depresyon belirtileri www.dinginyasam.com

Depresyon Belirtileri ve Tüm Yönleriyle Depresyon!

Depresyon çağımızın en temel psikolojik rahatsızlıklarından biri. Her geçen gün depresyondayım diyen kişilerin arttığı dünyamızda, Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization – WHO) ‘ne göre depresyon oranı %5. Yani dünya genelinde her 100 insandan 5 ‘i günümüzde depresyon ile mücadele ediyor. Biz bu yazımızda, depresyon nedir, depresyon belirtileri nelerdir, depresyon neden olur ve depresyon nasıl geçer gibi soruları yanıtlayacağız. Aynı zamanda bir bu alanda önemli bir test olan depresyon testine, Beck depresyon ölçeği ne de yer vereceğiz.

Bu arada depresyonun birçok çeşidi olduğundan, bu depresyon çeşitlerine, örneğin hafif depresyon, majör depresyon gibi depresyon türlerine de değineceğiz. Depresyon filmleri ne, depresyon kitapları na yer vererek, depresyon geçirenlerin yorumlarını da sizler için isim veremeden paylaşacağız. Aynı zamanda dünya genelindeki ve ülkemizdeki depresyon oranlarına da değineceğimiz depresyon yazımız, bu alanda sizin için önemli bir kaynak olacak.

Peki depresyon nedir? Depresyon ne demektir? İlk olarak bu soru ile başlayalım.


Depresyon Nedir?

Depresyon nedir dediğimizde, depresyon kısaca, kişinin hayattan keyif almasını engelleyen, sürekli bir üzüntü ve bunalım halinde olması. Kişinin dünyaya olumsuz bir pencereden bakması, sürekli ve tekrarlayıcı negatif düşünceleri ve eskiden keyif aldığı aktivitelerden keyif almaması da bu psikolojik rahatsızlığın en temel göstergelerinden. Bu nedenle depresyon, oldukça ciddi bir psikolojik rahatsızlık. Ama iyi haber, depresyonun düzeltilebileceği.

depresyon nedir dinginyasam.com

Depresyon nedir sorusunun bir diğer cevabı şu: Depresyon, insan mutluluğunu en çok etkileyen psikolojik rahatsızlıklardan biri. Bu bağlamda hafif depresyon bu mutluluğu daha az etkilerken, majör depresyon gibi ağır depresyon, insanın hayattan aldığı keyfi bir hayli düşürmekte, insanları bunalıma sürüklemekte. Kişilerin hayatlarını oldukça derinden etkileyen bu rahatsızlık, onların günlük işlerini yapamamalarına, ilişkilerinin bozulmasına ve fiziki sağlıklarını da etkileyen bir rahatsızlık. Bazı depresyon belirtileri günlük hayatta görülse de bir kişiden bu rahatsızlığın olduğunun söylenmesi için, bu belirtililerin uzun süreli olması ve süreklilik göstermesi gerekiyor. Bu belirtilere sahip herkes, kendine depresyon teşhisi koymamalıdır.

Depresyon nedir, depresyon ne demektir gibi soruların cevaplarını verdik. Peki, bir kişinin ben depresyondayım diyebilmesi için ne gerekir? Depresyonun belirtileri nelerdir?


Depresyon Belirtileri

Depresyon nedir sorusunu yanıtladık ve bu psikolojik rahatsızlığın temelde ne olduğunu öğrendik. Peki bir insan depresyondayım diyebilmesi için hangi depresyon belirtilerini göstermesi beklenir? Depresyon belirtileri nelerdir? İsterseniz gelin bu belirtileri ruhsal belirtiler ve fiziksel belirtiler gibi önce ikiye ayıralım, sonra da hafif depresyon belirtileri ve ağır depresyon belirtileri diye devam edelim. Fakat öncelikle şunu belirtelim ki, bu belirtilerin birçoğu insanlarda kısa süreliğine görülebilir. Bir kişide depresyon var diyebilmek için, bir uzman gözetiminde, bu belirtilerin uzun süreli olduğu anlaşılmalıdır.

depresyon belirtileri dingiyasam.com

Depresyonun Ruhsal Belirtileri

İlk olarak depresyonun ruhsal belirtileri ile başlayacak olursak, bir kişide depresyonun olduğunu anlamak için, aşağıdaki ruhsal belirtilerin uzun süreli gözlenmesi gerekir. Bu da ancak psikoloji veya psikiyatri alanındaki bir uzman tarafından belirlenebilir.

  • Yoğun bir mutsuzluk,
  • Sürekli üzüntü ve hüzün,
  • Değersizlik Düşüncesi,
  • Yoğun kaygı ve huzursuzluk,
  • İlgi kaybı, amaçsızlık,
  • Düşük enerji, yoğun yorgunluk,
  • Geleceğe yönelik kötümserlik, umutsuzluk, çaresizlik,
  • Geçmişe yönelik tekrarlayıcı düşünceler, ruminasyon,
  • Sürekli kendini suçlama,
  • Ani öfke ve sinirlilik,
  • Yoğun alınganlık
  • Boşluk Hissi, anlamsızlık,
  • Eskiden keyif alınan aktivitelerden keyif almama,
  • Odaklanma Problemleri,
  • Hafıza Problemleri,
  • İçe kapanma,
  • Yalnızlık hissi,
  • İntihar düşüncesi

Depresyonun ruhsal belirtilerinden bazıları bunlar. Bu belirtilerden çoğu sizde uzun bir müddettir devam ediyorsa, sizde de bu duygu durum bozukluğu olabilir.

Peki depresyonun fiziki belirtileri neler?


Depresyonun Fiziksel Belirtileri

Depresyon sadece ruhsal değil, fiziki rahatsızlıklara da neden olan bir psikolojik rahatsızlık. Özellikle, ağır depresyon, bu belirtilerin sıklıkla görüldüğü depresyon türü. Peki depresyonun fiziksel belirtileri neler? İşte bu belirtilerden bazıları:

  • Hareketlerde yavaşlama, uyuşukluk,
  • Konuşmada yavaşlık,
  • Sürekli yorgun hissetme, enerjisizlik,
  • Uyku bozukluğu, az ya da çok uyuma,
  • İştahsızlık veya fazla yeme, kilo problemleri,
  • Nedensiz kas ağrıları ve kramplar,
  • Sindirim ve mide sorunları,
  • Cinsel işlev bozuklukları

Depresyonun fiziki belirtilerinin birkaçı veya tamamı sizde uzun bir müddettir devam ediyorsa, sizde de bu psikolojik rahatsızlık olabilir. Ama bu konuda biraz daha öngörü sahibi olmak için isterseniz, depresyon tespiti için önemli bir depresyon testi olan, Beck Depresyon Ölçeği ne bakalım.

depresyon belirtileri ruhsal belirtiler ve fiziksel belirtiler

Depresyon Testi: Beck Depresyon Ölçeği

Depresyon testi için bu alan önemli bir test olan Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) kullanılıyor. Beck Depresyon Ölçeğine göre, kişiye çoktan seçmeli ve dört cevabı olan 21 soru soruluyor. Kişinin verdiği cevaplara göre kişideki depresyon riski ve şiddeti belirleniyor. Bir diğer adıyla, Beck Depresyon Envanteri (BDÖ), 1961 yılında psikoloji bilimi açısından çok önemli bir isim olan Aaron Beck ve arkadaşları Ward, C. H., Mendelson, M., Mock, J., & Erbauch, J. tarafından bir makale ile yayınlanmıştır. O günden bu güne bu ölçek, depresyonun riskini ve şiddetini belirlemek için kullanılmaktadır.

Peki Beck Depresyon Ölçeği puanlama sı nasıl yapılıyor. Kişilere yöneltilen 21 sorunun cevabına göre, bir puan belirleniyor. Sonuçta ortaya çıkan bu puan Beck Depresyon Ölçeği puanlama sisteminde bir depresyon seviyesine karşılık geliyor. Verdiğini yanıtlar sizin minimal depresyon, hafif depresyon, orta depresyon ya da şiddetli depresyonda olduğunuza dair bir öngörü veriyor.

Siz de Beck Depresyon Ölçeği ya da Beck Depresyon Testi ile kendinizi değerlendirmek isterseniz, bu değerlendirmeyi Beck Depresyon Ölçeği yazımızda yer verdiğimiz Beck Depresyon Ölçeği sorularıyla yapabilirsiniz.


Hafif, Orta ve Majör Depresyon Farkı

Yukarıda depresyon belirtilerine değindik. Bu belirtilerin siz de olması sizin depresyonda olmanız anlamına gelmez. Çünkü bir kişinin depresyonda olduğunu söylemek için hem bu semptomların uzun süre devamı hem de uzman bir göz gerekir. Depresyonda olsanız bile, bu duygu durum bozukluğu çeşitli seviyelerde seyredebilir. Peki nasıl?

Depresyon bir kişide kendini hafif depresyon, orta ve ağır depresyon (majör depresyon) olarak gösterebilir. Hafif depresyonda olan kişi için bu semptomlar hayatını çok olumsuz etkileyecek düzeyde değildir. Hayattan aldığı keyif azalsa da günlük işlevlerini yerine getirebilir. Kişi, depresyon kitapları ve filmleri ile kendi kendini iyileştirebileceği gibi, çeşitli sosyal aktivitelere katılarak da bu durumu yenebilir. Fakat orta dereceli depresyonda bu durum biraz değişir.

Orta dereceli depresyondaysa, kişinin olumsuz düşünceleri artmış, keyifsizlik ve mutsuzluk düzeyi yükselmiştir. Kişi giderek depresyonun belirtilerinin birçoğunu göstermeye başlar. Bu seviyede kişiler içinde bulundukları durumdan çıkmaya çalışsalar da bunu zaman zaman başarabilirler zaman zaman da başaramayabilirler. Artık, uzman bir göze danışılma vakti gelmiştir. Çünkü, majör depresyon durumuna geçildiğinde, kişinin artık duygu durumu daha da kötüleşecektir.

Orta dereceli depresyon aşılamazsa, kişi ağır depresyona yani majör depresyona girebilir. Bu durumda, yukarıdaki ağır depresyon belirtilerinin şiddeti artmış, depresyon artık kişinin hayatını aşırı derecede etkiliyordur. Olumsuz düşünceler daha da artarak, kendine zarar verme ve intihar düşünceleri zihinden geçebilir. Bu seviye artık yardım almanın zorunlu olduğu bir depresyon seviyesidir. Kişi belki de bir uzman yardımıyla ilaç tedavisine başlamalıdır.

Unutmayın, kişi özellikle majör depresyonda, umutsuz ve çözümsüz hissetse de hiçbir depresyon çaresiz değildir. Yani depresyonun size söylediğine inanmayın. Sadece iyileşme belirli bir çaba ve bir süre tedavi gerektirir. Bunlar da depresyon çeşidine göre değişiklik gösterir.

İşte bu üç aşama depresyondayım bir kişinin, hangi belirtileri ne kadardır ve ne kadar yoğunlukta yaşadığına göre belirlenebilir. Bu noktada bir psikolog ve psikiyatrdan yardım almak oldukça önemlidir.

Depresyonun belirtileri nelerdir bunları öğrendik. Hafif, orta ve majör depresyon farkına da göz attık. Peki bu psikolojik rahatsızlığın nedenleri, depresyon nedenleri nelerdir? Depresyon neden olur?


Depresyon Nedenleri: Depresyon Neden Olur?

Depresyon dünyada ve ülkemizde en sık rastlanan psikolojik rahatsızlıklardan biri. Peki bu önemli psikolojik rahatsızlığın sebepleri neler? Kişinin günlük yaşamını oldukça etkileyen bu duygu durum bozukluğunun esas nedeni tam olarak belirlenemese de bazı depresyon nedenleri şu şekilde:

  • Genetik Yatkınlık
  • Beyin Kimyasındaki Değişiklikler
  • Hormonal Değişiklikler
  • Travmalar
  • Uyku Problemleri
depresyon nedenleri diniginyasam.com

Depresyon nedenlerinin en başında genetik yatkınlık yer alıyor. Genetik, birçok hastalığın ve rahatsızlığın temel nedenlerinden biri. Söz konusu depresyon olduğunda da genetik oldukça önemli bir yere sahip. Ailesinde depresyon duygu durum bozukluğu veya daha farklı psikolojik rahatsızlıklar bulunan bireyler, depresyona daha sık yakalanabilmekteler.

Depresyon sebeplerinden bir diğeri de beyin kimyasalları. Beynimizde yer alan kimyasalların belirli bir dengesi var. Bu denge bozulduğunda, bazı beyin kimyasalları fazla ya da az salgılandığında, bu denge bozukluğu depresyona sebep olabilmekte.

depresyon neden olur dinginyasam.com

Dönemsel Hormon Değişiklikleri de bir diğer depresyon sebebi. Kadınlarda hamilelik, lohusalık ve menopoz dönemlerinde, erkeklerde andropoz dönemlerinde depresyon görülebilmekte.

Kişinin yaşadığı travmalar sebebiyle, ruh sağlığının bozulması, depresyonun nedenleri arasında bir başka neden. Ağır bir travma yaşamış bir kişi, bu travmadan sonra depresyona girebilmekte, yaşanan bu travmaya ek olarak bir de depresyon problemlerini yaşayabilmekte. 

Uyku problemi ve uykusuzluk da depresyon sebepleri arasında sayılabilir. Yapılan araştırmalar, uzun süreli uyku sorunu yaşayan bireylerin, takip eden günlerde, depresyon belirtileri gösterdiğini ve uzun süreli uyku sorunlarının depresyonu tetiklediğini göstermektedir.


Depresyon Nasıl Geçer?

Depresyon nedir bunu öğrendik, bu duygu durum bozukluğunun temel nedenlerine değinerek depresyonun belirtilerine de bir bir değindik. Peki depresyon nasıl geçer? Depresyona ne iyi gelir? Depresyondan nasıl kurtulunur? Depresyondan nasıl çıkılır? Burada bazı depresyondan kurtulma yollarına değinerek, bu noktada size fayda sağlayabilecek bazı öneriler sıralayacağız. Tabi bu öneriler, majör depresyon gibi ağır duygu durum bozuklukları için yeterli olmayabilir. Böyle bir durumda, kesinlikle bir uzmandan yardım alınmalı, belki de depresyon ilaç tedavisine başlanmalıdır. 

Depresyon nasıl geçer sorusuna ilk olarak genel bir yanıt verelim sonra da isterseniz unları açalım. Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu duygu durum bozukluğu seviyesine göre bir uzman yardımı gerektirecek bir duygu durum bozukluğudur. Fakat kişinin bu konuda bireysel olarak yapabileceği şeyler de oldukça fazla.  Peki depresyonu yenmek için ne yapabiliriz? Bunları özetleyecek olursak;

  • Enerjinizi yükseltmek için, sağlıklı uyku, sağlıklı beslenme ve egzersiz
  • Sosyal enerji için, sosyalleşmek
  • Daha pozitif bir bakış açısı için, kendiniz üzerinde çalışmak

Bu üç nokta aslında Stutz belgeselinden üç öneriyi kapsıyor. Bu üç öneriyi uygularsanız hem depresyonu hem de diğer duygu durum bozukluklarını önemli ölçüde giderebilirsiniz. Tabi, mutlaka uzman yardımı gerektirmeyecek olanları.

İsterseniz bu üç maddeyi kapsayacak önerileri biraz açalım. Bakalım, bu öneriler depresyona nasıl iyi gelecek.

depresyonu nasil yenersin dinginyasam.com

Depresyondan nasıl kurtulurum, depresyona ne iyi gelir sorularının ilk cevabı kesinlikle sağlıklı uyku ve uykunun düzenlenmesi. Uyku, kişinin psikolojik durumunu en çok etkileyen şeylerden biridir. Sadece uyku durumunu düzeltmeniz bile, belirli oranda psikolojinizi düzeltmenizi sağlar. Hafif ve orta dereceli depresyonda bunu kendi kendinize yapabilirsiniz ama majör depresyonda uykunuzu düzenleme konusunda zorluk yaşayabilirsiniz. İşte bu noktada, uykunuzu düzenleyecek müdahaleler, bir uzman gözetiminde yapılabilir.

