Anksiyete nedir, kaygı bozukluğu nedir, anksiyete belirtileri nelerdir gibi soruları önceki anksiyete yazımızda yanıtlamıştık. Peki anksiyete nasıl geçer? Anksiyete nasıl yenilir? İsterseniz şimdi de kaygı bozukluğunun nasıl yenileceği konusunda bazı noktalara değinelim. Bu noktada kaybı bozukluğuna ne iyi gelir konusunda bazı önerilerde bulunacağız.
Kaygı Bozukluğu, Anksiyete Nedir? Anksiyete Belirtileri Nelerdir?
Bu Yazıda Neler Okuyacaksınız?
Kişisel Dönüşüm: Yaşam Tarzı Değişikliği
Anksiyete nasıl geçer sorusuna vereceğimiz ilk yanıt, kişisel dönüşüm yani yaşam tarzı değişikliğidir. Kişinin kendisi üzerinde çalışarak, kendisini yeniden inşa etme süreci olan kişisel dönüşüm süreci, kişinin diğer problemlerinin yanında, kaygı bozukluğuna da iyi gelir. Kişi, kaygı ve endişe duyduğu konuları tespit ederek, bu noktadaki bakış açılarını değiştirir. Bunu, çeşitli kişisel gelişim ve psikoloji alanında okumalar yaparak ve videolar izleyerek yapabilir. Bu, biraz zorlu bir yol olmakla birlikte, kişinin gelecek hayatı için oldukça önemli bir adımdır.
Kişisel dönüşüm, öncelikle kişinin enerjisinin yükselmesi için yapması gereken bazı temel noktalara ihtiyaç duyar. Bu noktalar, beslenmenin düzenlenmesi, egzersiz alışkanlıklarının kazanılması ve uykunun düzenlenmesidir.
Sağlıklı Beslenme
Anksiyetenin yenilmesi için ilk öneri beslenmenin düzenlenmesi ve sağlıklı beslenme. Kaygı bozukluğu olan kişi, anksiyetesini arttırıcı bir şekilde beslenirse, bir çeşit döngüye girmiş olur. Fakat sağlıklı bir beslenme düzenine geçerse, bu beslenme şekli ek bir kaygı getirmediği gibi anksiyetenin giderilmesinde de oldukça fayda sağlar.
Spor ve Egzersiz
Kaygılı kişinin spor ve egzersiz alışkanlığı kazanması yine anksiyeteyi yenmesi için başka bir yoldur. Kişi, spor alışkanlıkları edindikçe enerjisi artar ve bu enerji ile kişisel dönüşümünde bir adım daha atmış olur. Spor, aynı zamanda beyin aktivitelerini geliştirdiği ve mutluluk oranını da arttırdığı için, kaygı, kendiliğinden azalmaya başlar.
Sağlıklı Uyku
Kaygı bozukluğu nasıl geçer sorusuna önemli bir yanıt da uykunun düzenlenmesidir. Uykusu iyi olan bir kişi, genel olarak ruhsal problemlere daha az yakalanır. Çünkü uyku, sadece dinlenmenizi sağlamaz. Aynı zamanda sinirlerinizi de onarır, beyninizin olması gerektiği gibi çalışmasına katkı sağlar. Bu noktada sağlıklı bir uyku, her psikolojik rahatsızlığın çarelerinden biri olduğu gibi, anksiyete bozukluğunun da çarelerinden biridir.
Anksiyete bozukluğunu yendim diyebilmeniz için yaşam tarzı değişikliği çok önemli.
Aile İlişkileri ve Sosyal Çevre
Kaygı bozukluğuna iyi gelecek bir diğer şey de aile ilişkileri ve sosyal çevredir. İnsan sosyal bir varlıktır. Bu nedenle, diğer insanlarla birlikte olduğu zaman kendini daha güvende hisseder. Zaman zaman yalnız kalmak kişiye fayda sağlasa da uzun süreli yalnızlıklar, kaygı ve anksiyete seviyelerini arttırır.
Sağlıklı aile ilişkileri, kişinin anksiyetesini giderme konusunda oldukça önemlidir. Ailenizden alacağınız psikolojik destek, daha güçlü olmanızı ve hayata daha pozitif bakmanızı sağlar. Bu da sizin, kaygı seviyenizi düşürür, anksiyeteyi yenmenizi sağlayan faktörlerden biridir.
Sağlıklı bir çevre de yine kaygı döngüsünü kırmak için sığınabileceğiniz güvenli bir limandır. Güvenilir insanlarla kuracağınız bağlar, anksiyetenizi azaltır ve sizi daha kaygısız bir yaşama alıştırır. Güvenli bağlar kurdukça, insanlara ve hayata olan güveniniz artar, kaygı seviyeniz düşer.
