Kundalini Yoga Nedir?
Bu yazımızda, son zamanların en popüler Yoga tekniklerinden biri olan Kundalini Yoga tekniğine göz atacağız. Kundalini yoga nedir, kundalini yoga nasıl yapılır gibi sorulara yanıt vereceğimiz bu yazımız, kadim bir yoga tekniği olan bu yoga tekniği hakkında sizi oldukça bilgilendirecek.
Kundalini Yoga, hemen hemen herkesin yapabileceği, çok popüler bir yoga tekniğidir. Kundalini tekniğinin ana vatanı Hindistan ‘dır. 5 bin yıldan daha uzun süredir yapılmakta olan bu yoga tekniği, Amerikaya Yogi Bhajan tarafından 1969 senesinde transfer edilmiştir. Vücutta var olduğu düşünülen Kundalini enerjisine odaklanan bir yoga türüdür.
Kundalini Yoga Nasıl Yapılır?
Kundalini yoga nedir öğrendikten sonra, şimdi sıra geldi, bu yoganın nasıl yapılacağına. Bu Yoga çalışmalarında, farklı teknikler bir arada kullanılır. Kullanılan bu farklı teknikler, bu yoga türünü diğer yoga türlerinden ayırır ve daha etkin bir yöntem olmasını sağlar.
Bu yoga, beş temel tekniği birleştirerek yapılır. Bu teknikler:
- Nefes (Pranayama)
- Hareket (Asana)
- Mantra (Ses Titreşimi)
- Meditasyon
- Bandhalar
Nefes egzersizleri, içerisinde doğru nefes almayı da barındıran, yani diyafram nefesi almayı barındıran uygulamalardır. Daha iyi nefes almanızı sağlayacak bu teknik ile, hem vücuda daha fazla oksijen sokarsınız, hem de daha iyi bir akciğer kapasitesine sahip olursunuz. Tabi, başlarda biraz baş dönemsi olabilir, dikkat etmek lazım.
Hareketler ya da asanalar, kundalini yoga sırasından uygulanan hareketlerdir. Bu hareketlerin tamamına yoga hareketleri yazımızdan ulaşabilirsiniz. Tabi elleri birleştirilmesi ile yapılan çeşitli duruşlar, mudralar da vardır
Mantralar, çalışmalar sırasında kullanılan, bilinci yükseltme amaçlı sözcük veya cümlelerdir. Bu cümleler belirli sayılarda ve şekillerde tekrarlanarak, bilinç arttırılır.
Meditasyon, zihne,çeşitli seslere, sessizliğe, cisimlere ve daha birçok şeye odaklanılarak yapılabilen, farklı tekniklerdeki çalışmalardır. Bu çalışmalar ile, farkındalık seviyesi oldukça artar.
Bunların yanında, bir de bedende uyguladığımız kilitler vardır. Bu kilitler bandhalar olarak adlandırılır. Granthi adı verilen vücut tıkanıklıklarını açamada kullanılan brandhalardan bazıları şunlardır: Kök kilidi, boyun kilidi, çene kilidi, karın kilidi, büyük kilit.
Bu yöntemler eşliğinde, geçmişte yaşanılan travmalara ve bilinçaltı blokajlarına yönelik çalışmaların yapıldığı yoga, geçmiş kötü deneyimlerinizden arınmanızı ve bilinçaltınızda sizi bloke eden düşüncelerden de kurtulmanızı sağlar. Kundalini yoga dersleri sırasında bu tip duygu ve düşüncelerden arınacağınız için, bu derslerde belli duygu boşalmaları yaşayabilirsiniz.
Kundalini yogada, vücudun farklı organlarına ve sistemlerine odaklanılarak da çalışmalar yapılır. Bu çalışmalar ile, vücudun her bir bölümünün daha iyi çalışması amaçlanır. Bağışıklık sistemi, sindirim sistemi, üreme sistemi, solunum sistem, lenf bezleri gibi bölümlerinde çalışmalarını düzenleyen yoga, bu sistemlerle ilgili hastalıklara karşı da sizi korur.
Yoga ‘nın Faydaları
Kudalini yoga nedir öğrendik. Bu yoganın nasıl yapılacağına da değindik. Peki kundalini yoganın faydaları nelerdir? Bu yogayı yaptığımızda vücudumuzda neler olun. Şimdi gelin birazda kundalini yoganın faydalarına değinelim.
Bütün yoga ve meditasyon çalışmalarında olduğu gibi, yoga da farkındalık düzeyimizi oldukça arttırır. Olaylara daha geniş açıdan bakmanızı ve olayların arkasındaki gerçeği görmenizi sağlar. Normal şartlarda fark edemeyeceğiniz detayları görme kabiliyeti kazandırır.
Bu yoga tekniği, stres seviyesini oldukça düşürür. Depresyonda iseniz, depresyonun etkisini gittikçe düşürür ve depresyondan çıkmanıza yardım eder. Duygusal olarak dengesiz olduğunuz dönemlerde, duygularınızı kontrol etmenizi ve dengelemenizi sağlar.
Enerji seviyenizi oldukça arttıracak kundalini yoga, değişim ve dönüşüm sürecinizi hem tetikler hem de bu sürece yardım eder. İnsanın limitlerini görmesini, kendi potansiyelini fark etmesini sağlayan bu yöntemin farkındalıkla ilgili faydaları saymakla bitmez.
Sadece ruhsal, zihinsel ve psikolojik olarak değil, aynı zamanda da fiziksel olarak da sizi geliştirir kundalini yoga. Kan basıncınızı dengeler, nefes teknikleri sayesinde akciğer kapasiteniz artar, sinir sisteminiz ve bağışıklık sisteminiz güçlenir. Bunların yanında, fiziksel egzersiz de yapmış olacağınız için, vücudunuzun esnekliği de artar.
Hello beautiful people,
my name is franziska and im from germany, only just developed to a kundalini teacher myself. Im very happy about that. I want to advertice a kundalini workshop here in Landsberg. And i found youre picture with the people doing kundalini yoga, holding up there arms bend. I wanted to ask you if i can use this pic for my workshop? I really like it. Thank you in advice. many blessings, franziska
Hello Franziska,
You are welcome to Dinginyasam! Nice to hear that you are preparing a workshop on Yoga.
Sure, you can use our pictures in your lessons. Nice to help nice people like you.
Let’s keep in touch.
Good luck!