Bu Yazıda Neler Okuyacaksınız?
Hayata Dair Sigmund Freud Sözleri
Sigmund Freud 1856-1939 yılları arasında yaşamış, psikoloji biliminin en önemli isimlerindendir. Avusturyalı bilim adamı Sigmund Freud, Psikanaliz biliminin kurucusudur. Kısaca psikanaliz nedir diye bakacak olursak, psikanaliz, hasta ile psikanalist arasında diyalog yoluyla problemlerin tespit edilmesidir. Bu yazımızda, Sigmund Freud ‘un ders niteliğindeki 25 sözüne kulak vereceğiz. Bakalım Sigmund Freud Sözleri bize ne fısıldayacak.
Sigmund Freud Kitapları ile de psikoloji bilimine oldukça önemli eserler vermiş bir bilim adamı. Henüz Sigmund Freud Kitapları na göz atmadıysanız, birbirinden farklı konulardaki bu Sigmund Freud Kitaplarına bir göz atmanızı tavsiye ederiz.
1. “İnsanların çoğu özgürlüğü gerçekten istemezler; çünkü özgürlük sorumluluk gerektirir ve insanların çoğu da bundan korkar.”
İnsanlar özgür olunca sınırları ortadan kalkar. Bu da ona geniş bir hareket alanı sağladığı gibi hareketlerinin sorumluluğunu üstlenmesini de gerektirir. Fakat her insan bu sorumluluğa hazır değildir ya da bu sorumluluğu istemez. Bu nedenle özgürlük kimilerine göre korkutucudur. Sigmund Freud sözleri nden biri olan bu söz de, bize bu konuyu vurguluyor.
2. “İnsanlar yavaş yavaş inanmamayı, güvenmemeyi, sevmemeyi ve kronik şüpheci olmayı öğrenir. Bu gerçekleştiğinde artık ne yazık ki çok geçtir. İnsanların “tecrübe” dediği şey budur. Kalbiyle bağlantısını kesmiş bir insana “tecrübeli” denir.”
İnsanlar yaşamları boyunca iyi ve kötü bir çok şey yaşar ve yaşanılan bu olaylar, deneyim olarak insan zihnine kazınır. Olumsuz olayları daha çok yaşamış insanlar, diğer insanlara karşı daha güvensiz olmayı öğrenirler. Sigmund Freud bu sözünde bize, insanların güvenmemeyi ve diğer olumsuz duyguları yavaş yavaş öğrendiklerini ve bu deneyimler onlarda kalıcı izler bıraktığını anlatmak istemiş, zamanla kazanılan bu deneyimlerin değiştirdiği insana da tecrübeli demiş.
3. “Evrendeki en büyük gösteri, sen aklını keşfettiğin an başlar.”
İnsan zihninin ve aklının sınırsızlığını vurgulayan Sigmund Freud sözleri nden biri olan bu söz ile Freud, insanın zihnini keşfettiği an müthiş bir gücü keşfetmiş olacağını ve bu güç ile bir çok şey yapabileceğini vurguluyor.
4. “Güçsüz olduğumuz noktayı kabullenerek kendimizi güçlü kılabiliriz. Buna benzer Nietzsche’nin “Çelişkilerimiz, umutlarımızdır.” sözü de hayatın bir gerçeğidir.”
Hepimizin iyi olduğu veya zayıf olduğu yönleri var. Freud ‘a göre zayıf noktalar da bizi biz yapan unsurlardan biri. Ve ancak onları kabul eder, onlarla mücadele etmeyi bırakırsak güçlü olabiliriz.
5. “Özür dilemek, sizin haksız olduğunuz manasına gelmez. Karşınızdaki insana verdiğiniz değerin, egonuzdan yüksek olduğunu gösterir.”
Özür dilemek en erdemli davranışlardan biridir. Fakat bir çok insan özür dilemeyi, yenilmek ya da daha zayıf bir davranış gibi görmekte. Freud bu sözüyle bize özür dilemenin haksız olduğunuzu göstermediğini, aksine, iletişimde olduğunuz kişiye verdiğiniz değerden ötürü böyle davrandığınızı vurgulamaktadır.
