sanatla-farkindalik-van-gogh-dinginyasam.com

Sanat ile Farkındalık – Van Gogh, Arles ‘teki Yatak Odası

Farkındalık çalışmalarında ve Farkındalık tekniklerinde, sanat, özellikle de resim sanatı, detayları görebilme ve fark edebilme yeteneğini arttırmak için oldukça önemlidir. Biz de farkındalık seviyemizi ve detayları görebilme yeteneğimizi arttırmak için, bir çeşit farkındalık eğitimi olan, ünlü resimler üzerinde resim okumaları yapacağız. Ünlü Ressamların tabloları üzerinde yapacağımız bu farkındalık çalışmalarına, ilk olarak Van Gogh ‘un ünlü eseri Arles ‘teki Yatak Odası (Bedroom in Arles) ile başlayacağız. Ünlü ressam Arles ‘teki Yatak Odası (Bedroom in Arles) eserini ilk olarak 1888 ‘de yapıyor. Hastanede geçirdiği dönemde, bir su baskınından dolayı eseri zarar görüyor ve 1889 ‘da da aynı eserin ikinci versiyonunu yapıyor. Aynı yıl, annesine  gönderilmek üzere aynı resmin bir versiyonunu daha yapıyor. Van Gogh ‘un en bilinen eserlerinden biri olan eser, “The Bedroom”, “Vincent’s Bedroom” veya “La Chambre à Arles” isimleriyle de anılıyor.

Van Gogh ‘un en sevdiği eseri olan bu eser, Theo ‘ya yazılan meşhur 13 mektuba da konu olmuştur. Şuan eserin 3 farklı versiyonu, Amsterdam, Chicago ve Paris ‘te ayrı ayrı sergileniyor.

Van Gogh, çalışmalarına hayranlık duyduğu Gaugin ile görüşmek ister ve kardeşi Theo ’dan onu ikna etmesini ister. Van Gogh u ziyaret eden ve birlikte 2 ay çalışan ikili, daha sonra bozuşur ve bu tartışmaların birinde sinir krizi geçiren Van Gogh kendi kulağını keser. Bu yüzden “kulağı kesik adam” olarak da anılır Van Gogh sanat çevrelerinde. Van Gogh Arles’teki yatak odası eserini Gaugin ‘i beklediği sırada yapıyor ve onu eserleriyle etkilemek için, odayı o dönem yaptığı diğer tablolarla süslüyor.

Aşağıda bu eserlerin 3 farklı versiyonunu da bulabilirsiniz. Çalışmamızı, bu üç resim üzerinden yapacağız.

sanatla-farkindalik-calismalari-dinginyasam.com-1

Ekim 1888, Tuval Üzerine Yağlıboya, 72 x 90 cm, Van Gogh Müzesi, Amsterdam

sanatla-farkindalik-calismalari-dinginyasam.com-2

Eylül 1889, Tuval Üzerine Yağlıboya, 72 x 90 cm, Art of Institute, Chicago

sanatla-farkindalik-calismalari-dinginyasam.com-3

Eylül sonu 1889, Tuval Üzerine Yağlıboya, 57.5 x 57.5 cm., Musée d’Orsay, Paris, Fransa

Ve tabi bir de, günümüze göre uyarlanan Van Gogh Odası resmi…

sanatla-farkindalik-calismalari-dinginyasam.com-4

İlk bakışta alalade bir resim gibi gözüküyor değil mi? Bir oda ve odadaki nesneler. Peki, acaba kaçının farkındayız? Van Gogh ‘un bu resimde resmettiği nesnelerin tamamını görebiliyor muyuz? Yoksa sadece bir kaçına mı dikkat ediyoruz.

Sıradan nesnelere bile detaylı olarak baktığımızda, ondaki mükemmelliğin farkına varabiliriz. Fakat burada söz konusu olan, dünyanın en önemli ressamlarından birinin, Van Gogh ‘un en temel ve önemli eserlerinden biri. Gelin biraz daha yakından bakalım bu esere ve madde madde farkettiğimiz noktaları görelim.


  • Renkler

Van Gogh ‘un bir çok eserinden olduğu gibi bu tabloda da baskın renk sarı. Sanat tarihine Van Gogh Sarısı olarak da geçen bu rengin, burada da kullanılmış olmasına şaşırmıyoruz. Van Gogh kullandığı diğer renkleri de şöyle özetliyor: Yatak ve sandalyeler taze tereyağı, kapı leylak, duvarlar soluk menekşe, pencere yeşil ve döşemeler de kırmızı. Eserin son versiyonunda, zeminde, ressamın ilerlemiş ruhsal bunalımını gösteren gri renk kullanılmıştır.


  • Duvardaki Resim ve Portreler

İlk eserde, yatağın yanındaki duvarda iki portre asılı. Farkedebildiniz mi? Bu portreler ressamın arkadaşları Eugène Boch ve Paul-Eugène Milliet‘ e ait. Ailesine gönderdiği son versiyonunda ise, bu portreler yerine, kendini ve kız kardeşini koyuyor. Onların altında ise, diğer iki tablo göze çarpıyor. Yatağın arkasında is bir başka resim göze çarpıyor. Bu resim ise bir doğa resmi. Resimde kayalıklar ve bir meşe ağacı yer alıyor.


  • Masa ve Üzerindeki nesneler

Kahve rengi, ahşap bir masa göze çarpıyor resmin sol köşesinde. Masanın üzerindeki nesneleri görebildiniz mi? Eserin her üç versiyonunda da nesneler farklı şekilde resmedilmiş. Son iki versiyonda daha net farkedebildiğimiz bu nesneler, biri bir kabın içinde iki sürahi, iki şişe, bir bardak, bir tabak ve bir fırça.


  • Kapılar

Resmin hem sağında hem de solundaki iki farklı kapıya dikkat edebildiniz mi? Sağdaki kapı koridora açılan bir kapı. Soldaki ise Van Gogh ‘un misafiri Gauguin için hazırladığı misafir odasına açılan bir kapı. Her iki kapı da leylak rengi ile renklendirilmiş ve resimde, iki kapıyı da yarım olarak görebiliyoruz.


  • Sandalyeler

Odada iki ahşap ve hasırdan yapılmış iki sandalye görülüyor. Renkleri Van Gogh un deyimiyle taze tereyağı rengi. Sandalyelerin biri yatağın yanı başında, diğeri ise kapıya dayalı.


  • Yatak

Van Gogh ‘un yatağı ahşap, kendi deyimiyle taze tere yağı renginde. İçinde bulunan yatak çarşafı ve yatak içindeki iki yastık limon yeşili ve yatak örtüsü de kırmızı renk ile boyanmış.


  • Duvardaki Havlu

Odanın sol duvarında bir banyo havlusu asılı. İlk iki eserde daha yeşil olan bu havlu, son versiyonda, beyaza dönüşmüş.


  • Ayna

Karşı duvarda asılı olan aynayı görebildiniz mi? Kahve rengi çerçeveli, klasik orta büüyklükte bir ayna.


  • Pencere

Tam karşımızda, kapalı, yeşil bir pencere duruyor. Çerçeveleri yeşil olan pencerenin, cam kısımları sarı ve şeşil tonlarıyla renklendirilmiş.



  • Askıda Asılanlar

Van Gogh ‘un yatağının arkasında bir askılık asılı. Askılıkta toplam 4 askı mevcut. İlk üçünde, Van Gogh ‘un günlük kıyafetleri asılıyken, son askıda, Van Gogh ‘un ünlü şapkası asılı.


  • Duvarlar

Odanın ölçülerindeki derinlik yanılgısını görebildiniz mi? Arka duvar sağa doğru yönelirken, yatağın sağındaki duvarda yatağa doğru eğilmiş. Bu odanın gerçekten rahatsızlık verici bir şeklinin olduğunu gösteriyor ve bilinçli bir şekilde çizilmiş.


  • Çift Nesneler

Dikkat ederseniz resimdeki bir çok nesne, çift resmedilmiş. Bu, hem Van Gogh ‘un Gauguin ‘i bekleyişini anlatıyor, hem bir yoldaş özlemini simgeliyor, hem de resme bir huzur, barış ve düzen katıyor.


Gerçekten dikkatinizi verdiğinizde, bu önemli eserde nelerin gizli olduğunu görebildiniz mi? Umarım, Van Gogh ‘un, Arles ‘teki Yatak Odası tablosu ile yaptığımız farkındalık çalışması, detayları görme yeteneğinizi arttırmak için güzel bir başlangıç çalışması olur. İleride, farklı tablolar ile Farkındalık Çalışmalarımıza devam edeceğiz devam edeceğiz.

Gökhan Kösem

Buna Da Bakın

bilge yazar tolstoy sozleri

Bilge Bir Yazar, Tolstoy Sözleri

Edebiyat dünyasında öyle yazarlar vardır ki, bilgelik denildiğinde akla hemen onlar gelir. İşte Rus yazar …

Fyodor Dostoyevski sozleri dinginyasam.com

Müthiş Tespitleriyle Dostoyevski Sözleri

Fyodor Dostoyevski hem eserleriyle hem de olağanüstü psikolojik tespitleriyle hem edebiyat dünyasına hem de psikoloji …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir