Bu Yazıda Neler Okuyacaksınız?
Boy Kilo Indeksi
Vücut Kitle İndeksi Nedir?
Hemen hemen herkes ideal kiloda olmak ister. Fakat beslenme şeklimiz ve alışkanlıklarımız kilo almamıza yol açarak, ideal kilomuzu aşmamıza neden olur. Bu bağlamda ideal boy kilo veya boya göre kilo değerleri hesaplanarak, kişinin ideal kiloda olup olmadığına bakılabilir. Bu işlem, Vücut Kitle İndeksi Hesaplama (VKI) yöntemi ile yapılır. Aynı manaya gelecek şekilde boy kilo endeksi hesaplama, vücut kitle endeksi hesaplama, beden kitle indeksi hesaplama, bmi hesaplama şeklinde de kullanılabilmektedir. Vücut kitle indeksi hesaplama yöntemi, dünya sağlık örgütü tarafından kabul gören bir ideal kilo hesaplama yöntemidir.
Peki ideal kiloda olup olmadığımızı nasıl anlayacağız? Veya boyumuza göre uygun bir kiloda olup olmadığımızı nasıl bileceğiz? Bunun için Vücut kitle indeksi hesaplama yöntemini kullanacağız. Peki Vücut Kitle Endeksi nedir? Vücut Kitle Endeksi, kilonuzun boyunuzun karesine bölünmesiyle elde edilen bir değerdir. Burada kilonuz kg olarak ve boyunuz da metre cinsinden alınarak Vücut Kitle Endeksi Hesaplama sını yapabilirsiniz. Peki Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır? Diğer Bir tabirle, ideal kilo hesaplama işlemini nasıl yapabiliriz?
Meditasyon yaparak, ruhunuzu dinlendirmeye ne dersiniz? İşte birbirinden farklı Meditasyon Önerileri.
Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, boya göre kilo yani ideal boy kilo endeksinizi hesaplamak için kilonuzu, boyunuzun karesine bölerek, Vücut Kitle İndeksinizi bulmalısınız. Bu değeri bulduktan sonra, daha önceden belirlenen değerlerden, kategorilerden hangisine denk geldiğinizi bulacak ve kilo konusundaki durumunuzu görebileceksiniz.
Hadi gelin bir örnekle vücut kitle endeksi hesaplama sını gösterelim.
Örneğin 60 kiloda ve 1.65 boyunda olduğunuzu düşünelim. 60 kg ve 1.65 metre değerleri ile boy kilo endeksi hesaplama işlemini yapabilirsiniz. Bu örneğimiz için işlem aşağıdaki gibi olacaktır:
Vücut Kitle İndeksi = 60 / (1.65 x 1.65) = 22,03856749311295
Vücut kitle indeksi hesaplamasında çıkan sonuca göre, yani ideal kilo hesaplamasına göre ortaya çıkan bu değer, sizin beden kitle indeksi değerinizi veriyor. Ve daha önceden belirlenmiş bazı değerlere göre, ideal kiloda olup olmadığınız anlaşılabilir. Peki bu Vücut Kitle İndeksi değerleri nelerdir? Yazımızın ilerleyen bölümlerinde buna da değineceğiz. Şimdi, Vücut Kitle İndeksi Hesaplamanın biraz daha detaylısına bir göz atalım isterseniz.
Vücut Kitle Endeksi hesaplama sında boy ve kilo yeterli olurken, yani bir çeşit boy kilo endeksi hesaplaması yapılırken, detaylı Beden Kitle Endeksi hesaplamasında, yaşınız, cinsiyetiniz hatta bel çevreniz de işin içine giriyor. Bu hesaplamalar ile ideal kilonuzu, vücut yağ yüzdenizi ve bel çevrenizin normal olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Vücut Kitle Endeksi Hesaplama Sonuçları
Beden kitle indeksi hesaplamasında ortaya çıkan değere göre, ideal kiloda olup olmadığınızı anlayabiliyorsunuz. Bu boy kilo hesaplama yöntemlerine göre beş farklı kategoriden birine dahil olduğunuzu göreceksiniz. Bu kategorilerden Vücut Kitle İndeksi hesaplamasında ortaya çıkan değere göre, sizin denk geldiğiniz bir kategori olacak. Bu kategori sizin ideal kiloda olup olmadığınızı gösterecek.
Peki nedir bu 5 Vücut Kitle İndeksi kategorisi? Beden kitle indeksi hesaplamasına göre denk geleceğiniz bu beş kategori şu şekilde:
- Zayıf
- Normal
- Fazla Kilolu
- Obez
- Morbid Obez
Ayrıca Morbid Obezliğin üst sınırlarında iki farklı sonuç aralığı daha vardır. Bunlar:
- Süper Obez
- Süper Süper Obez
Peki hangi değer aralıkları hangi kategoriye denk geliyor? Buna göre Vücut Kitle İndeksi hesaplamasında ortaya çıkan değer;
- 18, 5 ‘in altında olanlar, Zayıf,
- 18,5 – 24, 9 arasında olanlar, Normal Kilolu,
- 25 – 29, 9 arasında olanlar, Fazla Kilolu,
- 30 – 39, 9 arasında olanlar, Obez
- 40 ‘ın üzerinde olanlar ise Morbid Obez,
- 50 ‘nin üzerinde olanlar ise Süper Obez,
- 60 ‘ın üzerinde olanlar ise Süper Süper Obez,
olarak ele alınır. Peki bu ifadeler ne anlama gelir? Bu sonuçlara göre ne yapmamız gerekir? Gelin şimdi bu ifadelere ve anlamlarına bakalım.
Zayıf: Boyunuza göre yeterli bir kiloda olmadığınızı gösterir. Yani zayıf kategorisindesiniz. Beslenmenize dikkat ederek, dengeli beslenmeli ve ideal kilonuza yaklaşmalısınız. Aşırı kilonun vücutta farklı problemlere yol açması gibi , zayıflık da vücutta farklı problemlere yol açabilir.
Normal Kilolu: Boyunuza göre uygun bir kilodasınız. Tebrikler! Tabi bu boy kilo dengesiniz korumanız dengeli beslenmenizi sürdürmenize ve yeterli fiziksel aktivite ve sporla desteklemenize bağlı.
Fazla Kilolu: Boyunuza göre kilonuz biraz fazla ve alarm zilleri çalmaya başlamış. Dengeli beslenmeye dikkat ederek ve biraz da diyet yaparak ideal kilonuza yaklaşabilirsiniz. Bu sınırları geçmeniz, obeziteye ve sonrasında da farklı rahatsızlıklara yol açabilir.
Obez: Boyunuza göre kilonuz fazla ve obez kategorisine giriyorsunuz. Bu durum sağlığınız açısından bir risk. Bu nedenle bir sağlık kuruluşundan ve diyetisyenden destek alarak diyet ve spor programı uygulamalısınız.
Morbid Obez: Boyunuza göre kilonuz çok fazla. Bu durum sağlığınız açısından bir risk. Bu nedenle bir sağlık kuruluşundan ve diyetisyenden destek alarak diyet ve spor programı uygulamalısınız.
Yukarıda 60 kilo ve 1.65 boyunda olan bir insan için Beden Kitle İndeksi hesaplamasını yapmıştık ve Vücut Kitle indeksini 22,03856749311295 olarak bulduk. İşte bu değer bize bu kişinin hangi kategoriye denk geldiğini gösteriyor. Buna göre çıkan değer 18,5-24,9 aralığında ve bu kişinin Normal kilolu olduğu sonucunu veriyor.
Peki sizin Vücut Kitle İndeksi Hesaplama değeriniz hangi kategoriye denk geliyor?
Vücut Kitle Endeksi Hesaplama: İdeal Kilo Hesaplama Örnekleri
İsterseniz bu konuda bir kaç örnek daha verelim. Çünkü bazı durumlarda, ideal kiloda olduğunuz düşünen bireyler de obez çıkabilmekte, ideal kilolarından az da olsa sapmalar gösterebilmekte. Daha inandırıcı olmak adına bu örneklerle birlikte ilerlemek Vücut Kitle İndeksi Hesaplamasında bize daha da yol gösterici olacak.
Örneğin 80 kilo ve 1.75 boyunda olan bir isnanı ele alalım. Bu kişinin ideal boy kilo oranını, yani Vücut Kitle İndeksini hesaplamak için aşağıdaki formülü kullanacağız:
VKI = 80 / (1.75 x 1.75) = 26,12244897959184
Ortaya çıkan vücut kitle endeksi değerine göre, bu kişi 25 – 29, 9 aralığında ve dolayısıyla Fazla Kilolu. Dışarıdan bakıldığında bu kişi için fazla kilolu demeyebilirsiniz. Ama bilim yalan söylemez. Bu arkadaşın biraz kilo vermeye ihtiyacı olduğu kesin 🙂
Şimdi de 105 kilo ve 180 boyunda bir insanı ele alalım ve vücut kitle indeksi hesaplaması ile ideal kiloda mı yoksa değil mi bulalım. Bu kişi için Vücut Kitle endeksi hesaplama mız aşağıdaki gibi olacak:
VKI = 105 / (1.80 x 1.80) = 32,40740740740741
Bu sonuca göre, bu kişi 30 – 39, 9 değerleri arasında bir Vücut Kitle Endeksine sahip. Dolayısıyla Obez.
Şimdi de, kilo sorununun fazlalıkla değil de, azlıkla ilgili olduğu zayıf bir kişi örneği verelim. Örneğin 45 kiloda ve 1.60 boyunda bir kişiyi ele alalım. Bu kişinin ideal kilo hesaplaması yani beden kitle indeksi hesaplaması şu şekilde olacak:
VKI = 45 / (1.60 x 1.60) = 17,578125
Bu duruma göre bu kişi de zayıf kategorisinde ve kilo alması gerekiyor.
Vücut Kitle Endeksi Neden Önemli
Vücut Kitle Endeksi Hesaplama, ideal kilonuzu, obezite derecenizi, yağ ve kas oranınızı verdiğinden, sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli bir işlemdir. İnsanlar alışkanlıklarına göre yaşadıkları için, belirli bir zaman sonra alınan kilolar farkedilemeyebilir. Fakat bilimsel bir hesaplama yöntemi olan Vücut Kitle İndeksi hesaplama yöntemi ile elde edeceğiniz sonuç size gerçek bir bilgi sunacağı için proaktif bir şekilde önlem almanızı da sağlayacaktır.
Kilo, bir çok hastalığın da nedenlerindendir. Örneğin tip 2 diyabet yani şeker hastalığı, yüksek tansiyon rahatsızlığı ve kalp hastalığı gibi ciddi problemlerin oluşumunda kilo oldukça kritik bir etkiye sahiptir. Tabiki zayıf insanlar, kilo sorunu olmayan insanlar da bu hastalıklara yakalanabilmektedirler. Fakat hem bu hastalıklara yakalanma olasılıkları düşük, hem de hastalıkla mücadele yetenekleri, kilo sorunu olan bireylere göre daha iyidir.
Erkeklerde vücut yağ oranı yüzde 12-18 iken, bu oran kadınlarda 20-28 ile daha fazladır. Bu değerlerin üzerine çıkılması, obezite sinyalleri verir. Vücut yağ oranı, erkeklerde %25 üzerine ve kadınlarda da %30 üzerine çıkarsa, obezlik başlar. Vücut Kitle indeksi hesaplaması, bu değerler konusunda sizi bilgilendirir.
Vücut Kitle Endeksi Hesaplama: Kilo Sorunum Var, Ne Yapmalıyım?
Eğer kilo sorununuz var ise, üzülmeyin yalnız değilsiniz. Sizin gibi bir çok insan da günümüzde kilo sorunundan müzdarip. Bu konuyu çözmek adına öncelikle daha detaylı bir tetkik ve sonrasında yetkin bir diyetisyenin vereceği uygun bir diyet uygulayarak, siz de hayalini kurduğunuz daha sağlıklı ve ideal kiloda bir hayat yaşayabilirsiniz. Bunun için öndelikle kas yoğunluğunuzu ve kan değerlerinizin ölçüleceği, detaylı bir tetkik yaptırarak, zayıflamak için en ideal diyet programını doktorunuz veya diyetisyeniniz vasıtasıyla çıkarabilirsiniz. Bunun yanında uygun bir spor programı da uygulayarak, sabırlı bir şekilde devam ettiğinizde, kilo vermememiz ve ideal boy kilo oranına ulaşmamanız için hiçbir neden yok. Burada ihtiyacınız olan şey, diyet ve spor programlarınızı uygulamak için gerekli olan irade ve sabır.
Yaş ilerledikçe insan metabolizması yavaşlar ve metabolizmanın yavaşlamasıyla birlikte de kilo vermek daha da zorlaşır. Bu nedenle hangi yaşta olursanız olun, ileride daha zor kilo vereceğinizden, şimdiden önlem almalı ev gereken zayıflama adımlarının uygulamalısınız. Bu noktada vücut kitle endeksi hesaplama sının sizin için bir milat olmasınız dileriz.