalığı, beden farkındalığı, seslerin farkındalığı ve yediklerimizin farkındalığı.

Nefes ve beden farkındalığı kısmına aşağıda değineceğiz. Özetle nefesimizi ve bedenimizi fark etmeyi amaçlayan iki meditasyon tipini içeriyor farkındalık meditasyonları.

Seslerin farkındalığı yönteminde, herhangi bir yerdeyken, oradaki seslere odaklanmanız ve en küçük sesten en şiddetlisine kadar bütün seslerin farkına varmanız gerekiyor. Burada seslere odaklandıkça ne kadar çok sesin iç içe bizimle birlikte olduğunun farkına varacaksınız. Örneğin bu alıştırmayı bir ormanda yaptığınızı düşünürseniz, ormandaki çeşit çeşit kuşun sesi, ağaçların yapraklarının sesleri, rüzgarın sesi, uzaktan gelen insan veya hayvan sesleri ve dahası. Bütün bu seslere odaklandığınızda, anda yaşamanın ne kadar keyifli ve hayatın gerçekten yaşamak olduğunun farkına varacaksınız.

Yediklerimizin farkındalığı yönteminde, yediğimiz herhangi bir şeye odaklanmamız gerekiyor. Bu meditasyonda örneğin bir elma yediğimizi düşünelim. Elmanın kabuğu, kabuğunun dokusu, içi, içinin dokusu, kokusu, tadı, ağızda bıraktığı his, sizde bıraktığı hisler, elmayı ısırdığınızda dilinizde ne hissettiğiniz, dişlerinizin nasıl olduğu, çiğnerken ve yutarken nasıl yuttuğunuz ve dahası. Bunun gibi birçok detayı gözlemleyebileceğiniz bir yöntem yediklerimizin farkındalığı yöntemi.

Farkındalık meditasyonunda, bunlar gibi birçok yöntem var. Bu yöntemlerin yanında, farkındalık için kendi yöntemlerinizi de bulabilirsiniz. Çünkü farkındalık meditasyonunda amaç, kendinizin ve etrafınızın daha çok farkında olmak. Normal şartlarda çok düşük olan farkındalık düzeyini, çeşitli alıştırmalar ile, daha da arttırmak. Çünkü, hemen hemen her gün yaptığımız onlarca şeyi, otomatik pilotta yapıyoruz ve hayatı farkında olmadan yaşıyoruz. Farkındalık meditasyonu (Mindfullness), bizi tekrar hayata döndürüyor. Geçmiş veya gelecekte yaşamaktan, anda yaşamaya odaklıyor.


Nefes Meditasyonu

Nefes meditasyonu, genelde meditasyonların başlangıcında kullanılıyor ve öncelikle nefesinizin farkına varmanızı sağlıyor. Özellikle diyafram nefesi alarak, hem doğru nefes almayı alışkanlık haline getirebilir hem de bu nefesi meditasyonda kullanabilirsiniz. Farkındalık (mindfullness) meditasyonunda da sıklıkla kullanılan nefes meditasyonunu hemen hemen her yerde yapabilirsiniz.

nefes meditasyonu dinginyasam.com

Nefes meditasyonunu yapmak için evde rahat bir yere oturmuş da olabilirsiniz, arabada trafikteyken veya metro, otobüs gibi toplu taşıma araçlarındayken de bu meditasyonu yapabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, diyafram nefesi almak, aldığınız bu derin nefesi fark ederek yavaş yavaş vermek.


Beden Tarama Meditasyonu

Beden tarama meditasyonu da yine farklı yerlerde yapabileceğiniz bir meditasyon çeşidi. Yine farkındalık meditasyonu (mindfullness) içinde yapılan bir meditasyon türü olan beden tarama meditasyonu, ayrı olarak da yapabileceğiniz bir meditasyon çeşidi.

beden tarama meditasyonu www.dinginyasam.com

Beden tarama meditasyonu için öncelikle rahat bir yere oturmalı veya uzanmalısınız. Daha sonra bedeninizde ayaklarınızdan başınıza kadar her bir bölgeye ayrı ayrı odaklanarak, sırayla taramalı ve o bölgeyi hissetmelisiniz. Bu meditasyonu yatmadan önce bir alışkanlık haline getirerek bedeninizi gevşetebilir, böylelikle daha rahat bir uykuya geçebilirsiniz. Yine bu meditasyonu ayaktayken de yapabilir, herhangi bir yerde herhangi bir şeyi beklerken bu sırada bu meditasyon ile gevşeyebilirsiniz. 


Zihin Meditasyonu

Zihin meditasyonu, zihni gözlemleme yolu ile yapılabilecek bir meditasyon tekniğidir. Özellikle modern dünyada insan zihni sürekli meşguldür. Birçok uyarana maruz kalan zihnimiz, aynı zamanda hem geçmişin hem de geleceğin bombardımanı altındadır. Zihin ile eş olduğunu düşünen insan da bu düşüneler altında ezilmektedir. Oysa zihin insan değildir, olmuş bitmiş ve olma ihtimali olan olayları sürekli canlandırıp durur. İnsanlar da bunları gerçek sanarak ona göre tepki verirler.

Fakat insan, zihninden bağımsızdır. Zihinde olan olaylar sadece projeksiyon ya da anılardır.  Bu düşüncelerden kurtulmak yerine, bunları gözlemlemek, insana gözlemci rolü verir ve zihinden ibaret olmadığını insana gösterir. Yani zihin meditasyonu ile zihninizi gözlemlediğinizde, geçmiş ve gelecek arasında gezinen bir zihinle karşılaşacaksınız. Bu alıştırmayı sıklıkla yaptığınızda, artık bu düşünceleri yargılamamayı ve sadece zihninizden gelip geçişlerini izlemeyi öğreneceksiniz. Böylelikle kafanıza gelen bir endişede, artık daha bilinçli olacak ve bu endişenin yersiz olduğu nu göreceksiniz. Yine geçmiş olaylar konusunda da elinizden bir şey gelmediğini, olup bitmiş bir olayı sürekli düşünmenin verimsizliğini deneyimleyeceksiniz.

Meditasyon nedir sorusunun en güzel yanıtlarından biri de zihin meditasyonudur. Ve bu meditasyonu düzenli yaptığınızda, zihninizdeki düşüncelerden nasıl hafiflediğinize şahit olacak ve çok şaşıracaksınız.


Kundalini Yoga Meditasyonu

Meditasyon nedir sorusuna kundalini yoga meditasyonunun verdiği yanıt oldukça fazladır. Kundalini Yoga meditasyonu, farklı yoga tekniklerini içeren, geniş kapsamlı bir meditasyon tekniğidir. İçerisinde hem meditasyon adımlarını hem de farklı hareket, ses, ve çeşitli blokaj kaldırma tekniklerini barındırır.

Kundalini yoga meditasyonunda, temel olarak aşağıdaki teknikler kullanılır:

  • Nefes (Pranayama)
  • Hareket (Asana)
  • Mantra (Ses Titreşimi)
  • Meditasyon
  • Bandhalar
kundalini yoga meditasyonu dinginyasam.com

Burada işe doğru nefes egzersizleri ile başlanılan kundalini yoga çalışmaları, çeşitli yoga hareketleri, bandhalar ve mantralar eşliğinde devam eder. Ve meditasyon kısmı, kundalini yoga için en önemli kısımlardan biridir. Kişinin farkındalık düzeyini oldukça arttıran bu yöntem, farklı teknikleri birleştiren kundalini yoganın, en temel adımlarından biridir.


Zen Meditasyonu

Zen meditasyonu, solunum odaklı bir meditasyon türüdür. Bu yönüyle Vipassana meditasyonuna benzeyen zen meditasyonunda, farklı olarak karın hareketlerini esas alır. Vipassana ‘da bu, burun yoluyla yapılır.

zen meditasyonu dinginyasam.com

Peki Zen meditasyonu nasıl yapılır? Zen meditasyonu için öncelikle düz oturmak şarttır. Daha sonra eller karın bölgesine yerleştirilir. Nefes alıp vermeye odaklanırlır ve bu sırada zihindeki düşünceler izlenir. Özgürce zihinden geçip gitmeleri gözlenir. Burada temel amaç, zihni düşünelerden arındırmaktır.


Vipassana Meditasyonu

Vipassana, olanı olduğu gibi görmek anlamına gelir. Gotama Buda tarafından 2500 yıldan daha önce keşfedilmiş Vipassana Meditasyonu, Hindistan ‘ın en köklü meditasyon tekniklerinden biridir. Aslında bu bir meditasyondan ziyade, bir yaşama sanatı olrak aktarılır. Temelde kendi kendini gözlemlemek ve dönüştürmek için bir yoldur Vipassana.

vipassana meditasyonu www.dinginyasam.com

Vipassana Meditasyonu kursları Hindistan ‘da ücretsiz olarak verilmektedir. Bu Vipassana kursları yaklaşık 10 gün sürüyor ve bu eğitimin sonunda belirli bir farkındalık düzeyine ulaşıyorsunuz. Ama bu kurslar bir hayli zorlu. Uzun sürelerde yapılan meditasyonlar ve konsantrasyonları içeren bu kurslar, zihni eğitmeyi amaçlıyor. Günde 9-10 saat meditasyon çalışması yapılan bu kursları deneyimlemek istiyorsanız, Hindistan sizi bekliyor.


Sesler İle Meditasyonu

Ses meditasyonu, sessizlik içinde yapılan bir meditasyondur. Bu meditasyon için öncelikle sessiz bir ortam sağlamalısınız. Daha sonra konsantre olmalı ve ortamdaki seslere konsantre olmalısınız. Bu meditasyonu orman ve park gibi açık bir alanda yapıyorsanız, daha faydalı olabilir. Bu tür ortamlarda, kuşların ve böceklerin sesleri, ağaçların, yaprakların kıpırtısı, uzaktan gelen insanların sesi, rüzgarın uğultusu ve dahası. Birçok sesi birbirinden ayırt etmek için konsantre olacağınız ses meditasyonunda, ayrıntıları duyma konusundan da oldukça ustalaşacaksınız.

Bu konuda anlatılan bir hikayeye göre;

Kızılderili şeflerinden bazıları bir gün, büyük Amerika şehirlerinden birine davet edilir. Şehre gelen şeflerden biri bir ağustos böceğinin sesini duyduğunu söyler. Etraftakiler şaşırır. Bunun imkansız olduğunu söylerler. Fakat şef ısrar eder, diğer şefler de onu doğrularlar. Şef, sesi takip eder ve bir parkta öten ağustos böceğini görür. İşte der. Etraftakiler bunu nasıl duyduğu sorduklarından, basit bir deneyle karşılık verir şef. Bir bozuk para çıkarır ve sokağa atar. Sokaktaki insanların her biri acaba benden mi düştü diye etrafa bakınıp dururlar. İşte der, neye odaklanırsanız onu duyarsınız.

İşte ses meditasyonu da, daha önce duymadığınız ya da duysanız da fark etmediğiniz sesleri fark etmenizi sağlayacak. Doğaya artık daha farklı bir gözle bakacak, farklı bir kulakla duyacaksınız. Belki de şimdiye kadar hiç doğayı dinlemediğinizi fark edeceksiniz.


Mantra Meditasyonu

Meditasyon nedir sorusunun bir yanıtı da manta meditasyonudur. Mantra meditasyonu belirli kelime ve cümlelerin tekrar edilmesi suretiyle yapılan meditasyonlardır. Bu şekilde bir tekrar, farkındalığınızı ana odaklayarak, sizi andan koparan düşünceleri zihninizden uzaklaştırır.

En bilinen mantra meditasyonu “ommm” sesiyle yapılır. Bunun yanında, yogada farklı mantra sözcükleri de vardır. Bu sözcükler yardımı ile mantra meditasoyonu yapabilirsiniz.

mantra meditasyonu dinginyasam.com

Farklı kültürlerde bu şekilde yapılan meditasyonlar bulunmaktadır. Yine tasavvufta, Allah ‘ın isimlerinden biri veya farklı bir zikir şeklinde de yapılabilir mantra meditasyonu. Bu konuda, belirli şeylere iyi geldiğine inanılan zikir çeşitlerini kullanmak, o konuda da size ayrıca bir fayda sağlar. Çünkü burada işin işine inanç da girmektedir. Bir şeyi inanarak yaptığınız zaman, ondan alacağınız fayda da kat be kat artacaktır.


Manadala Meditasyonu

Manadala, Budizm ve Hinduizm ‘de evren i temsil ettiğine inanılan kompozisyonlara verilen isimlerdir. Sanskritçe ‘de daire ya da çevre anlamına gelmektedir. Daha net bir tabirle, manadala içinde karmaşık, farklı şekillerin olduğu ve bu şekillerin evrenin bazı sırlarını barındırdığına inanılan çizimlerdir.

Manadala meditasyonu farklı şekillerdeki bu çizimler üzerinde odaklanılarak, başka hiçbir şey düşünmeden yapılabilecek bir meditasyon türüdür. Bu meditasyonda, şekil üzerine odaklanılır ve o an orada kalmaya çalışarak sadece şekle bakılır. Burada amaç anda kalabilmek ve herhangi bir yargı taşımadan gözlemleyebilmektir.

mandala meditasyonu dinginyasam.com

Mandala meditasyonu aynı zamanda farklı müzikler eşliğinde, çeşitli mandala şekillerinin boyanması yoluyla da yapılabilir. Burada bu detaylı çizimleri boymak, mandala boyama meditasyonu sizi anda tutacağı için oldukça önemli bir anda kalma egzersizidir aslında. Meditasyon nedir sorusunun da farklı ve eğlenceli bir yoludur.


Tonglen meditasyonu

Tong len, tibet dilinde, almak ve vermek demektir.  Tonglen meditasyonu ise temelde, insanların kaçtığı acı şeyleri kabul ederek, bu acılardan kaçmadan onlara uyum sağlamayı amaçlar. Bir şeyden kaçtıkça o şeyler sizin üzerinize gelir. Fakat eğer kabul eder ve teslim olursanız, artık onun etkisini de gittikçe yavaşlatırsınız. Tonglen meditasyonu tam da bu amaç için yapılıyor.

tonglen meditasyonu dinginyasam.com

Peki, Tonglen meditasyonu nasıl yapılır? Tonglen meditasyonu için öncelikle rahat bir yerde olmalısınız. İlk başta derin derin nefes alarak kendinizi rahatlatmalı ve daha sonra yaşadığınız bir problemi ele almalısınız. Bu problemin sizi zorladığını kabul etmeli ve sizinle birlikte bu problemi yaşayan başka insanların varlığını düşünmelisiniz. Her nefes alışverişinizde, bu kişilerle birlikte kendi derdinize de derman olduğunuzu hissetmelisiniz. Nefeslerinizin size ve onlara mutluluk verdiğini düşünün. Buradaki kritik noktalardan biri de şu: Bunu size zorluk çıkaran insanlara karşı da düşünmelisiniz. Çünkü bu düşünce, onları onayladığınız anlamına gelmez. Sadece onların negatif etkilerini reddettiğinizi ve sevgiyle yanıt verdiğinizi gösterir. Bu da size çok iyi gelir.


Transandantal Meditasyon

Transandantal Meditasyon tekniği, Maharishi Mahesh Yogi tarafından geliştirilmiş bir meditasyon türüdür. Günlük hayatın yoğun ve stresli dünlerinde insanları hem fiziksel hem de psikolojik için rahatlatmayı amaçlamış bir meditasyon türüdür.

transandantal meditasyon dinginyasam.com

Bu meditasyon tekniğinde, öncelikle bir mantra seçerek bu mantrayı tekrarlıyorsunuz. Bu bir kelime ya da cümle olabileceği gibi, ses de olabilir. Bu tekrarları yaparak, zihninize gelen geçmiş ve gelecek ile ilgili düşünceleri de uzaklaştırıyorsunuz. Bu teknikte ustalaşmak zaman alacağı için, başlangıçta bu konuda başarılı olamayabilirsiniz. Bu yüzden endişeye kapılmayı sakın. Bu, herkes için geçerli. Sadece düşünceleri izlemeyi öğrenmelisiniz. Transandantal Meditasyonda da bu durum böyledir. Bu konuda uzmanlaştığınızda, belirli bir zaman sonra farkındalık düzeyinizin oldukça arttığını göreceksiniz. Zihniniz daha da berraklaşacak ve daha net düşünebileceksiniz. Günlük hayatın karmaşası artık sizi eskisi gibi etkilemeyecek.

Bu yazımızda, meditasyon nedir , meditasyon ne demek gibi sorulara yanıt vermeye çalıştık. Meditasyon nedir sorusundan sonra, meditasyon için ne tür hazırlıklar yapmamız gerektiğine, hangi ortamlarda meditasyon yapabileceğimize değindik. Temel olarak meditasyonu nasıl yapabileceğimizi anlattıktan sonra da meditasyonun faydalarını teker teker anlattık. Bu bilgilerin yanında, çeşitli meditasyon tekniklerini de anlattık. Bu meditasyon yöntemlerinden bir veya birkaçını siz de kullanabilir, beden, zihin ve fiziksel farkındalığınızı arttırabilirsiniz. Meditasyon yaparak, bilincinizi arttırabilir, daha farkında bir hayat yaşayabilirsiniz.

farkindalik meditasyonu www.dinginyasam.com

Buna Da Bakın

mindfullness-egzersizleri-dinginyasam.com-1

Farkındalık Meditasyonu : Yediğiniz Şeyleri Farkedin

Zeytin sever misiniz? Bu farkındalık (mindfullness) çalışmasında her gün yediğiniz herhangi bir yiyeceğin farkına varacağız. …

farkindalik-meditasyonu-cevrenizdeki-sesleri-farkedin.png

Farkındalık Meditasyonu : Çevrenizdeki Sesleri Farkedin

Farkındalık çalışmalarının en önemlilerinden biri de çevremizin farkına varacağımız, daha önce dikkatimizi çekmeyen veya çok …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir