Bu Yazıda Neler Okuyacaksınız?
Mandala Nedir?
Mandala nedir? Ne için kullanılır? Mandala boyama nasıl yapılır? Bu yazımızda, gizemli sembolleriyle rengarenk mandala örneklerine değinerek, evrenin yapısını simgelediğine inanılan bu şekiller hakkında sizleri bilgilendireceğiz. Peki mandala nedir?
Mandala, evrenin yapısını simgelediğine inanılan ve meditasyon için kullanılan, kökeni Hinduizm ve Budizme dayanan renkli şekilleridir. Köken olarak Sanskritçe ‘den gelen Mandala, Çember anlamında kullanılmaktadır. Mandala kelimesini ayırdığımızda ise, karşımıza iki ayrı kelime çıkar. Bu kelimeler “manda” ve “la”. Sanskritçe ‘de manda, enerji anlamına gelmektedir. La, ise kap anlamında kullanılmaktadır. Bu iki kelimenin birleşiminden oluşan mandala da enerji kabı veya enerjiyi saklayan kap olarak düşünülebilir.
Mandala kültürü, 40.000 yıl öncesine dayanır aslında. İlk olarak mağara duvarlarına yapılan bazı çizimlerde, bu şekillere benzer şekiller görülmüştür. Tüm mandala desenleri daire içinde olduğundan, buradaki resimler de daire içine alınmış resimlerdir. Peki neden daire? Çünkü daire, bütünlüğü simgeleyen bir şekildir. Hem sonsuzluğa hem bedenimize hem aklımıza hem zihnimize, kısaca her yönümüze uzanan bir şekildir daire.
Mandala aslında bir meditasyon çeşididir. Mandala meditasyonu, çok tercih edilen meditasyonlardan biridir. Ayrıca mandala resmi, insanların dilek ve isteklerinin gerçekleşmesi için yaptıkları, bir çeşit duadır. Meditasyon ve duanın yanı sıra, insanın bilinçaltına yönelik de oldukça önemli bir çalışmadır mandala meditasyonu. Çünkü bu meditasyon ile, insanın bilinçaltı ile ilgili birçok nokta keşfedilebilir.
Mandala, psiklolojinin kurucularından ünlü psikiyatrist Carl Gustav Jung tarafından da sık kullanılan bir yöntemdir. Psikanalizin kurucusu olan Carl Gustav Jung, mandala meditasyonunu tedavi destekleyici olarak kullanan ilk psikiyatristtir. Jung, mandalalar gibi yuvarlak çizimlerin isnanlara huzur ve sükunet verdiğini söylemiştir.
Tibet ve Hindistan ‘da bulunan rahipler, mandala meditasyonunu çok farklı bir şekilde yaparlar. Onlar renkli taş ve kumlarla, yapımı günler süren mandalalar yaparlar. Birlikte yaptıkları bu mandalaları tamamladıktan sonra, çeşitli ritüeller ve dualar eşliğinde bu mandalaları bozarlar. Bu meditasyon, onların eğitimlerinin bir ritüelidir aslında. Ne kadar özenle yapılmışsa yapılsın, ona bağlanmazlar ve onu bozarlar. Daha sonra tekrar yaparlar. Mandala meditasyonu sırasında kullandıkları taşları ve kumları, kavanozlara doldururlar. Daha sonra da bu kavanozları bir göle dökerler. Bu ritüel Tibet ve Hindistan ‘daki rahiplerin en temel ritüellerinden biridir.
Peki Hintli ve Tibet ’li rahipler mandalayı neden kullanıyorlar? Burada mandala hem meditasyon yeteneğini hem de farkındalığı geliştirmek için kullanılıyor. Düşünsenize, saatler ya da günler süren detaylı bir şekli, kumlarla yavaş yavaş oluşturuyorsunuz. Odaklanma yeteneğiniz, farkındalığınız, zihniniz bu yöntemle daha da gelişiyor. Ve sonra da verdiğiniz bu emeği, bir hiç gibi bozuyorsunuz. Çünkü amacınız burada ebedi bir şekil yaratmak değil. Amacınız anda kalarak bu şekli oluşturacak sabrı göstermek ve zihninizi bu yöntemle berraklaştırmak.
Mandalalarda ortaya ilk önce “kendinizi” simgeleyen bir nokta ve etrafına da onu çevreleyen şekiller çizersiniz. Bu şekiller, “etrafınızdaki evreni” simgeler. Şekiller bir çemberin içinde olur.
Bazı inanışlara göre, mandala ortasına bir dilek yerleştirilir ve mandala meditasyonu ve mandala resmi ile bu enerjiyi sabitlersiniz. Adeta bir tılsım gibi duvara asabilir veya bu mandala şeklini üzerinizde taşıyabilirsiniz. Her iki durumda da bu dileğinizin kabul olacağına inanılır.
Mandala kullanımını sadece Hindistan ve Tibet ile sınırlamak doğru olmaz. Mandala çizimleri veya mandalaya benzer şekiller ülkemizdeki kimi camilerin süslemelerinde ve Osmanlı padişahlarının tılsımlı gömleklerinde kullanılmıştır. Bu gömleklerin üzerindeki desenlerin veya cami süslemelerinin daire içinde olmasına dikkat edin.
Mandala Nasıl Kullanılır?
Mandala nedir sorusunu yanıtladık. Şimdi de bu çizimlerin nasıl kullanılacağına göz atalım.
Mandala meditasyonu yapmak için bu şekilleri iki şekilde kullanabilirsiniz. Bunlardan biri mandala boyama kitabı ile mandala boyaması yapmak. Bir diğeri ise renkli mandala şekilleri üzerinde dikkatli ve detaylı olarak inceleme yapmak. Her iki durumda da mandala meditasyonu sizi rahatlatacak ve anda kalmanıza yardımcı olacak. Böylelikle zihniniz daha da berraklaşacak, üzüntü ve kaygıdan, geçmiş ve gelecekten uzaklaşacaksınız. Anda kalmanın keyfine varacaksınız.
Bir diğer yöntem de, Hint ‘li ve Tibet ‘li rahipler gibi, taş ve kumlarla bu şekilleri yapmak ki, bu oldukça zor bir yöntem. Ayrıca bunu o tapınaklar dışında yapmak da oldukça zor. Çünkü Hindistan be Tibet ‘te bu meditasyon için rahiplerin kullandığı özel alanlar var. Bu renkli taşları bularak bu şekilleri evde oluşturmanız oldukça zor. Siz en iyisi mi, bu meditasyon için diğer iki yola başvurun.
Mandala boyama kitabı ile meditasyon çalışması yaparken, ihtiyacınız olan renksiz mandala şekillerinin olduğu bir kitap ve mandala boyama kalemleri. Bir müzik eşliğinde veya sessizliği dinleyerek yapacağınız mandala boyama çalışmasında, aslında bir çeşit meditasyon yapıyor olacaksınız.
Diğer yöntemde ise, aşağıda vereceğimiz mandala resimlerini kullanabilir veya internetten farklı mandala şekilleri bularak onlar üzerinde derin bir inceleme yapabilirsiniz. Mandalaların detaylarına odaklanacağınız bu çalışma da sizi yine mandala boyamada olduğu gibi anda tutacak, geçmişin üzüntülerinden ve geleceğin kaygılarından uzaklaştıracaktır.
Bu çalışmaların temel amacı sizi anda tutmak ve zihninizi düşüncelerden arındırmak. Bu yüzden, bu çalışmalar sırasında, sadece şekle odaklanmanız gerekmektedir. Aklınıza farklı düşünceler gelse de bu düşünceleri zamanla uzaklaştırmayı öğrenmeli, mandala meditasyonunu, tam farkındalık içinde, anda kalarak yapmalısınız. Anda kalma egzersizlerinden sadece biri olan bu meditasyonun yanında, şimdide kalmak için başka meditasyon ve pratikler de mevcut. Bu konuya da farklı bir yazımızda zaten değindik. İsterseniz, bu yazımızı da okuyabilirsiniz.
