Kundalini Nedir?
Bu yazımızda, enerji ve farkındalık konularına ilgili hemen hemen herkesin suyduğu, kundalini konusuna değineceğiz. Peki kundalini nedir? Kundalini meditasyonu nasıl yapılır? Kundalini enerjisi nasıl yükseltilir sorusunun cevabı ve dahası, bu yazımızda olacak.
İlk olarak kundalini nedir sorusuna yanıt aramaya çalışalım. Kundalini, Doğu ve yoga felsefinden doğmuş, bedendeki çakraların hepsini açtığına inanılan İnsan bedeninde normalde pasif olan bir enerjidir. Bu enerjinin omurgamızın sonlandığı kuyruk bölgesinde pasif bir şekilde durduğuna inanılır. Bu nedenle, bu mistik inanışlarda, kundalini, kıvrılmış uyuyan bir yılan şeklinde sembolize edilir. Sanskritçe bir kelime olan kundalininin Türkçe anlamı sarmal ’dır.
Kundalini nedir sorusunun yanıtı olarak vücutta uyuyan bir enerji olduğuna değindikten sonra, bu enerjinin uyandırılabilecek bir enerji olduğunu da vurgulamak gerekir. Kundalini enerjisi, belirli meditasyon ve yoga pratikleri düzenli olarak yapılarak uyandırılabildiği gibi, insanların yaşadığı ağır travmalar ve önemli olaylar sonucunda da uyanabilmektedir. Örneğin kadınlarda doğum ve menopoz dönemlerinde yaşadıkları strese bağlı olarak bu enerji uyanabilmektedir. Aynı şekilde yakın birinin kaybı, boşanma ve işten atılma gibi travmatik deneyimler de kundalini enerjisini uyandırabilmektedir. Bu noktada, bu deneyimi benim de önemli bir olay sonrasında yaşadığımı belirtmek isterim.
Kundalini, vücutta var olduğunu düşünülen 7 farklı çakra tipine de odaklanır. İnsanda kuyruk sokumundan başlayarak, kafanın tepesine kadar ulaşan, boru şeklinde bir kanal olduğu düşünülür. Buna omurilik kanalı da diyebiliriz. Bu hayali kanala Sushumma Nadi ismi verilir. Uzun dönem meditasyon yapan bütün Yogi ‘lerin amacı, Kundalini enerjisini Sushumma Nadi kanalından geçirmek ve kafanın tepesindeki taç çakra ile birleştirmektir. Kundalini enerjisi taç çakraya doru yükselirken, diğer çakraların da açılmasını sağlar. Böylelikle insan vücudundaki çakra merkezleri etkin bir biçimde çalışmaya başlar.
Kundalini Enerjisi Nasıl Yükseltilir?
Kundalini nedir sorusuna yanıt verdikten sonra, şimdi de gelin kundalini enerjisinin nasıl aktif edileceğine değinelim. Daha önceden belirttiğimiz gibi, kundalini enerjisi, vücutta normalde var olan fakat uykuda olan bir enerjidir. Bu enerjinin uyanması için ya başınızdan büyük ve travmatik bir olayın geçmiş olması ya da belirli, nefes egzersizleri, yoga duruşları ve düzenli meditasyon alıştırmaları ile bu kundalini enerjisinin aktif hale getirilmesi gerekir. İlk yöntem bilinçli bir yöntem değildir ve insanın başına fark aralıklarla bu tip olaylara gelebilmektedir. İkinci yöntem ise, bu konuya özenle ilgi göstermek ve üzerinde çalışmakla mümkündür.
Kundalini enerjisi için yapılacak çalışmalara ilk olarak nefes egzersizleri ile başlayabilirsiniz. Bu egzersizler ile doğru nefes almayı yani diyafram nefesi almayı öğrenebilir, bu nefes egzersizlerini düzenli olarak yapabilirsiniz. Bildiğiniz gibi diyafram nefesi, nefes aldığınızda sadece göğüs kafesinizin değil, önce karnınızın şişmesi daha sonra da göğüs kafesinizin şişmesi ile anlaşılır.
Diyafram nefesi alıp almadığınızı anlamanın en iyi yöntemlerinden biri de yere sırt üstü uzanmanız ve o sırada aldığınız nefese odaklanmanız. Burada da göreceğiniz gibi, bu sırada aldığınız nefeste, karnınız şişmekte ve sadece göğüs nefesine göre daha çok havayı vücudunuza sokmaktasınız. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur: Başlangıçta vücut bu kadar oksijene hazırlıklı olmadığı için, belirli bir dönem bu egzersizler başınızı döndürebilir.
Diyafram nefesini almanın farklı bir yöntemi de şudur. Sanki bir köpekmiş gibi dilinizi dışarıya çıkarın ve köpek nefes alışverişini taklit edin. Göreceksiniz ki bu şekilde nefes almak, aslında diyafram nefesi almanızı sağlıyor. Diyafram nefesi egzersizleri sırasında da bu yöntemi kullanarak alıştırma yapabilirsiniz.
Kundalini enerjisini uyandırmanın bir diğer yöntemi de yoga hareketlerini düzenli olarak uygulamak. Çeşitli yoga hareketleri, insanı hem fiziksel hem de zihinsel hem de ruhsal olarak arındırmakta, belirli bir farkındalık seviyesine taşımaktadır. Nefes egzersizlerinin yanında yapılacak olan bu yoga duruşları ile kundalini enerjisi aktif edilebilir. Peki hangi yoga hareketleri bu konuda bize yardımcı olabilir.
Birçok farklı yoga duruşu ve yoga hareketi vardır. Bunlarda kendiniz için bir program eşliğinde bir rutin oluşturabilirsiniz. Bu yoga hareketlerinden bazıları kolay, bazıları orta, bazıları da oldukça zor hareketler. Bu yüzden, başlangıçta bu hareketler konusunda aceleci davranmayın. Vücudunuzu bu hareketlere yavaş yavaş alıştırarak, her seferinde belirli denemeler yaparak yoga hareketlerini deneyin. Çünkü özellikle orta ve zor yoga hareketleri, dikkatli yapılmadığında sakatlanmalara yol açabilir. Aşağıda yapabileceğiniz bazu yoga duruşlarını bulabilirsiniz:
- Yoga Dağ Hareketi (Tahdahsanna)
- Kolay Oturma Pozu (Sukhasana)
- Dansın Efendisi Hareketi (Natarajasana)
- Kobra Pozu (Bhujangasana)
- İnek Duruşu (Bitilasana)
- Köprü Hareketi (Settoobahndah)
- Kedi Pozu (Marjaryasana)
- Çocuk Pozu (Balasana)
- Yoga Yunus Hareketi (Ardha Pincha Mayurasana)
- Yoga Sandalya Hareketi (Utkatasana)
- Yoga Marichi 2 Pozu (Marichyasana)
- Ayak Parmağı Pozu (Padangusthasana)
Yoga hareketleri yazımızda, yapabileceğiniz bu hareketlerin detaylarına değindik. Bu yazımıza da göz atarak, bu hareketlerin yapılış şekillerine, faydalarına ve vücutta çalıştırdığı alanlara göz atabilirsiniz.
Son olarak meditasyon, kundalini enerjisini aktive etmek için oldukça önemlim bir alıştırma. Her gün belirli zaman aralıklarında yapacağınız meditasyon çalışmaları ile hem farkındalığınızı arttıracak hem de kundalini enerjisini yükseltmek için önemli bir adım atmış olacaksınız.
Meditasyon çalışmalarını farklı şekillerde yapabilirsiniz. Bu çalışmalar sadece sessizlik şeklinde kendinizi yargılamadan dinlemek ve fark etmek şeklinde olabileceği gibi, bir müzik eşliğinde de yapılabilir. Sadece etraftaki sesler dinlenerek yapılabileceği gibi, belirli bir nesneye odaklanarak detaylarını hissetmek şeklinde de olabilir.
Meditasyon nasıl yapılır merak ediyorsanız, meditasyonla ilgili yazımızı okumanızı öneririz.