Anksiyete, diğer bir adıyla kaygı bozukluğu, birçok insanın yaşamını olumsuz etkileyen önemli bir psikolojik rahatsızlık. Bu yazımızda anksiyete nedir, anksiyete bozukluğu nedir, anksiyete belirtileri nelerdir gibi sorulara yanıt vererek, anksiyete neden olur, anksiyete nasıl yenilir gibi önemli konulara değineceğiz. Kaygı bozukluğunu tespit etmek için, bu konuda bir kaygı testi ne anksiyete testi ne de yer vereceğiz.
Peki, kaygı bozukluğu nedir? anksiyete nedir? Önce bu konu ile başlayalım, daha sonra da anksiyete belirtileri ile kaygı bozukluğu olan bireylerde nasıl belirtiler olur bunları öğrenelim.
Bu Yazıda Neler Okuyacaksınız?
Anksiyete Nedir? Kaygı Bozukluğu Nedir?
Anksiyete nedir, kaygı bozukluğu nedir sorularının en temel cevabı şu: anksiyete, zihnin ve vücudun birlikte ortaya koyduğu ve kişinin hayatına olumsuz etki eden endişe tepkilerinin genel adı. Diğer bir deyişle kaygı bozukluğu kişinin zihninde oluşturduğu fakat gerçek olmayan geleceğe yönelik olumsuz düşüncelerin bir bütünü.
Günlük hayatta ya da geleceğe yönelik kaygı duymak, belirli bir dereceye kadar normal olsa da bu kaygı seviyesi arttığında, kaygı bozukluğu ya da diğer bir adıyla anksiyete bozukluğu ortaya çıkar. Normal bir endişesi ya da kaygısı olan birey, günlük hayattaki bir olaydan ya da gelecekteki bir durumdan, sınırlı bir korku ya da kaygı duyabilir. Bu sınırlı kaygı ya da korku, bireyin tedbir almasını ve o konuda adım atmasını sağlar. Bu nedenle, belirli bir kaygı seviyesi oldukça normal hatta gereklidir. Fakat, anksiyete bozukluğu olan bireyde bu kaygı süreklidir ve oldukça olumsuzdur. Kaygı bozukluğunda, özellikle henüz gerçekleşmemiş, sadece zihinsel olarak gerçekleşmesi muhtemel olarak görülen şeylere karşı yoğun bir korku vardır.
Anksiyetesi olan birey, geleceğe yönelik elinde olmayan kaygılara ve korkulara sahiptir. Bu kaygı ve korku, gelecekte özel bir konu ile ilgili olabileceği gibi, daha genel olarak sanki her an kötü bir şey olacakmış gibi bir düşünce de olabilir. Kişi, hem kendi sağlığı ile ilgili tahmini endişelere, hem de yakınları ile ilgili korkulara kapılabilir. Örneğin anksiyete belirtileri gösteren kişide şöyle durumlar ortaya çıkabilir: Ciddi bir rahatsızlığı olduğu düşüncesine giren kişi, kendinden hastalık arar duruma girebilir. Ya da yakınlarını kaybedeceğine yönelik bir düşünceye, işini yitireceğine, iflas edip yüklü bir miktar para kaybedeceği düşüncelerine girebilir. Her durumda kişi, henüz olmamış, gelecekte de muhtemelen gerçekleşmeyecek zihin ürünü hayali şeyler için korku hisseder ve bu korku altında ezilir. Anksiyete bozukluğu, kişinin gittiği her yere sırtında büyük bir yükle gitmesi ama o yükün onun hiçbir işine yaramayacak şeylerle dolu olması gibidir.
Anksiyete nedir, anksiyete ne demek gibi sorulara yanıt verdik. Kaygı bozukluğu nedir genel hatlarıyla öğrendik. Peki anksiyete belirtileri nelerdir? Hangi kaygı bozukluğu belirtileri kişide bu psikolojik rahatsızlığa sebep olur? İsterseniz biraz da anksiyete belirtileri nin detaylarına bakalım.
Anksiyete Belirtileri Nelerdir? Kaygı Bozukluğu Belirtileri
Anksiyete bozukluğu nedir, kaygı bozukluğu nedir gibi soruları yanıtladıktan sonra, şimdi sıra geldi anksiyete belirtileri ne. Peki insanların yaşamını bu kadar etkileyen ciddi bir psikolojik rahatsızlık olan anksiyetenin belirtileri nelerdir? Kaygı bozukluğu belirtileri nasıl ortaya çıkar? Aşağıda bazı temel kaygı bozukluğu belirtilerini anksiyetenin psikolojik belirtileri ve anksiyetenin fizyolojik belirtileri olarak sıraladık.
Anksiyetenin Psikolojik Belirtileri
Kaygı bozukluğu, ilk olarak kişilerin psikolojisini olumsuz olarak etkileyen bir psikolojik rahatsızlık. Peki bu psikolojik rahatsızlığın kaygının, psikolojik belirtileri neler? Bu kaygı bozukluğu psikolojik belirtileri şu şekilde:
- Yoğun huzursuzluk, gerginlik ve sıkıntı,
- Tehlikelere karşı aşırı dikkat ve aşırı önlem,
- Geleceğe yönelik sürekli olumsuz düşünceler,
- Her an kötü bir şey olacakmış gibi bir korku yaşamak,
- Odaklanma ve dikkat problemleri,
- Uyku problemleri, uykuya kolay geçememek,
- Kontrolünü kaybedeceği, delireceği düşüncesi,
- Kalp krizi geçirme ve ölüm korkusu
Anksiyetenin Fizyolojik Belirtileri
Kaygının psikolojik belirtileri nin yanında, kişinin yaşamını etkileyen fizyolojik yani fiziki belirtileri de oldukça fazla. Peki anksiyetenin fizyolojik belirtileri neler? İşte kaygı bozukluğunun fiziki belirtilerinden bazıları:
- Nefes darlığı,
- Kalp atışlarında hızlanma, çarpıntı
- Ağız kuruluğu,
- Ellerde ve ayaklarda titreme
- Aşırı terleme,
- Kas gerginliği,
- Mide ve sindirim sorunları
Kaygı bozukluğu belirtileri ne psikolojik belirtiler ve fizyolojik belirtiler olarak ayrı ayrı değindik. Siz de bu kaygı belirtilerinin ne kadarı siz de var bunu test edebilirsiniz. Bu noktada önemli olan bu kaygı belirtilerini uzun süredir yaşıyor olmanız. Yine de kesin bir tanı için, bir uzman gözetiminde olmanız, uzman bir psikolog veya psikiyatra danışmanız gerekir.
Anksiyete belirtilerinden sonra şimdi sıra geldi anksiyete ile ilgili en çok merak edilen sorulara. Anksiyete en çok kimlerde görülür? Anksiyete bozukluğu ne kadar sürer? Anksiyete geçer mi?
Dünyada ve Ülkemizde Anksiyete Oranı
Dünya genelinde anksiyete görülme oranı yaklaşık olarak %5. Bu oran ülkeden ülkeye değişebilmekte. IHME, 2019 ‘da Global Burden of Disease ‘in yaptığı araştırmaya göre, en çok anksiyetesi olan ülkeleri sıraladığımızda, ilk sırada %8 ile Portekiz yer alıyor. Sonrasında sırasıyla %7,4 ile Brezilya, %7.3 ile İran ve Avustralya yer alıyor. ABD ise bu oran %5.7. Peki ülkemizde anksiyete görülme oranı ne? Bu çalışmaya göre ülkemizde, Türkiye ‘de anksiyete görülme oranı %4.5.
Dünya genelindeki ve ülkemizdeki anksiyete oranları, global düzeydeki ve ülkedeki çeşitli olaylara göre de şekillenebilmekte. Örneğin, dünya genelinde yaşanan pandemi ve savaşlar kaygı bozukluğu oranlarını arttırmıştır.
Aşağıda dünya genelinde kaygı bozukluğunun ülkelere göre dağılımını bulabilirsiniz.
Dünya Geneli Anksiyete Oranı
Dünya Geneli Anksiyete Oranı (%2-%4)
Dünya Geneli Anksiyete Oranı (%4-%6)
Dünya Geneli Anksiyete Oranı (%6-%8)
Dünya Geneli Anksiyete Oranı (%8-%10)
Anksiyete İle İlgili Önemli Sorular
Anksiyete Kimlerde Daha Sık Görülür?
Kaygı bozukluğu günümüzde kadın erkek her bireyde görülebilmektedir. Fakat kadınlarda görülme oranı erkeklerde görülme oranına göre daha fazladır. Bununla birlikte anksiyete bozukluğu genetik faktörler, beyin kimyasalları ve travma geçmişiyle de oldukça ilgilidir. Bu konuya anksiyete neden olur balığında detaylı olarak değindik.
Anksiyete Bozukluğu Ne Kadar Sürer?
Anksiyete ve kaygı bozukluğu süresi tam olarak belirlenememekle birlikte, aylarca süren ve gün boyu devam eden kaygı durumları bu noktada gözlemlenebilmektedir. Buradaki kriterlerden en önemlisi, kaygı seviyesinin kişinin hayatına katkı sunmadığı, hayatını negatif yönde etkilediği seviye ve süredir. Bu nedenle, kaygı bozukluğu olan bireyin, bu duygu durum bozukluğunu bir uzmanla birlikte aşması, her zaman bu süreyi kısaltacaktır.
Anksiyete Neden Olur?
Anksiyete nedir, anksiyete ne demektir gibi soruları yanıtladık. Anksiyete belirtileri ne de detaylıca değindik. Peki, anksiyete neden olur? Kaygı bozukluğu neden olur? İşte kaygının diğer bir adıyla anksiyetenin en temel nedenleri:
Öncelikle, anksiyetenin temel tek bir nedeni yoktur. Anksiyete, çeşitli nedenlerin bir araya gelmesi ile oluşan psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın oluşmasında etkili olan temel noktalar şu şekildedir:
Genetik yatkınlık ve aile geçmişi
Ailesinde kaygı bozukluğu ya da ciddi psikolojik rahatsızlıklar olan bireyler, anksiyeteye daha yatkın bireylerdir. Bu noktada kaygının genetik aktarımla geldiği söylenebilir. Annesi ya da babası kaygılı olan bir birey, bu duygu durum bozukluğunu onlardan alabilir. Bu hem genetik hem de davranışsal olarak öğrenilen bir durumdur. Yani, kişi, anksiyeteyi genetik olarak alabileceği gibi, kaygı duymayı, ailesinden de öğrenebilir.
Beyin Kimyasallarındaki Problemler
Kaygı, zihinle ilgili bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta en temel rol, beyindedir. Kişinin beynindeki çeşitli beyin kimyasallarının eksik ya da fazla olması durumu kişide kaygı bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olabilir.
Kişinin Travma Geçmişi
Anksiyete bozukluğunun en temel nedenlerinden biri de geçmişte yaşanılan travmalardır. Kişinin, farklı travmalar sebebiyle, psikolojisinin bozulması ve buna bağlı olarak korku ve endişelerinin artması, belli bir süre sonra, kaygı bozukluğuna sebep olabilir. Hal böyle olunca, kişide var olan psikolojik rahatsızlığa bir de kaygı bozukluğu rahatsızlığı eklenir.
Kullanılan İlaçlar
Anksiyete bozukluğuna sebep olabilecek bir diğer şey de ilaçlardır. Farklı sağlık sorunları nedeniyle ilaç kullanmak zorunda olan insanlar, bazı ilaçların yan etkilerine maruz kalabilir. Bu yan etkiler kendini kaygı bozukluğu ya da anksiyete bozukluğu olarak gösterebilir. Böyle bir durumda, uzman bir hekimden destek almak en doğrusudur.
Hastalıklar
Bazı hastalıkların anksiyeteye sebep olduğu bilinmektedir. Bu hastalıklara sahip olan bireyler, hastalığın yanında bir de kaygı bozukluğu yaşayabilirler. Kalp rahatsızlıkları, akciğer rahatsızlıkları, tiroid hormonu ile ilgili rahatsızlıklar, şeker (diyamet) gibi hastalıklar, anksiyeteye sebep olabilecek rahatsızlıklardan bazıları. Bu rahatsızlıklara sahip kişiler, yine bir hekim gözetiminde olmalı ve gerekli tedaviyi bir hekimden almalıdırlar.
Anksiyete Testi
Kaygı bozukluğunun tespiti için çeşitli anksiyete testi örnekleri vardır. Bu testlerdeki sorularla, kişide buluna endişe seviyeleri tespit edilerek, onda bir kaygı durum bozukluğu olup olmadığı anlaşılabilir. Kişi bu testi kendi yapabileceği gibi, kesin bir tanı için uzman bir psikolog ve psikiyatr dan destek alması oldukça önemlidir. Peki bu konuda kullanılan anksiyete testleri nelerdir? Aşağıda bu alanda kullanılan 4 farklı kaygı bozukluğu testi ne yer verdik.
- GAD-7 (Generalized Anxiety Disorder 7)
- HADS (Hospital Anxiety and Depression Scale)
- STAI (State-Trait Anxiety Inventory)
- BAI (Beck Anksiyete Ölçeği) (Beck Anxiety Inventory)
Peki bu anksiyete testleri neden kullanılır?
GAD-7 (Generalized Anxiety Disorder 7), Yaygın anksiyete bozukluğu t (YAB-7) testi, kaygı bozukluğunun belirlenmesi için oldukça genel bir testtir. Sadece 7 sorudan oluşan kısa bir anksiyete testi dir.
HADS (Hospital Anxiety and Depression Scale), genellikle hastalıklara bağlı olarak gelişen kaygı bozukluklarının tespiti için kulanılan bir anksiyete testi dir.
STAI (State-Trait Anxiety Inventory), kişide bulunan anlık ve sürekli anksiyete seviyelerini ölçen bir anksiyete testi dir.
BAI (Beck Anksiyete Ölçeği) (Beck Anxiety Inventory), kişideki genel anksiyete seviyesini belirleyen anksiyete testidir.
Siz de sizde anksiyete olup olmadığını öğrenmek ve anksiyete seviyenizi belirlemek için, kaygı bozukluğu test lerinden biri ile kendinizi test edebilirsiniz. Bunun için Beck Anksiyete Ölçeği ve GAD-7 Anksiyete Testi yazımıza bakabilirsiniz.
Anksiyete Nasıl Geçer? Anksiyete Nasıl Yenilir?
Anksiyete nedir, kaygı bozukluğu nedir, anksiyete belirtileri nelerdir gibi soruları yanıtladık. Peki anksiyete nasıl geçer? Anksiyete nasıl yenilir? İsterseniz şimdi de kaygı bozukluğunun nasıl yenileceği konusunda bazı noktalara değinelim. Bu noktada kaybı bozukluğuna ne iyi gelir konusunda bazı önerilerde bulunacağız. Bu konuda daha detaylı bilgi ve öneriler için Anksiyete nasıl geçer yazımıza göz atabilirsiniz.
Kaygı bozukluğunun iyileşmesi için öncelikle bir yaşam tarzı değişikliği şart. Kişinin beslenmesine, uykusuna dikkat etmesi, egzersiz alışkanlıkları kazanması, anksiyete nasıl geçer sorusunun ilk yanıtı.
Sağlıklı beslenme, sağlıklı uyku ve egzersiz, spor alışkanlıklarının yanında, kaygıya iyi gelecek şeylerden biri de sosyalleşmektir. Sağlıklı sosyal bağlar ve aile bağları, kişinin kaygı seviyesini yatıştıracağı gibi, bu ruhsal problemi tekrarlamasını da engeller.
Anksiyete nasıl yenilir sorusunun bir diğer yanıtı da yavaşlamak ve meditasyon yapmaktır. Meditasyon kişiyi duygularını ve düşüncelerini gözlemlediği bir duruma sokar. Kişiyi zihinden bağımsızlaştırır. Zihnine takılı kalmayan kişi de özgürleşir. Kaygı ve endişe zihin ürünü hayali şeyler olduğu için, meditasyon bu zihinden kurtarma işiyle, anksiyetenin çarelerinden biridir.
Kaygıyı yatıştıracak bir diğer uygulama da Yoga yapmaktır. Birbirinden farklı yoga hareketlerini deneyimlediğinizde, sizi o ana odaklayacak bir deneyim yaşarsınız. Bu da üzerinizde bulunan kaygının yatışmasına katkı sağlar.
Meditasyon ve Yoga gibi bilinçli farkındalık yani minsdfulness uygulamaları da kaygı bozukluğuna ne iyi gelir sorusunun cevaplarından. Bu bağlamda bilinçli farkındalık uygulamalarıyla kişinin farkındalığı arttıkça, kişi daha bilinçli hale gelir ve anda yaşamaya başlar. Artık gelecek kaygıları ve geçmiş üzüntülerinden özgürleşmektedir.
Anksiyete ve kaygı bozukluğu ciddi bir rahatsızlıktır. Çeşitli seviyelerde seyredebilen bu duygu durum bozukluğu, bir uzman desteğine ihtiyaç duyar. Bu noktada eğer anksiyeteniz ve kaygınız oldukça fazla bir seviyedeyse, artık hayatınızı çok olumsuz etkilemeye başlamışsa, bu noktada bir uzmandan destek almanız, bir psikolog veya bir psikiyatra gitmeniz gerekebilir. Bazı psikolojik rahatsızlıklar bireysel çaba ile çözümlenebilse de bir uzmandan psikoterapi almak, her zaman bu konunun hızlı ve etkili bir yöntemidir.
Kaygının ileri boyutlarında, psikoterapinin yanı sıra, ilaç tedavisi de gerekebilir. Bu noktada ilaç tedavisi uygulayabilecek bir psikiyatr ile iletişime geçerek, ona başvurmanız yerinde olacaktır.
Anksiyete Krizi
Anksiyete Krizi Nedir?
Anksiyete, kişide belirli durum ve şeylere karşı bir kaygı ve korku durumunun olduğu bir duygu durum bozukluğudur. Peki anksiyete krizi nedir? Anksiyete krizi, kaygının kendisini oldukça yoğun bir şekilde gösterdiği anlarda kişide oluşan durumdur. Yani anksiyete krizi, şiddetli kaygı ve endişenin kişide hem duygusal hem de fiziksel olarak görülmesidir. Anksiyete krizi yaşayan kişi yoğun bir kaygı nöbeti ve buna bağlı olan çeşitli fiziki semptomlar gösterebilir.
Anksiyete Krizi Belirtileri
Anksiyete krizinin belirtileri çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Bu anksiyete krizi belirtiler kalp ritminde artış, nefes almakta zorluk, terleme, kas gerginliği gibi fiziksel olarak ortaya çıkabileceği gibi, ruhsal olarak aşırı gergin ve sıkıntılı hissetme, aniden aşırı sinirlenme, ağlama nöbetleri gibi duygusal dalgalanmalar şeklinde de kendini gösterebilir. Burada önemli olan, olan olaya kişinin gösterdiği tepki seviyesidir. Anksiyete krizi geçiren kişi, olaylara beklenmedik ve ani tepkiler verebilir.
Anksiyete Krizi ve Panik Atak Farkı
Anksiyete krizi ve panik atak bazı yönlerden oldukça benzerdir. Fakat bu iki duygu durum bozukluğu arasında temel bir fark bulunur. Bu farkı belirtileri şiddeti belirler. Hem anksiyete krizi hem de panik atakta, kalp çarpıntısı, nefes problemleri, sıcak basması gibi belirtiler olabilir. Fakat panik atakta bu belirtiler oldukça şiddetlidir. Yine duygusal dalgalanmalar konusunda da anksiyete krizi belirli bir seviyede yavaş yavaş başlayıp devam ederken, panik atak birdenbire ortaya çıkar.
Anksiyete Krizi Nasıl Geçer?
Peki anksiyete krizi nasıl geçer? Anksiyete krizi belirtileri gösteren kişi, bu durumdayken negatif düşüncelerine odaklıdır. Kişinin bu odağını dağıtması ve farklı şeylere odaklanması, anksiyete krizini sonlandırabilecek şeylerden biridir. Peki bu anlamda neler yapabilirsiniz?
Bu konuda bir mindfulness egzersizinden yaralanabilirsiniz. Bu egzersiz, belirli bir nesneye odaklanarak, onun detaylarını keşfetme egzersizi. Örneği masanızın üzerinde bir vazo var. O vazo sizin için normal, her zaman görüp dikkat etmediğiniz bir vazo. Peki onun detaylarında neler gizli? Vazonun detaylarına dikkat ederek onu ilk kez görüyormuş gibi davranın. Burada ne kadar çok yeni detay fark ettiğinize inanamayacaksınız.
Bunun gibi diğer mindfulness egzersizlerinden de anksiyete krizi sırasında odağınızı dağıtmak için yararlanabilirsiniz.
Anksiyete Bozukluğu Türleri
Anksiyete nedir bunu öğrendik ve anksiyete belirtilerine de detaylıca değindik. Peki kaygı bozukluğunun farklı türleri var mı? Anksiyete bozukluğunun türlerine baktığımızda, bu konuda farklı anksiyete türlerine rastlıyoruz. Peki anksiyete bozukluğu türleri neler? İşte temel kaygı bozukluğu türleri:
- Yaygın Anksiyete Bozukluğu (YAB)
- Sosyal Anksiyete Bozukluğu (Sosyal Fobi)
- Obsesif- Kompulsif Bozukluk (OKB)
- Panik Atak
- Panik Bozukluğu
- Ayrılık Anksiyetesi
- Fobiler
- Agorafobi (Akan Korkusu)
- Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)
- Madde-İlaç Kullanımına Bağlı Anksiyete
- Hastalık Kaynaklı Anksiyete Bozukluğu
- Seçici Konuşmama (Selektif Mutizm)
Şimdi de isterseniz, bu kaygı bozukluğu türlerini biraz detaylandıralım. Bakalım, hangi kaygı bozukluğu, kişide neye sebep oluyor.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Nedir?
Yaygın anksiyete bozukluğu, bir anksiyete bozukluğu çeşididir. Fakat diğer anksiyete bozukluklarından bir farkı vardır. Yaygın anksiyete bozukluğu olan kişi, sadece bir durumdan dolayı endişe duymaz. Birçok konu ve nedenle bu endişeyi uzun süreli yaşar. Bu bağlamda kronik bir kaygı durum bozukluğu olan yaygın anksiyete bozukluğu önemli bir psikolojik rahatsızlıktır.
Yaygın anksiyete bozukluğu kişinin en kötü senaryoları düşünmesine, her noktada bir olumsuzluk bulmasına neden olur. Bu da hem yaşamını hem de insan ilişkilerini olumsuz olarak etkiler. Bu kaygı bozukluğuna sahip kişiye göre her şey onun denetimim dışındadır.
Sosyal Anksiyete Bozukluğu (Sosyal Fobi)
Sosyal Anksiyete bozukluğu diğer bir adıyla sosyal fobi, kişinin sosyal ortamlarda kendini aşırı güvensiz hissetmesi, kaygılanması ve kendisi ile ilgili olumsuz düşüncelere sahip olmasıdır. Sosyal fobisi olan kişi, kalabalık bir ortamda kendinin aşırı farkındadır ve beğenilmeyeceğine, yargılanacağına hatta kendisi ile alay edileceğine yönelik bazı düşüncelere sahiptir. Bu kişiler hata yapmaktan oldukça çekinirler. Sosyal anksiyete bozukluğu olan kişi, topluluk içinde çekingen bir tavır takınır.
Obsesif- Kompulsif Bozukluk (OKB)
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) farklı bir psikolojik rahatsızlık olsa da kaygı bozukluğu türleri arasında sıralanabilecek bir rahatsızlıktır. OKB ‘si olan kişi, kontrol edilmesi ve durdurması kendisi için oldukça zor istenmeyen düşüncelere sahiptir. Zorlayıcı düşüncelerin yanı sıra, Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) rahatsızlığı olan kişi, irili ufaklı farklı kaygılara da sahiptir. Örneğin, ütünün fişini çektim mi, ocağı kapattım mı, kapıyı kilitledim mi gibi düşünceler sık sık akıllarına gelir. Bu yüzden, emin olmak için tekrar tekrar kontrol ederler. Bu bağlamda bakıldığında kaygı bozukluklarından birine örnek olarak verilebilir Obsesif kompulsif bozukluk (OKB).
Panik Atak Nedir?
Panik Atak, kaygı bozukluğunun yoğun olduğu kişilerde ortaya çıkan ve birden ortaya çıkan bir psikolojik rahatsızlık, kısa süreli kaygı nöbetleridir. Panik atağı olan kişi, duygusal ve fiziksel olarak kontrolünü kısa süreliğine kaybedebilir. Bu durumdaki kişi, nefes alamadığını düşünebilir ya da kalp krizi geçirdiği düşüncesine girebilir. Bu düşünceler o kadar inandırıcıdır ki, panik atak kişiyi zaman zaman acil servislere kalp krizi vb. sorunlar için götürebilir.
