Bu yazımızda saplantılı bir kıskançlık durumu olan Othello Sendromu na değineceğiz. Othello sendromu nedir, Othello sendromunun belirtileri nelerdir gibi önemli soruları yanıtlayacağımız bu yazıda, kendinizi test edeceğiniz bir de teste yer vereceğiz. Bakalım ismini William Shakespeare ‘in ünlü oyunu Othello ’dan alan bu sendromun detaylarında neler var.
İlk olarak Othello sendromu nedir sorusu ile başlayalım isterseniz.
İmposter Sendromu yazımızı da okuyabilirsiniz.
Bu Yazıda Neler Okuyacaksınız?
Othello Sendromu nedir?
Othello Sendromu nedir sorusuna vereceğimiz ilk yanıt, bu sendromun, ismini William Shakespeare ‘in Othello oyunundaki Othello karakterinden alan bir sendrom olduğu. Bu ünlü oyunda Othello karakteri, karısı Desdemona ‘ya karşı aşırı bir kıskançlık duyar. Ve bu kıskançlık günümüzde, önemli sendromlardan olan Othello sendromu na da ismini vermiştir.
Buna göre Othello sendromu, kişinin sevgilisine ya da eşine karşı aşırı güvensiz ve saplantılı bir şekilde kıskanç oluşudur. Bu sendroma yakalanmış kişi, ilişki içinde olduğu kişiye kolay kolay güvenmez, onun birçok hareketine şüphe ile yaklaşır ve ilişkide olduğu kişiyi sürekli gözlem halinde tutmak ister.
Othello Sendromu Neden Olur?
Othello sendromu nedir sorusuna yanıt verdikten sonra, şimdi sıra geldi Othello sendromu neden olur sorusunu yanıtlamaya. Bu sendromun ortaya çıkmasında birçok etken olabilir. Fakat en belirleyici olanları şu şekildedir:
Güvensizlik: Kişi güvenli bağlanmamışsa, bağlanma sorunları varsa, bu partnerine de kolay kolay güvenemeyeceği anlamına gelebilir. Böyle bir durumda, aşırı kıskanç olabilecek partner, bu duygunun saplantılı hale gelmesi ile Othello sendromuna da yakalanmış olabilir.
Geçmiş ilişki sorunları: Geçmişte yaşadığı ilişkilerdeki güvensizlik ve sadakatsizliklerin kişi üzerindeki negatif etkisi. Kişi, daha önceki ilişkisinde aldatılmışsa veya sadakatsizliğe maruz kalmışsa, bu travmatik olaylar, kişide bu sendroma yol açabilir.
Paranoya ve Paranoid Kişilik Bozukluğu: Kişilik bozuklukları arasında paranoid kişilik bozukluğu, şüphe ve paranoyak düşünceleri beraberinde getirdiği için Othello sendromu ile ilişkilidir.
Özgüven düşüklüğü: Oldukça düşük özgüvene sahip bir partner, kendine güvenmediği için, partnerinin kendisini aldatacağını düşünebilir. Bu terk edilme korkusunu da tetikleyen bir şeydir.
Depresyon, Anksiyete: Depresyon ve yoğun anksiyete durumlarında insanlar sağlıklı düşünemeyebilirler. Bu dönemlerde ortaya çıkabilecek saplantılı düşünceler, bu sendroma zemin hazırlayabilir.
Othello Sendromu Belirtileri
Şimdi sıra geldi Othello sendromunun belirtileri ne. Bir kişide bu sendromun olup olmadığını anlamak için uzman bir göz ve bazı testler şart. Fakat bazı temel belirtilerin de burada belirtilmesinde fayda var. Peki nedir bu belirtiler? İşte bu sendromun en yaygın belirtileri:
- Aşırı Kıskançlık
- Partneri ile ilgili Yoğun Anksiyete
- Saplantılı ve Paranoyak Düşünceler
- Partneri Sürekli Kontrol Etme İhtiyacı
- Aldatılmaya Yönelik Kanıt Arama ve Suçlama Davranışları
- Eşi Takip ve izleme davranışı
- Eşe Karşı Sözel veya Fiziksel Saldırganlık
- Partnerinin Sosyal Çevreye Müdehale
- Partnerin Telefon ve Sosyal Medyanın karıştırılması
Othello Sendromu Testi
Othello sendromu nedir sorusuna yanıt verdik. Othello sendromu belirtileri ne de değindik. Peki bu sendrom siz de var mı? İsterseniz gelin, Othello sendromu testi ile bunu basit manada anlamaya çalışalım. Yukarıda bahsi geçen belirtilerden kaçı sizde ya da partnerinizde var? Bu belirtilerden birkaçı ya da daha fazlası siz ya da partnerinizde varsa, bir uzmandan yardım almayı düşünmelisiniz.
Bu Sendrom Kaderiniz Değil?
Bu yazımızda, Othello sendromu nedir, neden olur gibi soruları yanıtlarken, Othello Sendromunun belirtileri ne de değinmeye çalıştık. Sizde de bu sendromun belirtilerinin büyük bir çoğunluğu varsa, belki de bir uzmandan yardım alam zamanı gelmiştir. Daha mutlu ve huzurlu bir yaşam için, bu yardımı kendinizden esirgemeyin.
Bu yazımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Yazımızda herhangi bir tedavi öğesine ve önerisine yer verilmemiştir. Bu ve benzeri konularda tanı ve tedavi için mutlaka konunun uzmanlarına başvurunuz.