Mandala Çizimleri
Mandala meditasyonunda kullanılan mandala çizimlerinin temelde bazı ortak noktaları olsa da bu mandala örnekleri birbirlerinden oldukça farklıdırlar. Bu desenlere, mandala boyama kitabı gibi çeşitli mandalalardan oluşan kitaplardan edinebileceğiniz gibi, internet üzerinden de bu şekilleri bulabilirsiniz. Burada önemli olan yapmak istediğiniz meditasyon türü. Boyama yaparak mandala meditasyonu yapacaksanız, mandala boyama kitabı ve mandala boyama kalemi edinebilir, zihninizi bu aktivite ile berraklaştırabilirsiniz. Özellikle depresyon döneminde, zihninizi gereksiz düşüncelerden arındırmak ve ana odaklanmak için mandala boyama, oldukça faydalı bir aktivite olabilir.
Mandala çizimlerini, mandala dövme şeklinde de kullanabilirsiniz. Belirli mandala örnekleri ile yapılan bu mandala dövmeleri, vücudunuzda taşımak istediğiniz bir hedefi ya da bir isteği simgeleyebilir. Mandala çiziminin dövme şeklinde kullanılması, size oldukça farklı ve egzotik bir görünüm kazandırabilir.
Mandala çizimleri, hem sizi ana odaklayarak, zihninizi berraklaştırır, hem de farkındalığınızı geliştirir. Bir şekilde farkındalık meditasyonudur mandalalar.
Bu yazımızda, mandala nedir? Ne için kullanılır gibi sorulara yanıt aradık. Bu gizemli şekiller ve desenlerle ilgili sizleri bilgilendirmeye çalıştık. Umarız mandala çizimleri ile daha çok anda ve daha çok farkında olursunuz.
Mandala Nedir, Mandala Boyama Kitabı
Bu amaçla tasarlanmış birçok mandala boyama kitabı var günümüzde. Özellikle psikologlar tarafından da tavsiye edilen bir etkinlik olan mandala boyama, psikolojik olarak desteğe ihtiyacınız olduğunda veya rahatlamak amacıyla, oldukça sık kullanılıyor. Mandala boyama kitabı ve mandala boyama kalemi ise bu konuda ihtiyacınız olan sadece iki şey. Bu kitaplar ve kalemler ile, siz de iç dünyanızı mandalalara yansıtabilir, bu meditasyon ile, zihniniz gereksiz endişelerden, geçmişin üzüntülerinden, geleceğin kaygılarından kurtarabilirsiniz.
Aşağıda, bu tip kitaplarda görebileceğiniz bazı mandala örneklerini, sizler için ekledik.
Mandala Meditasyonu
Mandala nedir öğrendikten sonra, şimdi de renki mandala çizimlerine yani mandala örneklerine göz atalım. Bu mandala çizimlerinin size nasıl bir etkisi olduğunuz görmek için, biraz konsantrasyon ile bu şekilleri incelemeniz ve üzerinizdeki etkisini gözlemlemeniz gerekiyor. Mandala meditasyonu için, bir müzik eşliğinde bu incelemeyi yapmanız veya sesszi bir şekilde mandalaları incelemeniz gerekiyor. Tercih edeceğiniz müzik, meditasyon müzikleri olabileceği gibi, klasik müzik eşliğinde de bu meditasyonu yapabilirsiniz. Yeterki dinlediğiniz müzik size huzur veren bir müzik olsun.
Aşağıda, mandala meditasyonu için kullanabileceğiniz bazı örnekleri sizler için derledik.
Mandala Örnekleri
Mandala boyama ile siz de mandalaların gizemli dünyasına adım atabilir, zihninizi saran düşüncelerden, çeşitli mandala örnekleri yardımı ile kurtulabilirsiniz. Aşağıda sizin için bazı Mandala örneklerini veriyorum. Umarım bu meditasyon yöntemi ile, siz de zihninizi kolaylıkla arındırırsınız. Aşağıdaki mandala örneklerini indirerek, dilediğiniz renklerle boyayabilirsiniz.
Bu yazımızda, mandala nedir sorusunu detaylı olarak yanıtlamaya çalıştık. Çeşitli mandala çizimleri vasıtasıyla, nasıl meditasyon yapabileceğinize değindik. Sizde birbirinden farklı mandala boyama uygulamaları yaparak, zihninizi boşaltabilir, daha berrak bir zihne sahip olabilirsiniz.