Bu Yazıda Neler Okuyacaksınız?
Çakra Nedir?
Bu yazımızda çakra nedir, çakra ne demektir sorularına yanıtlarını arayacağız ve vücutta bulunan çakralar hakkında detaylı bir yolculuğa çıkacağız. Vücutta bulunan bu enerji merkezlerinin yerlerine, anlamlarına, renklerine ve daha birçok detayına değineceğiz. O zaman hadi başlayalım!
İlk olarak çakra nedir, çakra ne demektir sorusu ile başlayalım isterseniz. Çakra en basit anlamıyla, vücutta var olduğu düşünülen enerji merkezleridir. Temel olarak yedi enerji merkezinden yani yedi çakradan söz edilir. Bu çakralar, vücudun farklı yerlerinden bulunur ve her biri farklı birçok işlevi yerine getirir. Sağlıklı bir yaşam sürebilmenin anahtarı, çakralarımızın düzgün çalışmasında gizlidir.
Meditasyonun Gizemlerini öğrenmek için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.
İsterseniz bir de kelime anlamı olarak çakra nedir, çakra ne demektir, ona bakalım. Çakra, kelime anlamı olarak dönen tekerlek demektir. Vücuttaki yerlerinde gösterilirken de bu ifade nedeniyle, dönen enerji kütleleri şeklinde ifade edilirler.
Peki vücutta bulunan bu yedi çakra nelerdir? Bu çakralar bedenimizde, yukarıdan aşağıya doğru sırasıyla şu şekildedir:
- 7. Çakra – Taç Çakra – Sahassara
- 6. Çakra – Üçüncü Göz – Agya
- 5. Çakra – Boğaz Çakra – Vişuddha
- 4. Çakra – Kalp Çakra – Anahata
- 3. Çakra – Solar Pleksus – Manipura
- 2. Çakra – Sakral Çakra – Svadhisthana
- 1. Çakra – Kök Çakra – Muladhara
Bu yedi çakranın her biri, bizimle ilgili bazı temel noktaları kontrol eder. Bu nedenle, bu çakraların dengede olması gerekir. Dengede olmayan çakralar, kontrol ettiği alanla ilgili düşüncelerimizi ve davranışlarımızı değiştirerek, hayatımıza olumsuz etkide bulunur. Bu nedenle bu merkezlerin dengede olması gerekmektedir. Çakra dengeleme ile bu yedi çakra dengelenebilmektedir. Fakat esasen çakralarınızın dengede olması için, hayattan keyif alan, psikolojisi sağlam ve farkındalığı yüksek bir birey olmalısınız. Bu şekilde bir yaşam tarzı benimsediğinizde, çakralarınız da otomatik olarak dengelenecektir. Yoksa, sadece basit manada yapılabilecek çakra dengelemesi, basit bir ritüelden öteye gidemeyecektir.
Çakra Nedir : Çakra Renkleri
Vücutta bulunan her bir çakranın kendine has bir çakra rengi vardır. Çakra renkleri bu çakraların bizimle ilgili işlevlerini de anlatan renklerdir aslında. Peki nelerdir çakra renkleri? Vücutta bulunan bu enerji merkezleri ve renkleri aşağıdaki gibidir:
- 7. Çakra – Taç Çakra – Açık mor, beyazdır
- 6. Çakra – Üçüncü Göz – İndigo, mavi-mor
- 5. Çakra – Boğaz Çakra – Mavi
- 4. Çakra – Kalp Çakra – Yeşil
- 3. Çakra – Solar Pleksus – Sarı
- 2. Çakra – Sakral Çakra – Turuncu
- 1. Çakra – Kök Çakra – Kırmızı
Çakra Taşları
Çakra nedir öğrendikten ve çakra renklerine değindikten sonra, şimdi de çakra taşlarına bir göz atalım isterseniz. Çakraları temsil eden bazı çakra taşları vardır. Bu taşlar enerjileriyle, bağlı oldukları çakralara iyi gelen taşlardır. Peki çakra taşları nelerdir? Hangi çakraya hangi taş iyi gelir?
- Kök Çakranın taşları, Argonit ve Florit ‘tir.
- Sakral Çakranın taşları, Kalsedon ve Mercan ‘dır.
- Solar Pleksus taşları, Kan Taşı ve Turkuaz ‘dır.
- Kalp Çakrasının taşları, Pembe Kuvarz ve Lapis ‘tir.
- Boğaz Çakra ‘nın taşları, Yeşim ve Sitrin ‘dir.
- Üçüncü Gözün taşları, Mercan ve Akik ‘tir.
- Taç Çakranın taşı, Ametist ‘tir.
Çakralar ve Anlamları
Çakra nedir, çakra ne demektir öğrendikten sonra, şimdi de isterseniz, vücutta bulunan bu yedi enerji merkezinin bizimle ilgili hangi alanları yönettiğini detaylarıyla görelim.
1. Çakra – Kök Çakra – Muladhara
Birinci çakra, kök çakradır. Diğer bir adı da Muladhara ‘dır. Sanskritçedeki anlamı, destek ‘tir. Kök çakranın, vücudumuzda, kuyruk sokumu ile cinsel organ arasında olduğu varsayılır. Bu çakramız bizi dünyaya bağlayan çakramızdır. Dünya ile ilgili işlerimizi, aile, iş ve para işlerimizi temsil eder. Kendimize güveni yani özgüvenimizi de temsil eden kök çakra, insanlara güvenmeyi, cesaretli olmayı sağlar. Fakat kök çakra düzenli çalışmadığında, sinirli ve güvensiz bir kimliğe bürünürüz.
Kök çakra, kırmızı renk ile ifade edilir. Kök Çakranın taşları, Argonit ve Florit ‘tir.
Cinsel organ, anüs, bacaklar ayaklar, kasıklar ve kasıklardaki lenfler, siyatik sinir ağı kök çakradan beslenir. Ayrıca kök çakra, vücutta böbrek üstü bezlerini etkiler.
2. Çakra – Sakral Çakra – Svadhisthana
İkinci çakra, Sakral çakradır. Diğer bir adı Svadhisthana ‘dır. Sanskritçedeki anlamı yaşam gücünün evi ‘dir. Sakral çakra, vücudumuzda, pelvis ile göbek arasında, göbek deliğinin altında yer alır. Duygusallığımız, cinsellğimizin ve yaratıcılığımızın merkezi bu çakradır. Bu çakra düzgün çalıştığında,işlerimizi daha yaratıcı bir şekilde yapar, duygusal olarak daha dengeli bir hayat yaşarız. Fakat sakral çakra düzgün çalışmaz ise, hayal kırıklığı, kızgınlık ve kindarlık gibi duyguları sıklıkla yaşarız.
Sakral çakra, turuncu renk ile ifade edilir. Sakral Çakranın taşları, Kalsedon ve Mercan ‘dır.
Deri, böbrekler, idrar torbası, dolaşım sistemi ve lenfatik sistem sakral çakradan beslenir. Bunların yanında üçücü çakra yani solar pleksus ile birlikte vücuttaki panreas, karın boşluğu, dalak, alt diyaframa da etki eder. Ayrıca sakral çakra, vücutta üreme bezlerini etkiler.
3. Çakra – Solar Pleksus – Manipura
Üçüncü çakra, Mide çakra, Solar Pleksustur. Diğer bir adı Manipura ‘dır. Sanskritçedeki anlamı göbeğin mücevheri ‘dir. Solar Pleksus, vücudumuzda, göğüs kafesinin altında yer alır. Egomuz solar pleksus tarafından yönetilir. Yani ben bilinci bu çakra ile ilgilidir. İçsel gücü, kendine saygıyı, dayanıklılığı ve iradeyi de kontrol eder. Uzun ve sağlıklı bir yaşam için bu çakranın iyi çalışması gerekir. Hırs, stres ve insanlar üzerinde hakimiyet kurma dürtüsü bu çakranın düzgün çalışmadığı zaman ortaya çıkar.
Solar Pleksus, sarı renk ile ifade edilir. Solar Pleksus taşları, Kan Taşı ve Turkuaz ‘dır.
Akciğerlerimiz, kalın barsak, karaciğer, midemiz, safra kesesi gibi birçok önemli organlarımız Solar Pleksus çakrasından beslenir. Ayrıca solar pleksus, vücutta pankreas bezini etkiler.
4. Çakra – Kalp Çakra – Anahata
Dördüncü çakra, Kalp Çakrasıdır. Diğer bir adı Anahata ‘dır. Sanskritçedeki anlamı yenilmez ‘dir. Kalp çakrası, vücudumuzda, kalp hizasında, göğsümüzün tam ortasında bulunur. Kalp çakrası, vücudumuzdaki sevgi merkezidir. Her şeyi koşulsuz sevmeyi sağlayan, insanlara güveni ve teslimiyeti simgeleyen çakra kalp çakrasıdır. İyi çalışması durumunda, insanlara, doğaya ve her şeye karşı koşulsuz bir sevgi hissederiz. Ayrıca sezgilerimizi de kontrol eden çakralardan biri kalp çakrasıdır. Diğeri ise 6.çakra olan üçüncü gözdür.
Kalp çakrası, yeşil renk ile ifade edilir. Kalp çakrası taşları, Pembe Kuvarz ve Lapis ‘tir.
Koltuk altı lenfleri, akciğerlerimiz, solunum sistemimiz, kalbimiz, dolaşım sistemi, kollar ve ellerimiz kalp çakrası ile beslenir. Ayrıca bağışıklık sistemini için de oldukça önemlidir kalp çakrası. Ayrıca kalp çakraası, vücutta timüs bezini etkiler.
5. Çakra – Boğaz Çakra – Vişuddha
Beşinci çakra, Boğaz Çakrasıdır. Diğer bir adı Vişuddha ‘dır. Sanskritçedeki anlamı saf ‘tır. Boğaz çakrası vücudumuzda, boğaz hizasında bulunur. Boğaz çakrası iletişimimiz ile ilgili faaliyetleri yürüten çakradır. Dengede olmaması durumunda, kendimizi iyi ifade edemeyiz. Dengeli bir boğaz çakrası ile ifade yeteneğimizi arttırır. Ayrıca iç huzuru da bu çakrasın dengeli olması sağlar.
Boğaz çakrası, mavi renk ile ifade edilir. Kalp çakrası taşları, Yeşim ve Sitrin ‘dir.
Üst solunum yolları, tiroid, paratiroid, yutak, yemek borusu, solunum borusu, ses telleri, boyun lenfleri ağız diş çene ve boyun omurları boğaz çakrası ile beslenir. Ayrıca boğaz çakrası, vücutta tiroid bezini etkiler.
6. Çakra – Üçüncü Göz – Agya
Altıncı çakra, Üçüncü Gözdür. Diğer bir adı Ayga ‘dır. Sanskritçedeki anlamı yönetim ‘dir. Üçüncü Göz vücudumuzda iki kaşımız arasında bulunur. Üçüncü göz bir iç görü merkezidir. İyi çalıştığı zaman, kişide bilincin artması, duru görü gibi yetenekler sağlahyan üçüncü göz çakrası, muhakeme etme yeteneği, entelektüel kapasite, mantık ve idrak merkezidir. Diğer çakralara rehberlik eden bir çakra olan üçüncü gözün enerjisi oldukça yüksektir.
Boğaz çakrası, İndigo, mavi-mor renk ile ifade edilir. Üçüncü göz çakrası taşları, Mercan ve Akik ‘tir.
Sinir sistemi, motor sitemi, gözler, burun, kulaklar ve beyin üçüncü göz çakrası ile beslenir. Ayrıca üçüncü göz, vücutta hipofiz bezini etkiler.
7. Çakra – Taç Çakra – Sahassara
Yedinci çakra, Taç Çakradır. Diğer bir adı Sahassara ‘dır. Sanskritçedeki anlamı binlerce ‘dir. Taç çakranın başımızın üzerinde olduğu kabul edilir. Taç çakra evrenle uyum çakrasıdır ve düzgün çalıştığında aydınlanmanın da gerçekleştiği çakradır.
Taç çakra, Mor, Beyaz renk ile ifade edilir. Kalp çakrası taşı, Ametist ‘tir.
Taç çakra, vücutta epifiz bezini etkiler.
Çakralar ve Nefs Basamakları
Çakra kavramı daha çok doğu toplumlarında bilinirken, islamda veya tasavvufta da çakralar ile ilişkilendirilebilecek mertebeler, seviyeler bulunmaktadır. Tasavvufta yer alan bu seviyeler, kök çakradan, taç çakraya kadar olan yedi basamağı ifade ederler. Bu basamaklar, insanın en düşük ruhsal seviyede olduğu bir basamatan başlar ve kamil insanın ulaştığı son basamağa kadar devam eder. Tasavvufta da Nefs-i Emmare ‘den başlayan bu seviye, Nefs-i Kamile yani kamil insana ulaşmaya kadar sürer ve toplamda yedi basamaktan oluşur.
Peki, tasavvuftaki nefs basamakları nelerdir? Aşağıda, en üstün mertebeden en düşük mertebeye kadar tüm nefs basamakları sıralanmıştır.
- Nefs-i Kâmile
- Nefs-i Mardiyye
- Nefs-i Radiyye
- Nefs-i Mutmainne
- Nefs-i Mülhime
- Nefs-i Levvame
- Nefs-i Emmare
Bu yazıda, çakra nedir, çakra ne demektir gibi soruları yanıtlarken, çakraların gizemli dünyasına da bir adım atmış olduk. Çakra dengeleme, çakra açma için yapılabilecekleri diğer bir yazıda sizler için detaylıca ele alacağız.