Bu Yazıyı Da Okuyabilirsiniz!
sinopsis-nedir-dinginyasam.com

Sinopsis Nedir?

Bu yazıdan sinema dünyası için önemli bir senaryo terimi olan Sinopsise değineceğiz, sinopsis nedir sorusuna detaylı bir yanıt arayacağız.

Kelime anlamı olarak “bir çırpıda okunan, anlaşılan” anlamına gelen  Sinopsis, kısaca senaryonun en kısa özetidir. Senaryonun bu en kısa özetinde, senaryoda yer alan detaylara  yer verilmez. Adeta bir yönetici özeti şeklinde yazılan synopsisler,  film hakkında bir ön bilgi edinmesi gereken kişilere, yapımcılara hazırlanırlar. Böylece film hakkında genel bir görüşe sahip olan bu kişiler, içeriği beğenilerse, filmin detaylı anlatıldığı tretmanı veya daha detaylı olan senaryoyu isteyerek film hakkında bilgi edinirler. Tretman konusuna Tretman Nedir yazımızda değindik, bu yazımıza da göz atabilirsiniz.

Özellikle, belgesel ve film festivalerinde sinopsis ve tretman birlikte istenir. Ayrıca Sinopsisler senaryo yazarları için de bir yol haritası niteliğindedir.

Sinopsis Nasıl Olmaldır?

Sinopsis nedir sorusunu yanıtladık. Peki Sinopsiste neler olmalıdır? İyi bir synopsiste olması gereken yazıları aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz.

  • Özet şeklinde yazılmalı
  • 3-5 Sayfayı aşmamalı
  • Niteliksel olmalı
  • Geniş zamanla yazılmalı
  • Diyalog İçermemeli
  • Fiziksel ve karakteristik özellikler belirtilmemeli
  • Filmdeki yer, zaman, mekanı içermelidir.

Gelin şimdi bu maddeleri biraz daha açalım.

sinopsis-nedir-dinginyasam.com
Sinopsis Nedir, Sinopsis Nasıl Yazılır?

Özet Şeklinde Yazılmalı

Sinopsis, Tretman ve Senaryo ‘nun özetidir. Daha net bir tabirle, Tretman Senaryo’nun özeti, Synopsis ‘te tretman ‘ın özetidir. Dolayısıyla Sinopsis, senaryonun özetinin özetidir. Bu nedenle oldukça kısa olmalı, film hakkındaki genel bilgileri okuyucuya aktarmalıdır.

Eline onlarca senaryo ulaşan bir yapımcı olduğunuzu düşünün. Sayfalarca senaryoyu okumak yerine, çekmek istediğiniz filme karar vermek için Sinopsis’ler oldukça önemli olacaktır sizin için. Özellikle ön eleme süreci için çok yararlanacağınız bu özetler, size hem zaman hem de daha fazla eseri değerlendirme imkanı sağlayacaktır. Zaten beğenilen eserlerin Tretmanları ve Senaryoları ayrıca istenecektir.

Belirli Bir Sayfa Sayısını Aşmamalı

Sinopsisler, 1 sayfa olabileceği gibi 3-5 sayfaya kadar da çıkabilmektedir. Ama 3-5 sayfayı aşmamalıdır. Filmin detaylarına göre uzunluğu değişebilmekle birlikte, kısa film çekecekseniz, sayfa adedi daha da az olabilir, tek sayfa ile de kısa filminizi anlatabilirsiniz.

Niteliksel  Olmalı

Sinopsis niteliksel olmalıdır cümlesiyle kastedilmek istenen, filmin ne anlatmak istediğini net bir şekilde ifade edebilmesidir. Synopsisi okuyan kişinin aklında soru işareti kalmamalıdır film hakkında. Çünkü, film hakkındaki genel bilgilere hakim olması gereken kişiler için, bu bilgiler oldukça önemlidir. Buradaki ifade şekli, yapımcıların film hakkındaki görüşlerini olumlu ya da olumsuz değiştirebilecek niteliktedir.

Ayrıca yazdığınız Sinopsis ‘te, filmin sonunu da belirtmeniz gerekir. Sürpriz bir son düşünüyorsanız bile, bu sonun burada yer alması iyi olacaktır. Çünkü, senaryoyu vereceğiniz yapımcılar, sonradan  bu tip sürprizlerle karşılaşmaktan pek hoşlanmayabilirler.

Geniş Zamanla Yazılmalı

Sinopsis ‘in yazım dili Geniş Zaman olmaldır. Geniş zaman, anlatımsal olarak daha akıcı ve anlaşılır bir Türkçeye olanak sağlar. Geniş zaman kullandığınızda, anlatmak istediğiniz olayları daha net bir şekilde, üçüncü bir göz ile anlatmış olursunuz. Bu da, synopsis ‘i okuyan kişi için büyük bir kolaylık sağlar. Hem bu kolaylıklar hem de genel geçer bir standart olarak, Sinopsis ‘ler geniş zaman kullanılarak yazılır.

Diyalog İçermemeli

Sinopsis ‘lerde genellikle diyalog olmaz. Fakat, film içinde vurucu bir sahne var ve bu sahnede söylenecek bir cümle önemliyse, o cümle sinopsiste yer alabilir. Mesela, “Bu da mı Gol Değil Hakim Bey!”.

