Bu yazı ünlü oyun ve kısa öykü yazarı Anton Çehov kimdir sorusuna cevap vererek, ünlü yazar Anton Çehov sözlerine yer vereceğiz. Ayrıca Çehov ‘a özgü ve ismini isminden alan Çehov tarzı hikaye nedir, Çehov tarzı hikayede hangi unsurlar ön plandadır, bunlara da değineceğiz. Bakalım ünlü Rus yazar Anton Çehov, bizlere ne gibi öğütler veriyor.
Tolstoy Sözlerine ve Dostoyevski Sözlerine de Göz Atabilirsiniz.
Bu Yazıda Neler Okuyacaksınız?
Anton Çehov Kimdir?
Bütün ismi Anton Pavloviç Çehov olan Rus yazar, 1860 – 1904 tarihleri arasında yaşamış, özellikle kısa öykü alanında dünyadaki en iyi yazarlardan biridir. Rus edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Anton Çehov aslında bir doktordur. Fakat ona esas ünü, yazdığı oyunlar ve öyküler getirmiştir. Kariyeri boyunca bir çok kısa hikaye ve tiyatro oyunu yazmıştır. Çehov oyunları günümüzde bir çok tiyatroda oynanmaktadır. Peki Çehov ne tarz eserler yazmıştır? Çehov tarzı hikaye nedir?
Çehov Tarzı Hikaye Nedir?
Çehov Tarzı hikaye ismini ünlü yazarımızdan almış, daha çok durum hikayesidir. Anton Çehov, daha çok durumları, günlük hayatın içindeki sıradan anları anlatan bir yazardır. Onun eserlerinde serim, düğüm, çözüm gibi hikayelerin temel unsurlarından çok, belirli bir sonuca bağlanmayan, sadece bulunulan anı anlatan bir anlatım göze çarpar. Çehov ‘un eserlerinden olaylar ya da fikirlerden çok kişiler ön plandadır ve bu karakterler okuyucuya detaylıca anlatılır.
Anton Çehov kimdir, Çehov tarzı hikaye nedir gibi sorulara yanıt verdik. Şimdi sıra geldi Anton Çehov sözlerine. Bakalım ünlü tiyatro oyunu ve hikaye yazarı Anton Çehov bize ne diyor?
Anton Çehov Sözleri
Gözlerime bakıp da yapılan sahte bir gülücük yerine, yüzüme karşı gösterilen gerçek bir nefreti tercih ederim.
Hayata karşı ilk küskünlüğümüz; yanımızda sandığımız kişileri, karşımızda görmemizle başlar.
En tehlikeli insan tipi, az anlayan, çok inanandır.
Eğer sen kusursuz olsaydın, başkalarının kusurlarını bulup çıkarmaya bu kadar meraklı olmazdın.
Basit kadın; güzel olmayı zeki olmaya tercih eder; çünkü basit erkekte zekayı anlayacak kafa değil, güzelliği görecek göz vardır.
Anlamaya çalışma. Hayat böyledir işte. Hep o kıyamadıklarımız kıyar bize.
Üç çeşit insan vardır: Birincisi ekmek gibidir; her zaman ararsın ‘bazen’ bulursun. İkincisi ilaç gibidir; ihtiyacın olduğunda ararsın ‘pek az’ bulursun. 3 mikrop gibidir, sen aramasan da olur, çünkü o seni ‘her zaman’ bulur.
İnsanlar; eğlenebildikleriyle arkadaş, anlatabildikleriyle dost, ağlayabildikleriyle kardeş olurlar.
Anton Çehov Kitapları
Rus edebiyatının ünlü ismi Anton Çehov ‘un birbirinden değerli, birçok hikaye ve tiyatro oyunu eseri var. Bunlardan bazıları şu şekilde:
Oyunlar:
- Tütünün Zararları
- Kuğunun Şarkısı
- Orman Cini
- İvanov
- Ayı
- Bir Evlenme Teklifi
- Düğün
- Tatyana Repina
- The Wood Demon
- The Festivities
- Martı
- Vanya Dayı
- Üç Kızkardeş
- Vişne Bahçesi
Bazı Öyküleri:
- Altıncı koğuş
- Küçük köpekli kadın
- Vanka
- Kasımın Soğuk Günlerinde
- Bir Cüce
- Aşkın Gücü
- Bir Doktorun Anıları
- İhtiyar Adam
Romanları:
- İnsan İnsana
- Saklı Gerçek
Anton Çehov kimdir, Çehov tarzı hikaye nedir ve bu hikayenin temel unsurları nelerdir bunlara değindik. Ünlü durum hikayesi yazarı Anton Çehov eserlerine ve Anton Çehov sözleri ne de yer verdik. Umarız bu sözler yolunuza ışık tutar.
Tolstoy Sözlerine ve Dostoyevski Sözlerine de Göz Atabilirsiniz.