Anksiyete bozukluğunu yendim diyenlerin, bu sosyal desteği oldukça iyi aldıkları gözlemleniyor.
Meditasyon ile Anda Kalmak
Kaygı bozukluğuna iyi gelecek şeylerden biri de meditasyon yapmaktır. Meditasyon ile kişi zihnini belirli bir süre geçmiş ve gelecekten alarak, o ana çeker. Ve o ana çekilen zihin, gelecek endişelerinden bir anlığına da olsa arınır. Peki meditasyon nasıl yapılır?
Meditasyon, gün içinde belirli bir süre durarak, mesela 5-10 dakika hiçbir şey yapmamak, belirli bir nesneye odaklanarak onun detaylarını keşfederek veya farklı yöntemlerle yapılabilir. Kişi namaz kıldığında da aslında bir çeşit meditasyon yapmış olur. Tabi bu noktada önemli olan, bu ibadeti bir yarıştaymış gibi hızlı yapmaması, zihninin dünya işleri ile meşgul olmaması, geçmişe ya da geleceğe gitmemesidir.
Yoga yapmak da içinde çeşitli meditasyon barındırdığı için size oldukça faydalı olacak bir uygulama. Meditasyon tarafının yanında, farklı yoga hareketleri, anksiyetenizin azalması için size oldukça yararlı olabilir. Yoga hareketlerini bilmiyorsanız yoga hareketlerini yazdığımız yazıya bir göz atabilirsiniz. Herhangi bir sakatlanmaya mahal vermemek için, bu hareketleri yaparken oldukça dikkatli olmalısınız.
Anda Kalmak, Bilinçli farkındalık (Mindfulness)
Anksiyete nasıl yenilir sorusuna en güzel cevaplardan biri de anda kalmak. Yani şimdi de yaşamak. Anda kalmak yani şimdide yaşamak, her ne yapıyorsanız o anda orada olmanız. Peki nasıl?
İnsan zihni yerinde duramaz. Bir geçmişe bir de geleceğe gider. Nadiren şimdiki ana demirler. Fakat şimdiki an esas mutluluğun olduğu ve herhangi bir kaygının olmadığı yerdir. Kişi anda kalma egzersizleri ve bilinçli farkındalık (mindfulness) uygulamaları gibi uygulamalar yaptıkça, zihninden kurtulur. Daha önce belirttiğimiz gibi, kaygı zihnin ürettiği henüz gerçekleşmemiş ve gerçekleşmeyecek hayali düşüncelerdir. Bu noktada farkındalık uygulamaları, sizi daha farkındalıklı yaşamaya ve zihninizden kurtulmaya teşviki eder.
Psikoterapi Almak
Kaygı bozukluğu için başvuracağınız bir diğer yöntem bir uzmandan destek almanızdır. Bir psikolog ya da psikiyatr eşliğinde, bir psikoterapi süreci, kaygı bozukluğunuzun düzeltilmesi için oldukça önemli bir adım.
Kaygı bozukluğu ciddi bir duygu durum bozukluğudur ve kişinin yaşamını oldukça kötü bir şekilde etkileyebilir. Bu duygu durum bozukluğunun bir an önce çözülmesi de kişinin yaşamına oldukça pozitif bir etki sağlar. Anksiyete bozukluğunun yenilmesi için psikoterapi alınması, bu süreci hızlı bir şekilde atlatmanızı sağlar.
İlaç Tedavisi
Psikoterapi gibi, kaygı bozukluğu ilaç tedavisi de anksiyete bozukluğu ile savaşmak için bir diğer yöntem. Ciddi bir rahatsızlık olan anksiyete bozukluğu, belirli bir seviyeden sonra, kendi kendine yardım yöntemleri ile yenilemeyebilir. Bu noktada, uzman bir psikiyatr gözetiminde, bir ilaç tedavisi bu konuyu çözecek yöntemlerden biridir. Bu noktada yetkin bir uzmandan yardım almanız kaygı döngüsünü kırmak için oldukça önemli.
Bu yazımızda, anksiyete nasıl geçer, kaygı bozukluğu nasıl yenilir, bu konularda çeşitli örnekler verdik. Siz de kaygı bozukluğumu ve anksiyeteyi yenmek için bu bilgilerden yararlanabilirsiniz. Ama unutmayın, çok yoğun kaygı durumlarında, mutlaka bir psikolog veya psikiyatra başvurun.
Bu yazımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Yazımızda herhangi bir tedavi öğesine ve önerisine yer verilmemiştir. Bu ve benzeri konularda tanı ve tedavi için mutlaka konunun uzmanlarına başvurunuz.