Günlük alınması gereken uykuyu alamıyorsanız veya aşırı derecede uyuyorsanız, bu durum sizin psikolojinizi oldukça negatif etkileyecektir. Depresyondayım diyen kişilerin çoğunlukla özellikle uyku sorununun olması buna çok iyi bir örnektir. Uyku sorununuz depresyona, depresyon uyku sorununa yol açarak bu iki durum birbirini beslemeye başlar ve duygu durumunuz gitgide kötüleşebilir. Bu yüzden, uykuya dikkat!

Depresyondan nasıl çıkılır sorusunun ikinci cevabı sağlıklı beslenme. Yedikleriniz ruh halinizi olumsuz olarak etkiler. Ne yerseniz osunuzdur. Örneğin, depresyondayım diyen bir kişi aşırı derecede karbon hidrat tüketerek, tatlı, pasta, börek gibi sağlıksız besinlerle beslenerek, keyif almak, mutlu olmak ister. Fakat aşırı tüketilen karbon hidrat, kişideki olumsuz ruh halini besler ve süreç kendi kendini besleyen bir döngüye dönüşür. Bu yüzden, kişinin beslenmesini düzenlemesi, sağlıklı beslenmesi, duygu durumunu düzeltebilecek şeylerden biridir. Bu noktada depresyona iyi gelen yiyecekler de tüketilebilir. Tabi bunları yaparken, sağlık durumu da göz önüne alınmalıdır.

depresyon nasil gecer dinginyasam.com

Düzenli egzersiz ve spor depresyon nasıl geçer? Depresyona ne iyi gelir? Sorularının bir diğer yanıtı. Spor ve egzersiz, mental sağlık için oldukça önemlidir. Bu noktada başlarda kendinizi biraz zorlamalı ve belirli bir spor rutini edinmelisiniz. Bu egzersiz rutinleri, endorfin seviyenizi arttırarak sizi mutlu edecek ve depresyondan çıkmak için gereken enerjiyi size sağlayacak. Tabi bu noktada bireyin bu gücü kendinde bulması, kendini buna biraz zorlaması gerekebilir.

Özellikle ağır depresyonda kişi hiçbir şeyden keyif almadığı için bu rutinleri oluşturmakta zorlanır. Zaten oldukça enerjisiz ve yorgun hissettiğinden, bir de sporla bunu arttırmak istemez. Zaten ağır depresyonun en kötü yanı da kişinin kendi kendine yardım ihtimalini biraz azaltmasıdır. Fakat depresyonun her türünde olduğu gibi, hiçbir depresyon çaresiz değildir. 

Depresyondan nasıl çıkılır sorusuna bir diğer cevap da sosyalleşmek. Depresyon bireyin sosyal tarafına az çok bir darbe vurarak, onu içe kapatır. Kişi dışarıya çıkmak istemez, sosyalleşmekten kaçınır. Özellikle majör depresyonda bu oldukça sık rastlanan bir şeydir. Fakat sosyalleşmek, bireye sosyal bir enerji katar. Çünkü insan sosyal bir varlıktır ve diğer insanlardan alınan enerji, insanı hayata bağlar. Bu noktada, depresyondaki kişinin, kendini sosyalleşmek için adım atmaya biraz zorlaması gerekir. Bu noktada sosyalleşmek depresyondan kurtulmanın yollarından biridir.

