Edebiyat dünyasında öyle yazarlar vardır ki, bilgelik denildiğinde akla hemen onlar gelir. İşte Rus yazar Lev Nikolayeviç Tolstoy ‘da bu bilge yazarlardan biri. Edebiyat dünyasına kazandırdığı sayısız eserin yanı sıra, bilgelik abidesi Tolstoy sözleri yle de bize yol gösteriyor. Lev Nikolayeviç Tolstoy, Savaş ve Barış, Anna Karanina, Diriliş ve daha birçok romanının yanı sıra, edebiyat dünyasına birçok hikaye de kazandırmıştır. Tolstoy bu eserlerinde ve hayattayken, yaşam ile ilgili bilge sözler de söylemiştir. Biz de Tolstoy sözleri nden 16 sözü bu yazıda sizler için derledik. Umarız bu bilge yazarın sözleri sizin için de yol gösterici olur.
Dostoyevski ‘nin önemli psikolojik tespitlerini içeren, Dostoyevski Sözleri yazımıza da göz atabilirsiniz.
Bu Yazıda Neler Okuyacaksınız?
16 Tolstoy Sözü
“Herkes dünyayı değiştirmeyi düşünür. Ama kimse kendini değiştirmeyi düşünmez!”
Tolstoy sözleri nden bu söz bize, insanların genellikle başkalarını değiştirmeyi düşündüklerini ama kendilerine bakmadıklarını anlatıyor. Gerçekte de öyle değil mi? Çoğumuz daha çok karşımızdaki insanlarla ilgili kusurlar bulup, kendimizi daha kusursuz görme eğiliminde oluyoruz. Oysa, insan en önce kendini değiştirebilse, zaten etrafındaki dünya da onunla birlikte değişmiş olacak. Çünkü değişim ve dönüşümle, başka bir enerji seviyesine geçmiş olacak. Etrafına da o enerji seviyesindeki insanları çekecek.
“Öyle horozlar vardır ki, öttükleri için güneşin doğduğunu zannederler.”
Lev Tolstoy bu sözüyle, kibirli olma durumundan bahsetmiş. İnsanların ben merkezciliğinden ve dünyanın onun etrafında döndüğünü düşünmelerine değinmiş. Sizin de çevrenizde böyle insanlar var mı?
“Acı duyabiliyorsan, canlısın. Başkalarının acısını duyabiliyorsan, insansın.”
Empati en insancıl duygulardan biri. Eğer başka bir insanın acısını hissedebiliyor onunla hem hal olabiliyorsa bir insan, gerçek manada insan olmuş demektir diyor Tolstoy sözleri nden bu söz.
“İnsanın değeri bir kesirle ifade edilecek olursa; payı gerçek kişiliğini gösterir, paydası da kendisini ne zannettigini, payda büyüdükçe kesrin değeri küçülür.”
Tolstoy sözleri nden bu söz, insanın kendisini dev aynasında görmesinin değerini de bir o kadar düşürdüğünü anlatıyor. Tabi bunu bir matematik örneğiyle biraz daha somutlaştırıyor Tolstoy.
“İnsanlar nasıl konuşulması gerektiğinin dersini alırlar; ama en büyük bilgi, nasıl ve ne zaman susulması gerektiğini bilmektir.”
Susmak, oldukça önemli bir meziyettir. Ama çok az insan bunu olması gerektiği gibi kullanır. Örneğin, sizi anlamayan, dinlemeyen, ne söyleseniz kendi önyargıları ile hareket edecek olan bir toplumda kendinizi anlatmaya çalışmak ne kadar doğru? Sözlerinizi onlara karşı kullanarak neden sözlerinizin değerini düşürüyorsunuz ki? Belki de suskunluğun asaletini kullanmanız gereken en temel yerler de buralar.
“En güçlü iki savaşçı, sabır ve zamandır.”
Tolstoy sözleri nden bu söz, sabır ve zamanı iki savaşçıya hatta en güçlülerine benzetmiş. Bu iki kavramı da iyi kullanırsanız, hayat kavgasında, sizin için eşsiz iki savaşçı olacaklardır demiş Tolstoy. Peki siz zamanı nasıl kullanıyorsunuz? Hedeflerinize ulaşma konusunda yeterli sabrı gösterebiliyor musunuz?
“Kendi mutluluğundan başka hedefi olmayan insan kötüdür.”
İnsan toplumsal bir varlıktır. İnsanın değeri içinde bulunduğu topluma yaptığı katkı ile belirlenir. Hatta bu konuda, psikolojinin kurucularından olan Alfred Adler şöyle der: “Bir insanın değeri, toplumsal iş bölümünde üzerine düşen yeri ne ölçüde doldurduğuna bakılarak belirlenir.” Lev Nikolayeviç Tolstoy ‘un bu sözü sadece kendinin değil, toplumu, yani başkalarını düşünen insanı iyi olarak değerlendir.
“Birine çamur atmadan önce düşün ve sakın unutma; ilk önce senin ellerin kirlenecek.”
Biri hakkında kötü bir şeyler söylemek öncelikle söyleyen kişi hakkında fikirler verir bize. Çünkü eğer bir kişi başkaları hakkında çok sık konuşuyorsa, muhtemelen başkalarına da sizinle ilgili çok konuşuyordur. Bu sözüyle Tolstoy, başkaları ile ilgili kötü konuşmanın yani dedikodunun kötülüğünden bahsediyor.
“Varlığı bir şey kazandırmayan insanların, yokluğu hiçbir şey kaybettirmez.”
Etrafınızda size bir şey katmayan insanlar var mı? Onların varlıkları sizlere bir şey katmıyor, bir katkıda bulunmuyorsa, neden hayatınızdalar? Sizce onların yokluğu size bir şeyler mi kaybettirecek?
“Üzüntüsü sahte olanın ağlaması gösterişli olur.”
Bazı üzüntüler vardır, olabildiğince abartılıdır. Tolstoy bu sözüyle bu abartılı üzüntülerin sahteliğine dem vuruyor. Stoa felsefesinin üstadlarından Seneca ‘nın dediği gibi: “Hafif acılar konuşabilir ama derin acılar sessizdir.” Tolstoy sözleri nden bu söz tam da bu noktayı vurguluyor.
“Kimseyi küçümseyecek kadar büyük değilsin. Çünkü gün gelir, küçümsediğin her şey için önemsediğin bir bedel ödersin.”
Lev Nikolayeviç Tolstoy sözlerinden bu söz bize, insanları küçümsemenin kötülüğünü anlatıyor bize. Çünkü insanın ne yaşayacağı hiç belli olmaz. Belki de o küçümsediğin şey bir gün gelip seni bulabilir. Bu nedenle, insanları yargılamadan önce iki değil on iki kere düşünmek gerekir.
“Çoğunluk aynı fikirde diye yanlış bir şey, yanlış olmaktan kurtulmaz.”
Jean-Paul Sartre şöyle der: “Toplum, tedavisi olmayan bir hastalıktır.” İşte tam da bu yüzden, çoğunluklar bir yöne gidiyor diye o yönün doğru olduğunu düşünmek oldukça yanlış bir düşünce şeklidir. Çünkü toplumun çoğunluğu da yanlış yapma eğiliminde olabilmektedir. İşte bu yüzden birey, kendini geliştirmeli ve kendi kararını kendisi verebilecek donanıma ve iradeye sahip olmalıdır.
“Birini sevdiğiniz zaman o kişiyi olduğu gibi seversiniz, olmasını istediğiniz kişi olarak değil.”
Sevdiğiniz kişiyi değiştirmeye mi çalışıyorsunuz? Ama siz onu bu haliyle sevdiniz. Karşıdaki insanı değiştirmeye çalışmak çoğu insan için bir uğraş ama çok zor. Çünkü insanın kendisini değiştirmesi bile çok zor. Adeta kolu çekerek uzatmak gibi bir şey. Mümkün mü mümkün ama çok zor. Bu nedenle, bazen insanları oldukları gibi kabul etmek de bir meziyet.
“Mutluluğun ilk koşulu insan ve doğa arasındaki bağın kopmamasıdır.”
Doğa insanın ana yurdu. İnsanın huzur bulduğu, dinlendiği, düşüncelerinden arındığı bir yer. Siz eğer bu bağı koparmazsanız, mutluluğunuza da bir engel koymamış olursunuz.
“Neşe ancak insanlar hayatlarına hizmet olarak baktıklarında mümkün olur. Kendileri ve ferdi saatleri dışında bir amaca hizmet ettikleri gerçek neşeyi tadabilirler.”
Tolstoy sözleri nden bu söz insanın gerçek mutluluğu ile ilgili bir formülden bahsediyor. Bu formül, kişinin yaşamını bir amaca bağlaması.
“Her mutlu aile birbirine benzer ancak her mutsuz aile kendine özgü bir mutsuzluğa sahiptir.”
Çok değerli ve önemli bir tespit de aile konusunda Tolstoy ‘dan. Her insanın, her ailenin dertlerinin çeşitliliğinden bahsediyor Tolstoy. Size göstermedikleri ama derinlerde yaşadıkları acılar, problemler, keyifsizlikler. Bunların farkında olamadan ne de kolay yargılıyoruz başkalarını değil mi?
İşte bilge yazar Tolstoy un ders niteliğindeki 16 sözü, Tolstoy sözleri bu şekilde. Umarız bu sözler sizler için de bir rehber olur. Tolstoy ‘un diğer sözleri de aşağıdaki gibi:
“Uzak ve imkansız gözüken bir şey, bir anda yakın ve mümkün olabilir.”
“Mutluluk yaşadığın hayat tarzında değil, hayata bakış tarzındadır.”
“Şikayet ettiğiniz yaşam, belki de başkasının hayalidir.”
“Hepimiz kaybettiğimiz yada ulaşamadığımız her şey için zamanı suçlarız. Oysa unutma ki; zaman konuşacak olsa, hepimiz utanırız.”
“Bilge kişi güzel nutuklar atan değil; sabırlı olan, kin ve korkudan kurtulmuş kişidir.”
Dostoyevski ‘nin önemli psikolojik tespitlerini içeren, Dostoyevski Sözleri yazımıza da göz atabilirsiniz.