Bir çok ilişki yaşarız ve bu ilişkilerden bir çoğu bizler için oldukça kıymetlidir. Bu kişilerle, zaman zaman ahta yaparız veya iletişim sorunları yaşarız. Kimi zaman özür diler konuyu kapatırız kimi zaman da gururumuza yenik düşeriz. Freud burada, sevginin egoya üstün geldiğini vurguluyor. Sevdiğiniz kişiye karşı gurur yapmaktansa, özür dileyerek gönlünü almanın önemini gösteriyor bizlere.
6. “Birine duyduğunuz sevgi ve sinir doğru orantılıdır. En çok sevdiğiniz insana, herkesten çok sinirlenirsiniz.”
Ailemiz, dostlarımız, arkadaşlarımız ve iletişimde bulunduğumuz diğer insanlar… Bir çok insan ile iletişim halinde bulunur her birine farklı değerler veririz. Bazılarını daha çok sever ve onlara daha farklı bakarız. Freud işte bu sevginin kızgınlıkta da daha çok sinire dönüştüğünü vurguluyor. Sevdiğimiz insanlardan kötülük beklemediğimizden veya onlardan yanlış bir hareket ummadığımızdan, onlardan gelebilecek olumsuz bir şeye, daha az sevgi gösterdiğimiz insalara gösterdiğimiz tepkiden daha çok tepki göstereceğimiz vurguluyor. Kısaca, sevdiğimiz insanlardan zarar gördüğümüzde, bu bizi daha çök etkiler ve kızdırır.
7. “Ruhunun derinliklerine in ve ilk önce kendini tanımayı öğren. Bunu yaptıktan sonra, bu hastalığa neden yakalandığını anlayacak ve belki de bir daha hastalanmayacaksın.”
İnsan önce kendini bilmeli. Birçok dinin veya felsefenin insana en başta öğütlediği bu cümle, insan için hayattaki en önemli odak noktalarından. İnsan kendini tanıdıkça ve kendi hakkında öğrendikçe, düşünce sistemindeki aksaklıkları, yanlışlıkları ve önyargıları keşfeder. Bu keşif de ona bu negatif yönlerin nedenlerini gösterdiği gibi gelecekte de onu bu negatif yönlerin etkisinden kurtarır. Çünkü nedenini öğrendiğiniz bir psikolojik rahatsızlık artık üzerinizde barınacak bir yer bulamaz.
8. “Beklemesini bilen bir insanın hiçbir şeyden taviz vermesine gerek yoktur.”
İnsan doğası gereği sabırsızdır. Her şeye hemen ulaşmak ister. Fakat sabır mekanizmalarını geliştirmiş insanlar, hayatta daha başarılı olurlar. Freud da bu sözüyle, olması gerektiği gibi sabırlı olan ve bekleyen bir insanın, taviz vermeden amacına ulaşacağını vurguluyor.
9. “Sevildiğinden emin olunca, insan ne kadar da cüretkar oluyor.”
Sigmund Freud sözleri nden bu söz, insanların sevildiklerini öğrendiklerinde, bir nevi şımardıklarını ve davranışlarını abartarak daha cüretkar davranışlarda bulunduğunu vurguluyor.
10. “‘Söz’ ile ‘sihir’ başlangıçta aynı şeylerdi. Kelimelerin sihirli güçleri vardır.”
Sigmund Freud bu sözüyle, ağzımızdan çıkan sözcüklerin ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istemiştir. Ağzınızdan çıkan sözcükler evrende kaybolmaz derler ve siz ne konuşursanız o sözcükler sizi takip eder. Olumlu düşünür ve olumlu konuşursanız, hayatınıza da olumlu şeyleri çekersiniz. Tam zıddını yaparsanız, hayatınıza da olumsuzlukları çekersiniz.
Bu konunun uzmanları, dualarınızda bile olumlu cümlelere yer vermenizi öğütler. Çünkü beyin olumsuz olarak söylediğini cümleleri de kaydeder ve siz kötü bir şeyin olmaması için dua etseniz de, beyin sadece oradaki kötü kısmı kaydeder. Bu nedenle dua ederken ya da olumlama veya bir yakınınız için iyi dileklerde bulunurken, hep olumlu cümleler kullanın. Mesela dua ederken, “Allah ‘ım bana kötülük verme yerine”, “Allah’ım bana iyilikler ver” deyin. Veya bir iş yerin açmış yakınınıza, “Allah utandırmasın.” demek yerine, “Allah bol kazançlar versin. “deyin.
11. “Zayıf noktalarınızdan güçlü taraflarınız doğacaktır.”
İnsanoğlu birçok noktada zayıf bir varlıktır. Kimileri bu zayıflıklarının farkında, kimileri ise henüz bu bilinçte değildir. Sigmund Freud sözleri nden bu söz, insanların zayıf noktalarının aslında güçlü taraflarının oluşumunda birincil bir etken olduğunu vurgulamak istemiştir. Bu nedenle, herhangi bir zayıf noktanızdan ötürü umutsuzluğa kapılmayın. O zayıflık kim bilir hangi tarafınızı kuvvetlendirecek.
12. “Rüyalar bilinçaltına giden kraliyet yoludur.”
Sigmund Freud rüyalar konusunda oldukça fazla çalışmalar yapmış hatta bu isimde bir kitap da yayınlamıştır. Psikoloji ve rüyalar denildiğinde, ilk akla gelen de Sigmund Freud ‘dur. Bu sözü ile Freud, insanların bilinçaltının rüyalarına yansıdığını anlatmak istemiştir.
Her insanın gördüğü belli başlı rüyalar vardır. Kimileri çok yüzer, kimileri uçar, kimileri ise sürekli birilerinden kaçar. İşte bu temel davranışların her biri, kişinin bilinç altındaki bir şeyi temsil etmekte, insanlar bilinç altlarındaki olumlu olumsuz düşüncelerden dolayı, rüyalarında bu nesneleri ve olayları görmektedirler.
13. “Gittiğim her yerde, benden önce oraya gitmiş bir şair buldum.”
Şairler, ince ruhlu derin insanlar. Tamamen farklı bir alanda olmasına rağmen Freud bu sözüyle, şairlerin derinliklerini vurgulamak istemiş ve onların aslında psikoloji biliminde keşfedilen birçok şeyi, daha önceden keşfetmiş veya sezmiş olduğunu vurgulamıştır.
14. “Bir insana vazgeçilmez olduğunu hissettirdiğinizde ilk vazgeçeceği kişi siz olursunuz.”
Birçok arkadaşınız, dostunuz, yakınınız var. Her biri ile belirli mesafelerde ve yakınlıklarda ilişki içerisindesiniz. Fakat öyle zamanlar olur ki, insanlar ile aranızdaki bu sınırı biraz esnetir ve kendinizi daha da açarsınız. Ona kendiniz için özel olduğunu hissettirirsiniz. Bazen bunu yaptığınız insanlar buna layıkken, bazıları da bu tavra layık değildir. İşte bu ikinci tip insanlara denk geldiğinizde, o özel alana yerleştirdiğiniz insan, sizi garanti diye gördüğünden, tavırlarını da ona göre şekillendirebilir. Freud bu sözüyle, herkese bu şekilde davranmanın mantıklı olmadığını vurgulamak istemiştir.
15. “Bilinç, hayatın zalim gerçeklerine karşı iki temel savunma geliştirir:
‘kaygılı gerçek’ ve ‘inkar’
Hayat, herkesin karşısına farklı bir olaylar ve insanlar ile çıkar. Bu olaylar ve insanlar, insanlarda farklı savunma mekanizmaları geliştirirler. Bunlardan bir tanesi gerçekleri kabul etmeleri ve bunlardan dolayı da kaygı duymaları şeklindedir. Diğer yol ise gerçeği tamamen inkara dayanır. Her iki tavır da, bir takım çarpıtılmış inanışlarla kendilerini gitgide besler.
16. “Rüya, rüya gören kişinin ruhsal bir eylemde bulunmasıdır.”
Daha önceki Sigmund Freud sözleri nden birinde değindiğimiz gibi, rüyalar bilinçaltını yansıtırlar. Ve bilinçaltının rüyalara yansıması ile de insanlar bir ruhsal faaliyette bulunmuş olurlar. Kişi rüyasında yaptığı bir şeyi aslında ruhunda gerçekten yapıyordur. Hatta birçok psikolojik rüyada kişiler bu yöntem ile kendilerini rahatlatırlar, tavırlarının provalarını yaparlar.
17. “İsmini unuttuğunuz kişi hakkında muhakkak olumsuz bir düşünceniz vardır.”
İnsanlarda unutkanlık zamanla veya belirli bir eksikliğe dayanarak oluşabilir. Fakat bazı unutkanlıkların psikoloji anlamları vardır. Sigmund Freud ‘un bu sözü tam da bunu vurgular. Eğer bir kişi hakkında olumsuz düşüncelere sahipseniz, onsan size bir negatif enerji geliyorsa, onun ismini unutmanız muhtemeldir. İsmini sürekli unuttuğunuz kişileri bir gözden geçirin isterseniz.
18. “Birbirimize ne kadar yakınlaşırsak yakınlaşalım en sonunda arada kapatılamaz bir boşluk kalacaktır.”
Her insan farklıdır. Her insanın yaşadığı hayat, karşılaştığı insanlar ve edindiği hayat tecrübesi farklıdır. Bu nedenle, her bir kar tanesi misali insanlar da eşsiz yaratıklardır. Freud burada, iki insanın birbirine ne kadar yakın ve benzer olursa olsun, bir noktada eninde sonunda ayrılacaklarını vurgulamıştır. Aynı evde büyüyen iki kardeş arasındaki farkı bile göz önüne alırsak, bu sözün ne demek istediğini daha da iyi anlayabiliriz.
19. “İnsan saldırılara karşı kendini savunabilir, ama iltifatlara karşı savunmasızdır.”
İltifatlar güzeldir. Hemen hemen her insan hoşlanır iltifatlardan. Fakat güzel olan bu cümleler kimi zaman kötü amaçlarla da kullanılabilir. Böyle kullanıldıklarında da, iltifatın doğası gereği savunmanızı indirmiş olduğunuzdan, size karşı yapılacak bir saldırı öncesi, bir çeşit altyapı oluşturma çabasına dönüşür. Bu nedenle iltifatlara karşı da bazen dikkatli olmada fayda var.
20. “İstediğin şeyi elde edemiyorsan, elde ettiğin şeyi isteyeceksin.”
Sigmund Freud bu sözüyle, içinde bulunulan şartlara uyum sağlamanın ve onları kabullenmenin gücünden bahseder. Herkesin her istediği olmaz hayatta. Ve böyle durumlarda iki seçim çıkar insanın karşısına; ya elde edemediği şeyin üzüntüsüne kapılır ve bu onu depresyona sürükler. Ya da hayatın tadını elde edebildikleri ile çıkarmaya çalışır. Bu da, gerçekten mutlu bir yaşamın anahtarlarındandır.
21. “Medeniyetin kurucusu ilk defa mızrak atmak yerine küfür kullanmış olan insandır.”
İnsanlar eski çağlardan bu yana oldukça büyük bir gelişim göstermişlerdir. Günümüzde savaşlar hala sürse de, bir çok konu sözlerle ya da yazılı anlaşmalarla çözülmektedir. Sigmund Freud sözleri nden bu söz, insanın, kötü bir eylemde bulunmak yerine, sinirini söz ile geçiştirdiği bir eylemi bir şekilde yüceltmiş ve medeniyet için önemli bir adım saymıştır.
22. “Tıpkı bir generalin ordusunu harekete geçirmeden önce bir harita üzerinde minyatür figürleri hareket ettirmesi gibi düşünmek de fazla enerji sarf etmeden deneyler yapmaktır.”
Düşünmek insanoğlunun gelişimi için şüphesiz en önemli eylem. Öğrendiğiniz, tecrübe edindiğiniz şeyler üzerinde düşünmeksizin gelişmeniz olanaksız. İşte bu söz ile Freud bize, düşünmenin ne denkli önemli bir eylem olduğunu ve adeta hayat üzerinde denemeler yapmak olduğunu vurgulamıştır.
23. “Bir insan bir yere bakıyorsa orada ilgilendiği bir şey vardır. Bir insan bir yere hiç bakmıyorsa orada ilgilendiği bir şey kesinlikle vardır.”
İnsan doğası gereği tavır takınır. Kimi zaman olumlu kimi zaman olumsuz olan bu tavır, vücut diline de yansır. Örneğin ilgilendiği bir yerin önünden geçerken, insanlar bakmama eğiliminde olabilirler. Burada Freud, insanın bu davranışının şifrelerini veriyor bizlere.
24. “Annesinin gözdesi olan erkek hayatı boyunca bir kahraman gibi hisseder.”
Anneler bir insanın hayatındaki en önemli unsurdur. İnsanın gelecekte nasıl bir karakter yapısına sahip olacağını büyük ölçüde belirleyen anneler, eğer çocuklarını motive ederek, cesaretlendirerek ve övülerek büyütürse, yetişen çocuklar öz güvenli bir şekilde yetişir. Bu şekilde yetişen bir çocuk da, bir çok ruhsal prangaya sahip diğer bir çok insanın önüne geçer. Kendiniz ön planda olmaya alıştırmış olduğundan, adeta bir kahramandır ve hayatının sonuna kadar da öyle olmaya çalışacaktır.
25. “Hoşa gitmeyen bir fikrin doğru olmadığını düşünmek insanın doğasında var. Eğer bir fikir bir insanın hoşuna gitmiyorsa, o zaman o kişinin o fikir aleyhinde argümanlar bulması hiç de zor olmayacaktır.”
İnsanlar genellikle taraflıdır. Olaylara tarafında olduğu şeylerin açısından bakar ve diğer fikirlerin, olayları yok sayma eğilimine girer. Fikirlerini destekleyecek birçok delil arar veya olayları öyle yorumlar. Sigmund Freud burada, önyargılı düşünce yapısının mantıksızlığını gözler önüne seriyor.
Bu yazımızda, Sigmund Freud Sözleri ve tespitleri ile bir çok konuda size ışık tutmak istedik. Umarız faydalı olmuştur.
Sigmund Freud Kitapları
Sigmund Freud Kitapları ile de bize ve psikoloji bilimine ışık tutan bir insan. Henüz okumadıysanız, Sigmund Freud Kitapları nı okumanızı tavsiye ederiz. Bir çok noktada kendinizi bulabileceğiniz bu Sigmund Freud Kitapları, okurken bol bol not alacağınız ve kendinizle ilgili tespitlerde bulunabileceğiniz kitaplardan.
Sigmund Freud Eserleri
- Rüyalar
- Psikanaliz Üzerine
- Totem ve Tabu
- Amatör Psikanalizi
- Psikanaliz Üzerine Dersler
- Uygarlık Toplum ve Din
- Kitle Psikolojisi
- Bir Yanılsamanın Geleceği
- Psikanaliz ve Savaş Nevrozları
- Niçin savaş?
- Kültürdeki Huzursuzluk
- Musa ve Tektanrıcılık
- Cinsiyet Üzerine
- Yaşamım ve Psikanaliz
- Yas ve Melankoli
- Cinsellik Üzerine
- Sanat ve Edebiyat
- Aşkın Psikolojisi
- Bilinçaltı
- Narsisizm Üzerine
- Psikopatoloji
- Uygarlığın Huzursuzluğu
Alfred Adler ‘in İnsan Karakteri ve Psikolojisi Üzerine Yaptığı 40 Tespit