Bir diğer depresyondan çıkış yolu da kişinin kendi ve düşünceleri üzerinde çalışması. Bu noktada verilebilecek öneriler oldukça fazla. Fakat bir özet yapacak olursak, pozitif psikoloji, olumlu düşünme sistemi ve mindfulness (bilinçli farkındalık) gibi farkındalık arttırıcı yöntemler bu noktada kişiye oldukça fayda sağlayabilir. Kişinin kendini bilmesi, farkındalığını arttırması ve böylece hayata daha farklı bakması sağlanabilir. Bunu biblio terapi gibi psikoloji ve kişisel gelişim kitapları yardımı ile yapabilir birey. Bunun yanında eğitici ve öğretici, kendi farkındalığımızı arttıran yayınlar takip edilebilir. TED konuşmaları, psikolog ve psikiyatrların programları takip edilebilir. Bu konuda internet bir bilgi cennetidir. Yeter ki ne tüketeceğinizi özenle seçin. Sadece kitap okumanın bile can sıkıntısını tahmin edilenden kat ve kat azalttığı bilinmektedir.

depresyon nasil gecer www.dinginyasam.com

Kendi kendine yardım adımlarının dışında, daha önce de belirttiğimiz gibi, uzman bir psikolog ve psikiyatr dan yardım almak depresyon tedavisi için oldukça önemli. Çünkü hafif ve orta depresyon belirli adımlarla aşılabilirken, majör depresyon gibi ağır seyreden duygun durum bozuklukları için, mutlaka bir uzmandan yardım alınması şart. Çünkü, kişi her ne kadar bazı şeyleri düzeltmeye çalışsa da, ağır depresyondaki hormonal dengesizlikler ve beyin kimyasallarındaki değişimler, bu çabayı boşa çıkarabilir. İşte uzmanlar bu noktada devreye girerler ve çeşitli depresyon ilaç tedavileriyle, bu duygu durum bozukluğunu aşmanızı sağlarlar. Bu yüzden uzmanlara danışmaktan çekinmeyin. Tabi bunu yaparken işini seven ve bu konuda yetkinliğinden emin olduğunuz birini seçmeniz oldukça önemli.


Depresyon İyileşme Belirtileri

Depresyon belirtilerini saydık. Peki, depresyonun iyileşme belirtileri neler? Hangi belirtiler depresyondayım diyen birinin, aldığı tedavi veya terapi sonucu iyileşmeye başladığını gösterir? Peki bir kişinin depresyondan kurtuldum diyebilmesi için, hangi durumların düzelmesi gerekir_ İşte depresyonun iyileşme belirtilerinden bazıları şu şekildedir:

  • Kişinin mutluluğu ve hayattan aldığı keyif artar.
  • Motivasyon geri gelir.
  • Olumlu düşünceler artar, pozitif bakış açısı gelişir.
  • Özgüven artar, kişi kendine güvenmeye başlar
  • Uyku düzeni sağlanır.
  • Kişisel bakıma daha çok önem verilir.
Depresyondan nasil cikilir dinignyasam.com

Depresyon İle İlgili Merak Edilen Sorular

Depresyon Kimlerde Daha Çok Görülür?

Depresyon toplumun yaklaşık %15-20 ‘sinde hayat boyu en az bir kere görülen bir duygu durum bozukluğu. Bu duygu durum bozukluğunu hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bir rahatsızlık. Fakat kadınlarda depresyon oranları, erkeklerdeki depresyon oranlarından iki kat daha fazla. Her 4 kadından biri ve her 10 erkekten biri, hayatlarının bir döneminde en az bir kere depresyona giriyor.

Depresyonun genetik odluğu konusunda da araştırmalar bu durumu doğruluyor. Ailesinde bu depresyon konusunda tanı almış ya da farklı ağır psikolojik rahatsızlıklar olan kişilerin, depresyona yakalanma riski daha fazla.

Yine, çeşitli travmalar yaşamış kişilerde de depresyon oranı diğer kişilere göre daha fazladır.


Depresyonun Tedavisi Var Mı?

Depresyon tedavisi olan bir duygu durum bozukluğudur. Depresyonun tedavisi için bir uzmandan, bir psikolog veya bir psikiyatrdan yardım alınması gerekebilir. Özellikle majör depresyonda, uzman desteği oldukça önemlidir. Depresyondayım diyen bir kişinin iç sesi ona umutsuzluk verse ve yanlış yönlendirse de depresyon kesinlikle çözümü olan ve belirli düzenlemelerle düzelen bir psikolojik rahatsızlıktır.


Depresyon Ne Kadar Sürer?

Depresyon süresi, içinde bulunduğunuz duygu durum bozukluğunun seviyesine ve tedavi alıp almadığınıza göre değişir. Tedavi ile birkaç hafta ve birkaç aya indirilebilecek depresyon süresi, tedavi alınmadığında 6 ay ile 2 sene gibi uzun sürelerde düzelebilir. Fakat bu süreç içinde kişi oldukça yıpranır.  


Depresyon Tekrarlanır Mı?

Depresyon tekrarlanma olasılığı yüksek olan bir rahatsızlıktır. Bu riski, yaşama bakış açınız ve yaşam şekliniz düşürebileceği gibi arttırabilir de.

Özellikle majör depresyona yakalanmış bir kişide bu rahatsızlığın tekrarlama olasılığı %50 ‘dir. İkinci bir kez yakalanan kişide tekrar görülme olasılığı %80 ‘dir.

Her ne olursa olsun, depresyonla mücadeleyi öğrendiğinizde, bu duygu durumun üstesinden her zaman gelirsiniz.


Depresyon Türleri

Depresyon nedir, depresyon belirtileri nelerdir gibi konulara değindik. Depresyonun sebepleri nelerdir ve depresyonun nasıl geçer sorularını yanıtladık. Beck Depresyon Ölçeği ile, depresyonun sizi hangi seviyede etkilediğine dair bir öngörü edindik. İsterseniz şimdi, bir de depresyon çeşitlerine değinelim. Depresyon türleri nelerdir? Bu depresyon türleri aşağıdaki şekilde sınıflandırılmaktadır:

  • Majör depresyon,
  • Kronik Depresyon (Distimi),
  • A-tipik Depresyon,
  • Mevsimsel Depresyon,
  • Melankoli
  • Psikotik depresyon

Bunların yanında, daha özel depresyon türleri şu şekildedir:

  • Maskeli depresyon
  • Yaşlılık depresyonu
  • Ergenlik depresyonu
  • Nörotik-reaktif depresyon
  • Minör depresif bozukluk
  • Tekrarlayıcı kısa depresif bozukluk
  • Doğum sonu depresyonu
  • Adet öncesi depresyonu

Depresyon türleri ile ilgili daha detaylı bilgi için, depresyon türleri yazımızı inceleyebilirsiniz.

depresyon turleri dinginyasam.com

Dünyada ve Ülkemizdeki Depresyon Oranları

Depresyon çağımızın en önemli psikolojik rahatsızlıklarından. Her geçen gün depresyondayım diyen insanların sayısı artıyor. Dünya sağlık örgütüne göre, dünya genelinde her 100 insandan 5 ‘i yani dünya nüfusunun %5 ‘i depresyonla mücadele ediyor. Peki, depresyon oranlarının dünya genelinde yayılımı nasıl? Ülkemiz, depresyona girme konusunda dünyada kaçıncı? İsterseniz biraz da bu soruların cevabına odaklanalım.

ülkemizde ve dunyada depresyo oranlari dinignyasam.com

Eurostat istatistiklerine göre Avrupa ‘da en çok depresyon İzlanda ‘da, daha sonra da Portekiz ‘de görülüyor. İzlanda ‘sın %19 ile başı çektiği listenin bir kısmı şu şekilde. Bu listede Türkiye, %9 ‘la 8. sırada. Listede, Avrupa ortalaması %7.2. Listede en az depresyon görülen ülke ise Romanya.

  • İzlanda (%15.6)
  • Portekiz (%12.2)
  • İsveç (%11.7)
  • Hırvatistan (%11.6)
  • Almanya (%11.6)
  • Lüksemburg (%10)
  • Danimarka (%10)
  • Türkiye (%9)
  • İngiltere (%8.9)
  • Finlandiya (%8.8)
  • Norveç (%8.4)
  • Letonya (%8.4)
  • Hollanda (%8.3)
  • Slovenya (%7.9)
  • Fransa (%7.7)
  • Avustralya (%7.5)
  • Belçika (%7.3)
  • Avrupa (Ortalaması) (%7.2)
  • Litvanya (%7)
  • Estonya (%7)
  • İspanya (%5.7)
  • İtalya (%5.3)
  • Çek Cumhuriyeti (%4.4)
  • Sırbistan (%4.3)
  • Slovakya (%4.3)
  • Polonya (%4.2)
  • Macaristan (%4)
  • İrlanda (%3.9)
  • Yunanistan (%3.8)
  • Malta (%3.5)
  • Bulgaristan (%2.7)
  • Romanya (%1)

Depresyon Filmleri

Depresyonu yenmek için bu alanda yayınlanmış depresyon filmleri nden de yararlanabilirsiniz. Peki bu depresyon filmleri hangileri? Aşağıda sizler için güzel bir liste hazırladık:

Anomalisa (2015) 

IMDB: 7.3    Süre: 1 saat 30 dakika

depresyon filmleri dinginyasam.com 1

Cake (2014)

IMDB: 6.4    Süre: 1 saat 42 dakika

depresyon filmleri dinginyasam.com 2

Sylvia (2003)

IMDB: 6.3    Süre: 1 saat 50 dakika

depresyon filmleri dinginyasam.com 3

Saatler (Hours) (2002) 

IMDB: 7.5    Süre: 1 saat 50 dakika

depresyon filmi izle www.dinginyasam.com

Komik Bir Hikaye (It’s Kind Of A Funny Story) (2010)

IMDB: 7.1    Süre: 1 saat 41 dakika

depresyon ile ilgili filmler dinignyasam.com

Melankoli (Melancholia) (2011)

IMDB: 7.1    Süre: 2 saat 15 dakika

depresyon konulu filmler dinginyasam.com

Prozac Toplumu (Prozac Nation) (2001)

IMDB: 6.2    Süre: 1 saat 35 dakika

Bu depresyon filmleri nin yanında, size iyi hissettirecek ve enerji verecek filmleri izlemeniz oldukça önemli.

depresyon konulu filmler www.dinginyasam.com

Depresyon Kitapları

Depresyon filmlerinin yanında, depresyonu yenmek için kitapların gücünden de yararlanabilirsiniz. Bu noktada hayattan aldığınız keyfi arttıracak ve size iyi gelecek kitaplar şu şekilde:


İyi Hissetmek

Yazar: David D. Burns

Sayfa: 408 sayfa

Yayınevi: Psikonet Yayınları

depresyon kitaplari iyi hissetmek dinginyasam.com

Akış-Mutluluk Bilimi

Yazar: Prof. Dr. Mihaly Csikszentmihalyi

Sayfa: 416 sayfa

Yayınevi: Buzdağı Yayınları

depresyon kitaplari akis dinginyasam.com

Şimdinin Gücü

Yazar: Eckhart Tolle

Sayfa: 248 sayfa

Yayınevi: Akaşa Yayınları

depresyon kitaplari simdinin gucu dinginyasam.com

Alışkanlıkların Gücü

Yazar:  Charles Duhigg

Sayfa: 432 sayfa

Yayınevi: Boyner Yayınları

depresyon kitaplari aliskanliklarin gucu dinginyasam.com

Bu yazımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Yazımızda herhangi bir tedavi öğesine ve önerisine yer verilmemiştir. Bu ve benzeri konularda tanı ve tedavi için mutlaka konunun uzmanlarına başvurunuz.

Buna Da Bakın

anksiyete nedir kaygi bozuklugu nedir www.dinginyasam.com

Anksiyete Nedir? Kaygı Bozukluğu ve Anksiyete Belirtileri

Anksiyete, diğer bir adıyla kaygı bozukluğu, birçok insanın yaşamını olumsuz etkileyen önemli bir psikolojik rahatsızlık. …

depresyon testi becck depresyon olcegi bdo dinginyasam.com

Depresyon Testi: Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ)

Depresyon çağımızın en çok görülen psikolojik rahatsızlıklarından. Çoğu insan depresyonda olduğunu düşünüyor veya bundan şüpheleniyor. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir