Çin Takvimi Hesapla ması son yıllarada Avrupa’da ve Ülkemizde oldukça Popüler. Peki Çin Takvimi neden bu kadar popüler ve ne için kullanılıyor? Çin Takvimi, bilimsel bir dayanağı olmasa da, kadim bir bilgi olarak gebelikteki cinsiyet hesaplaması için kullanılıyor. %100 doğru olmasa da, %70 ‘lere kadar doğru tahminde bulunabilen Çin Takvimi Hesapla ması, bu heyecanlı bekleyişte, çiftler için bir heyecan kaynağı. Bu güzel haber için tahminlerde bulunmak, farklı kaynaklardan faydalanmak güzel tabi fakat kendimizi fazla kaptırmadan. İster bu kadim bilgiden yararlanır, küçük bir heyecan yaşarsınız, isterseniz de 15. Haftaya kadar bekleyip, daha bilimsel bir sonuca ulaşabilirsiniz. Karar sizin.
Bu Yazıda Neler Okuyacaksınız?
Çin Takvimi Hesapla
Çin kültürü, oldukça eski, kadim bir kültür. Eski çağlardan bu yana bu kültürde oldukça önemli bir yere sahip olan Çin Takvimi Hesapla ması, özellikle gebelikte cinsiyet hesaplaması için sıkça kullanılmış. Şuan eskisi kadar sık kullanılmasa da, yine de gebelik döneminde, sizi önceden heyecanlandırabilecek bir bilgi sunuyor sizlere. Bilimsel olarak henüz almadığınız o çok değerli bilgiyi, bebeğinizin cinsiyetini, önceden küçük bir tahminle yapabiliyor. Peki Çin Takvimi Cinsiyet Hesaplaması nasıl yapılıyor?
Çin Takvimi Hesaplaması için, öncelikle anne adayı ile ilgili bazı bilgiler çok önemli.
Bu bilgiler şu şekilde:
- Anne Adayının Yaşı
- Anne Adayının Hangi Ayda Hamile Kaldığı
Burada hesaplamanın yapılabilmesi için anne adayının en az 18, en fazla 45 yaşında olması gerekiyor. Çin Takvimi Gebelik Hesaplaması bu aralık için daha doğru sonuçlar veriyor.
Peki Annenin Yaşı ve Hamile Kaldığı Ay, Bebek Cinsiyetini nasıl değiştiriyor?
Öncelikle annenin yaşına göre birkaç örnek vermek gerekirse, şu şekilde bu örnekleri verebiliriz: Mesela, anne 18 yaşında ise, erkek bebek gebeliği olma olasılığı oldukça yüksek. Buna karşın, 21 yaşındaki anne adaylarında da kız bebek gebeliği daha çok görülüyor.
Veya gebelik tarihine göre bir örnek verecek olursak, eğer anne Ocak veya Mart ayında hamile kaldıysa, bebeğin erkek olma olasılığı %90 lara kadar çıkıyor.
Tabi bu veriler tamamen tahmini ve eski bazı bilgilere dayanıyor. Bilimsel bir dayanağı olmadığı gibi 15. Haftada ultrason ile alacağınız kesin bir bilgi de vermeyecektir size. Burada amaç, biraz da bu süreci daha heyecanlı veya eğlenceli hale getirmek.
Çin Takvimi Nedir?
Çin takvimi, kadim Çin kültüründe çok önemli bir yere sahip olan bir takvim. Şuan kullandığımız Miladi takvim, sizin de bildiğiniz gibi Güneş döngülerine göre şekilleniyor. Bir senelik dilim Dünyanın Güneş etrafındaki bir turu ile meydana geliyor. Fakat Çin Takviminde durum biraz farklı. Bu takvimde, Güneş ve Ay döngüleri birlikte kullanılıyor. Bu tip takvimler de ismini Ay ve Güneşten beraberce alarak, “Lunisolar Takvim” olarak adlandırılıyor.
Çin Takvimi’nde 5 kez tekrarlayan 12 yıllık döngüler mevcut. Ve her bir yıl bir hayvan ismiyle anılıyor bu takvimde. Bu hayvan isimleri : fare, öküz, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, koyun, maymun, horoz, köpek, domuzdur.
5 kez tekrarlayan 12 yıllık bu küçük döngüler, 60 yılda bir olan büyük bir döngüyle tamamlanıyor (5×12=60). Çin takviminin başlangıcı Miladi takvime göre MÖ 2637. Ve bu takvime göre biz şuan 78. Döngü içindeyiz. Bu 78. Döngü 1984 yılında başladı 2044 yılında sona erecek (1984+60=2044).
Bu bilgilerin yanında, ay günleri de Çin Takviminde farklılık göstermektedir. Bizde aylar şubat hariç 30,31 gün ve şubat ayı 28 veya dört senede bir 29 gün çeker. Çin Takviminde ise bazı aylar 30 bazıları 29 gün çeker. Çin Takvimi ile Miladi takvimi kıyasladığımızda, Çin takvimi 11 gün kısadır. Çin Yılı 354 gündür. Bu fark artık ay olarak eklenir. 3 yılda bir 1 artık ay, 5 yılda bir 2 artık ay, 19 yılda bir 7 artık ay eklenir. Bu artık aylara “Runyue” denir. Bu ayların eklendiği yıllar 383 veya 384 gün olur.
Çin Takvimine Göre Cinsiyet Belirleme
Çin Takvimi Hesapla ma Tablosu oldukça pratik, kullanımı kolay bir tablo. Sol taraftaki dikey sütunda anne adayının yaşı, en üst yatay satırda ise anne adayının hamile kaldığı ay bulunmakta. Bunu anne adayının en son adet gördüğü ay olarak da alabilirsiniz.
Bu tabloya göre yapmanız gerekenler çok basit.Burada Çin Takvimi Hesapla ması için tek yapmanız gereken, anne adayının yaşını sol sütundan, hamile kaldığı ayı da üst satırdan bularak, kesiştiği noktayı belirlemeniz. Tablodaki bu kesişim noktası, bebeğinizin cinsini tahmin eden nokta.
Gelin birkaç örnekle daha da açıklığa kavuşturalım bu durumu.
Mesela 30 yaşındaki bir anne adayının kız bebek dünyaya getirme olasılığı, Çin Takvimi Gebelik Hesaplamasına göre, Mart ve Mayıs aylarında oldukça yüksektir.
Veya, 26 yaşındaki bir anne adayı için, yılın ilk yarısında hamile kalmak, erkek bebek ihtimalini arttırırken, ikinci yarısı daha çok kız bebeğin müjdesini vermektedir.
Son olarak, 35 yaşındaki bir anne adayının erkek bebeğinin olma olasılığı, Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül, Ekim, Aralık aylarında Çin Takvimine göre yüksekken, kız bebeğinin olma olasılığı, Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos ve Kasım aylarında daha yüksektir.
Çin Takvimi Doğru Mu?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, Çin Takvimim ile Gebelik Hesaplama eski Çin kaynaklarına dayanıyor. Bilimsel bir dayanağı yok. Fakat iddialara göre %70 lere kadar doğru bilgi verebiliyor bu kadim kaynak bize. Tabiki, siz, tahminlerin tutmadığı %30 ‘luk dilimde de olabilirsiniz. Bu nedenle, Çin Takvimine göre Cinsiyet Hesaplama konusunu fazla ciddiye almadan, sadece eğlence odaklı olarak bu bilgilerden yararlanmanız daha uygun olacaktır.
Bebeğinizin cinsiyeti konusunda kesin bir bilgiye ulaşmak istiyorsanız, 15 haftayı beklemeniz ve doktorunuzdan bir randevu alarak, bilimsel bir metod olan Ultrason yöntemini kullanmanız gerekiyor. Aksi taktirde Çin Takvimine göre Cinsiyet Hesaplama, siziyanlış bebek için hazırlığa yönlendirebilir:)