Panik Bozukluk Nedir?
Panik bozukluk, panik atakla ilgili bir rahatsızlıktır. Birkaç kez panik atak yaşamış kişinin, bunu tekrar korku yaşama korkusunun oluşması panik bozukluğudur. Panik bozukluğu olan kişi, panik atak geçireceğine yönelik yoğun korku içindedir. Panik bozukluk, panik atakların daha sık görüldüğü bir kaygı bozukluğu türüdür.
Ayrılık Anksiyetesi
Ayrılık anksiyetesi genellikle okul çağındaki çocuklarda görülen kaygı bozukluğu türüdür. Bu anksiyete bozukluğu olan kişi, sevdiği kişilerden ayrılacağına ve uzak kalacağına yönelik bir duygu durum içerisine girer. Bu durumda, okula gitmek istemez, okuldan korkar. Ayrılık anksiyetesi olan kişide, bir okul korkusu, okul fobisi vardır. Özellikle, ilk kez okula başlayacak çocuklarda bu kaygı bozukluğu görülebilir.
Çeşitli Fobiler
Fobi, kişinin belirli bir durumdan, nesneden ya da canlıdan aşırı derecede korkması, onunla ilgili endişe ve kaygı duyma durumudur. Oldukça ilginç, birbirinden farklı fobiler vardır. Kedi fobisi, örümcek fobisi, tüylü meyvelere karşı duyulan fobi, limon fobisi, palyaço fobisi, uçak fobisi vb. Fobisi olan kişi, bu şeylere gerçekte ve fotoğrafta görmek istemez ve onlardan korkar. Bu durumdaki kişi, endişelerinin ve kaygılarının farkındadır ama onlara engel olamamaktadır.
Agorafobi (Akan Korkusu)
Agorafobi bir diğer adıyla alan korkusu, kişinin kendini güvende hissettiği alanlar dışında, kaygılanması ve endişe duymasıdır. Bu durumdaki kişi, AVM ‘ler, toplu taşıma araçları gibi kalabalık ortamlarda girme konusunda endişe yaşar.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), kişinin daha önce yaşadığı bir travmaya bağlı olarak yaşadığı duygu durum bozukluklarıdır. Bu duygu durum bozukluğuna sahip kişi, önceki travmasının etkisiyle, travmayı hatırlatacak durumlardan kaçınır.
Madde Kullanımına Bağlı Anksiyete
Madde ve uyuşturucu bağımlısı olan kişide, bu madde ve uyuşturucudan yoksun kalacağına yönelik yaşadığı anksiyete bozukluğudur. Bu durum hem bu maddenin kullanılması döneminde hem de bırakılması sebebiyle ortaya çıkabilir.
Hastalık ve İlaç Kaynaklı Anksiyete
Çeşitli hastalıklardan kaynaklanan anksiyete bozuklukları da vardır. Hastalıkların yanında, kişilerin kullandıkları ilaçların bir yan etkisi olarak da kaygı bozukluğu ortaya çıkabilir. Bu durumda, destek alınan uzman hekime danışılmalıdır.
Anksiyete ve Kaygı Bozukluğu Kaderiniz Değil!
Anksiyete nedir, kaygı bozukluğu ne demektir gibi soruları yanıtlayarak, anksiyete belirtlilerine ve kaygı bozukluğunun nedenlerine değindik. Ülkemizdeki ve dünyadaki anksiyete oranlarına da göz attık. Aynı zamanda kendinizi test edebileceğiniz anksiyete testleri konusunda da bilgiler sunduk. Bu noktada kendinizi Anksiyete Testi ile test edebilirsiniz.
Siz de Anksiyete ve Kaygı Bozukluğu yaşıyorsanız, bilmeniz gereken ilk şey, bu duygu durum bozukluklarının tedavi edilebileceği. Hem kendi kendinize hem de bir uzman gözetiminde verilecek destekle, kaygıyı yenebilirsiniz. Kaygıyı yenmek için yöntemleri sıraladığımız detaylı yazımıza da göz atabilirsiniz.
Bu yazımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Yazımızda herhangi bir tedavi öğesine ve önerisine yer verilmemiştir. Bu ve benzeri konularda tanı ve tedavi için mutlaka konunun uzmanlarına başvurunuz.