Fiziksel ve Karakteristik Özellikler Belirtilmemeli

Sinopsiste fiziksel özellikler, karakteristik özelliklere ve detaylı anlatımlara yer verilmez. Film açısından, karakterin fiziksel özellikleri çok önemli şeyler ifade etmiyorsa, bu özellikler belirtilmez.  Karakterlerden isimleri ile söz edilir ve hikayedeki rolleri özet olarak anlatılır.

Filmdeki Yer, Zaman ve Mekanı İçermelidir

Sinopsis yazlırken, filmin geçtiği yer, tarih ve mekan belirtilmelidir. Mesela film Avrupa ‘da, Orta çağ döneminde küçük bir kasabada geçiyorsa, bu ifadeler synopsiste yer almalıdır. Okuyucunun filmi anlatmak istediğiniz gibi anlaması için, bu veriler çok önemlidir. Bu verilere göre kurguladığınız filmde, sinopsis içinde yer, tarih ve mekan belirtmezseniz, okuyucu kendi hayal dünyasına göre bir zaman dilimi, mekan ve  yer belirleyecektir.

Bu arada küçük bir de uyarı yapmak isterim. Sinopsinizi, Tretmanınızı ve Senaryonuzu bir yere vermeden, göndermeden önce, noterden üzerinize almanız, olası bir haksızlığın önüne geçecektir. Çünkü noter, o senaryoyu üzerinize tescilleyecek, çalınmasını engelleyecektir. Senaryonuz çalınsa dahi, daha sonra senaryonuz üzerinde hak iddia etmek isterseniz, bu noktada tescil size yardımcı olacaktır.

Sinopsis Örneği

Sinopsis nedir sorusunu detaylı olarak yanıtladıktan sonra, şimdide sinopsis örneği olarak kısa film kursunda yazdığım bir sinopsis örneğini sizlerle paylaşacağım. Tabi buradaki örnek kısa sürede yazıldığı için, kısa bir örnek teşkil ediyor. Normal şartlarda bir sinopsisin, 3-5 sayfa uzunluğunda olması beklenir.

Fibonac

Yıl 504, Rahip Jacop Tibet’in önde gelen rahiplerindendir. Bir çok öğrenci yetiştirmiş, halen de bir çoklarını yetiştirmektedir. Bir zaman gelmiştir ki, en gözde öğrencisi, kendisini geçecek düzeye gelmiştir. Bu, Jacop ‘ta bir kıskançlığa yol açar. Bu duygu Fibonac ‘ın ona görünmesine neden olur.

Bu karşılaşma onu 1008 yılının Avrupa’sına, bir cadı avının ortasına düşürür. Cadı avı konusunda civarın en ünlü savaşçısı olan Jacop, elde ettiği bu ünü kötüye kullanmaya başlar ve haydutluğa soyunur. Bir çok kafileyi durdurur ve haksız yere insanların parasını alır. Ve bu kötülükler onu tekrar Fibonac ile karşılaştırır.

Bu karşılaşmadan sonra Jacop, gözünü bir Maya kabilesinin bir kurban töreninde açar. Tarihler 336 ‘yı göstermektedir. Kabilede onun kurman edilmesinin nedeni, kabilenin en şişman üyesi olamsıdır. Fakat tam kurban edilecekken, Fibonac ona yine görünür ve onu 1680 ‘lerin Avrupası’nda bir Fabrikaya atar.

Fabrikada işlerini üstün körü yapmakta, bir çok işçiye kötü örnek olmaktadır. Çok tembel olan Jacop ‘ı, Fibonac tekrar bulur ve bu sefer onu 210 yılının Hindistan’ına gönderir. Dilencilik yapmaktadır ve günlerinin çoğunu aç karnına geçirmektedir. Bir gün parası için bir adamı öldürür ve hapse düşer. Hapiste Fibonac onu tekrar bulur.

Bu sefer tarihler 2730 ‘u göstermektedir. Marsta bir kolonide, koloni liderliği yapmaktadır. Kolonideki yönetimde adil değildir ve sevilmemektedir. Ve zaman sonra Fibonac ona tekrar görünür.

Peki Fibonac Kimdir? Fibonac insanlarda belirli duygular öne çıktığında onlara görünen ve onları Fibonacci sayısına göre belirli yıllara gönderen bir zaman yöneticisidir. Hikaye 504 ‘te başlar. Fibonac Jacop ‘u bir çarpar, bir böler.

Fibonacci Sayıları : 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597…

504 è 2 x 504=1008 è 1008/3 = 336 è 336*5=1680 è 1680/8= 210 è 210*13 =2730 

Buna Da Bakın

girisimci filmleri girisimci belgeselleri

Motivasyonunuzu Tavan Yaptıracak Girişimci Filmleri

Girişimci nedir sorusunun yanıtlarından biri de her koşul altında motivasyonunu yitirmeyen ve kendi kendini motive …

tretman-nedir-dinginyasam.com

Tretman Nedir?

Bu yazımızda tretman nedir, tretman nasıl yazılır sorularına detaylı bir yanıt vermeye çalışacağız. Kısaca Tretman, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir