yaratici drama nedir dinginyasam
yaratici drama nedir dinginyasam

Drama Nedir?

Yaratıcı Drama Nedir?

Bu yazımızda eğlenceli etkinlikleri ile hem çocuklar hem de yetişkinler için oldukça faydalı olan drama konusuna değineceğiz. Drama nedir, drama ne demektir sorularına yanıt arayacağımız bu yazımızda, ayrıca drama etkinliklerine, yani çeşitli drama örneklerine değineceğiz. Drama, yaratıcı drama olarak da adlandırılıyor ülkemizde. Bu nedenle bu yazıda kullanacağımız drama ve yaratıcı drama kelimeleri aynı anlamlarda kullanılacak. 

drama nedir dinginyasam
drama nedir dinginyasam

Drama nedir sorusunun yanıtı genellikle halk dilinde, hüzünlü hikayelerin anlatıldığı film veya diziler olarak cevap bulur. Yine bir olay veya durumu canlandırmak olarak da tanımlanabilir drama. Fakat Yunancada itmek, çekmek, etmek anlamlarına gelen darn köküne dayanan drama sözcüğünün esas anlamı daha farklıdır. Özellikle yaratıcı drama şeklinde kullanılan drama, bir lider eşliğinde, bir grubun çeşitli oyunlar ve canlandırmalar ile etkileşime girmesi, duygu ve düşüncelerini bu şekilde ifade etmesidir. Yaratıcı drama nedir sorusunun yanıtı, toplu olarak yapılan bir çeşit sosyal etkinlik, canlandırmalar veya oyunlar olarak verilebilir.

drama ne demek dinginyasam
drama ne demek dinginyasam

Yaratıcı drama hem okullarda öğrenciler için hem de yetişkinler için sosyal bir etkinlik olarak oldukça sık başvurulan, keyifli, eğlenceli ve öğretici bir etkinliktir. Yaratıcı drama etkinlikleri, birbirinden farklı oyunları ve canlandırma teknikleri ile, dahil olan grupları kaynaştıran hem samimi hem de öğretici ortamlardır. Yaratıcı drama eğitimlerinde, bir lider eşliğinde, ki bu genellikle drama hocası olur, grubun diğer üyeleri çeşitli oyunlar oynarlar ve belirli rolleri canlandırırlar. Drama örnekleri arasında hem kelime oyunları hem fiziksel oyunlar hem de doğaçlama tiyatro aktiviteleri yer alır. Çeşitli yaratıcı drama teknikleri ile gerçekleştirilen bu yaratıcı drama etkinlikleri, sanatsal bir boyut da taşıdığı için, bireylerin sanatsal taraflarını da besleyen bir etkinliktir.

Dramanın Yararları

Drama nedir, drama ne demektir sorularını yanıtladık. Yaratıcı drama çocuklar ve yetişkinler için oldukça faydalı aktivitelerdendir. Hem sosyal hem de sanatsal açıdan farklı oyunları ve canlandırmaları içeren drama teknikleri ile, bireyler hem öğrenir hem sosyalleşir hem de eğlenirler. Bu yüzden drama teknikleri, okullarda da oldukça sık kullanılan tekniklerdendir. Özellikle anaokulu ve ilkokullarda, yaratıcı drama dersleri ile öğrencilerin etkileşimi arttırılarak, çeşitli canlandırma çalışmaları ile hayatın bazı kesitlerini drama ortamında yaşamaları sağlanır. Peki dramanın yararlarını sayacak olursak, bu yararlar nelerdir? Diğer bir ifadeyle yaratıcı drama eğitiminin yararları nelerdir?

  • Yaratıcı drama hem eğlendirici hem de öğretici bir etkinliktir.
  • Yaratıcı drama, empatiyi arttırarak, sosyallik duygusunu güçlendirir.
  • Yaratıcı drama, özgüveni ve girişkenliği arttırır. İletişimi geliştirir.
  • Yaratıcı drama, dahil edildiği ortamlara aktiflik, enerji ve canlılık katar.
  • Yaratıcı drama, birey olabilmeyi ve bağımsız düşünebilmeyi sağlar.
  • Yaratıcı drama, hayatın farklı alanlarına mercek tutarak, hayatı ve insanları tanımayı sağlar.
  • Yaratıcı drama, problemlere farklı açılardan bakmayı ve ifade yeteneğini geliştirir.
  • Yaratıcı drama, grup çalışması konusunda bireyleri geliştirir. 

Drama Örnekleri

Drama nedir, drama ne demektir sorularındansonraşimdi de drama örneklerine bakalım. Yaratıcı Drama için farklı drama oyunları ve drama etkinlikleri yapılır. Bu drama etkinlikleri içinde farklı yaratıcı drama tekniklerini barındırır. Kimi oyunlar güven duygusunu geliştirmeyi amaçlarken, bazı oyunlar iletişim yeteneğini geliştirir. Bazı drama etkinlikleri bireyselliği ön plana çıkarmaya çalışırken, bazı drama örnekleri grup çalışmasını ön plana çıkarmaya çalışır.

drama ornekleri dinginyasam
drama ornekleri dinginyasam

Şimdi gelin bazı drama örneklerine daha detaylı olarak bakalım ve yaratıcı drama tekniklerinin neleri içerdiğini birlikte görelim. Aşağıda bu konuda size fikir verecek, yaratıcı drama eğitimlerinde kullanılan bazı drama örneklerini bulabilirsiniz.

Yaratıcı Drama Etkinlikleri: Cümlelerle Hikaye Oluşturma

Drama etkinliğine katılan grup üyeleri, daire şeklinde oturur. Drama hocası veya lideri, bir konu belirler ve sırayla herkes bu konu ile ilgili bir hikaye oluşturmaya çalışır. İlk başlayan kişi, bu konu ile ilgili bir cümle kurar ve onu takip eden kişi de farklı bir cümle ile hikayeyi sürdürür. Gruptaki herkesin bir cümle kurduğun ve hikayeye eklediği bu drama cümle oyunu, bir tur veya birkaç tur oynanabilir. 

Özellikle yaratıcılığın oldukça önemli olduğu bu drama etkinliğinde, bireylerin hikayeye olabildiğince yaratıcı bir şekilde katılmaları sağlanır.

Drama Örnekleri: Bardak Parkur

Yaratıcı Drama sınıfında belirli bir alana, kağıt bardaklar ters çevrilerek bir parkur oluşturulur. Bu parkurda, ikişerlim gruplar halinde, drama güven çalışması yapılır. Önce gruptan bir kişinin gözleri bağlanır ve diğer kişi, çeşitli komutlar ile, bu kişiyi bardakları devirmeden karşı tarafa geçirmeye çalışır. Daha sonra da diğer kişi, gözü bağlanarak oyuna katılır ve arkadaşının komutları ile karşıya geçmeye çalışır.

Drama örneklerinden biri olan bu bardak oyunu ile, bireylerin güven bağı kurması ve komutu aldıkları kişiye güvenmeleri sağlanır. Bu oyunda bireylerin davranışlarına göre, güven tipleri de gözlemlenebilir.

drama etkinlikleri dinginyasam
drama etkinlikleri dinginyasam

Yaratıcı Drama Etkinlikleri: Gazete İstop

Drama katılımcıları toplanırlar. Drama hocası, bir gazete kağıdını havaya atar ve birinin ismini söyle. İsmi söylenen kişi, gazete kağıdı yere düşmeden, ismi söylenen kişi gazete kağıdını yakalamaya çalışır. Eğer yakalarsa, o da bir isim söyleyerek, gazeteyi havaya atar. Eğer yakalayamazsa, gazete kağıdı ikiye bölünür. Gazete kağıdı bitene kadar bu yaratıcı drama etkinliği devam eder.

Çocukluğumuzda top ile oynadığımız istop oyununa farklı bir bakış açısı getiren bu oyun, ayrıca bir dikkat çalışması olarak da ele alınabilir.

Drama Örnekleri: Atasözü Anlatma

Drama hocası, daha önceden belirlediği atasözleri, sırayla katılımcılara dağıtır. Katılımcılar da sırasıyla bu atasözlerini diğerlerine anlatmaya çalışır. Fakat burada anlatımı tek bir hareketle yapmak zorundadır. Yani, tek bir hareket ile atasözünü anlatmalıdır. Örneğin damlaya damlaya göl olur atasözünü, damlama şeklinde bir ifade ile anlatmaya çalışmalıdır.

Drama örneklerinden bu örnek ile bireylerin kendilerini ifade etme yetenekleri geliştirilir.

drama kursu dinginyasam
drama kursu dinginyasam

Yaratıcı Drama Etkinlikleri: Dörtlü Dönme

Dörtlü dönme, sadece yaratıcı drama için değil, aynı zamanda da doğaçlama tiyatro için oldukça önemli oyunlardan biridir. Bu drama etkinliğinde, dört kişi belirlenir ve bu dört kişi, sahne de arkalı önlü olarak, kare şeklinde dizilirler. Diğer katılımcılara dönük iki kişi ve onların arkasında da yine kareyi tamamlayacak şekilde konumlanmış, birer kişi. Katılımcılar her ikili için, bir kelime belirlerler. İlk belirme yapıldığında, kare döner ve diğer ikili için kelemi belirlenir. Her ikili için kelime seçimi tamamlandığında ise, kare tekere teker döner yani her bir ikili sırayla öne gelir ve kelimelerini tekrar eder.

Drama oyunu dörtlü dönme başladığında, ilk sora kiminse, o iki kişi belirli bir süre o kelime ile ilgili doğaçlama bir hikaye kurar ve oynarlar. Belirli bir yerde drama hocası durdurur ve diğer kişi oyuna dahil olur. İlk oyuncu ise oyundan çıkar. Bu sefer, sahnedeki ikili kendi kelimeleri ile ilgili bir oyunu canlandırmaya çalışırlar. Bu şekilde birkaç tur attıktan sonra, hikayeler bir noktaya taşınmaya çalıştırılır ve son tur ile bu yaratıcı drama etkinliği bitirilir. 

Bu yazımızda, drama nedir, drama ne demektir sorularına yanıt aradık. Yaratıcı dramanın faydalarını anlatarak, çeşitli yaratıcı drama örneklerine ve yaratıcı drama tekniklerine değindik. Yaratıcı drama eğitiminin nasıl olduğunu anlatmaya çalıştık.

Buna Da Bakın

sinopsis-nedir-dinginyasam.com

Sinopsis Nedir?

Bu yazıdan sinema dünyası için önemli bir senaryo terimi olan Sinopsise değineceğiz, sinopsis nedir sorusuna …

Sanatla-Farkındalık-Jan-Van-Eyck,Arnolfini-nin-Evlenmesi

Sanat ile Farkındalık – Jan Van Eyck, Arnolfini ‘nin Evlenmesi

Sanatla Farkındalık Çalışmalarının ikinci bölümünde, ünlü Flaman Ressam Jan Van Eyck ‘ın ünlü eseri Arnolfini …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir