Bu yazımızda tretman nedir, tretman nasıl yazılır sorularına detaylı bir yanıt vermeye çalışacağız. Kısaca Tretman, senaryonun özeti, Sinopsis ’in daha detaylı olanıdır. Sinopsis konusuna, Sinopsis Nedir yazımızda değinmiştik. Filmde olayların nasıl anlatılacağını çok kısa olmayan bir özet şeklinde içerir. Yapımcılar sinopsisten sonra, tretman ‘ı isteyerek film hakkında detaylı bilgi edinebilirler. Çünkü senaryonun özeti olan bu yazı ya da hikaye, film hakkındaki ayrıntıları da özet olarak içerir. Diğer bir tabirle, senaryo yazmadan önce elinizdeki bir başvuru kaynağı, bir taslaktır.
Tretman nedir sorusuna yanıt verdikten sonra, Tretman ‘ı Taslak ve Sunum tretmanı olarak ikiye ayırabiliriz. Taslak tretmanı biraz daha uzun, detaylı olarak kullanılırken, Sunum tretmanı biraz daha yönetici özeti şeklinde hazırlanmış, ana olaylara yer vermiş ama biraz daha basit bir anlatımla yazılmış tretmandır.
Bu Yazıda Neler Okuyacaksınız?
Tretman Nasıl Yazılır?
Tretman nedir tanımsal olarak öğrendik. Peki iyi bir tretman nasıl yazılır? İyi bir tretmanda olması gereken özellikler nelerdir?
Bu özellikleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Detaylı özet şeklinde yazılmalıdır
- 10-15 sayfayı aşmamalı
- Karakter özellikleri belirtilmeli
- Yer, zaman, mekan, çevre anlatılmalı
- Betimlemelere yer verilmeli
- Geniş zamanla yazılmalı
- Diyalog İçermemeli
- Ana ve yan hikayeleri içermeli
- Senaryonun Planı/Taslağı şeklinde yazılmaldır.
Tretman nedir sorusunun cevabı için gelin biraz daha detaya inerek, iyi bir tiretmanın nasıl olması gerektiğine yakından bakalım.
Senaryonun Özetidir
Tretman Senaryonun özetir. Daha önce bahsettiğimiz Sinopsis, 3-5 sayfa iken, bif film tretmanı için bu uzunluğun 10-15 sayfa civarında olması beklenir. Tabi burada kesin bir sınır olmadığı gibi, bu sınırı bir hayli açmış örneklere de rastlamak mümkün.
Karakter Özellikleri Belirtilmelidir
Sinopsiste yer verilmeyen karakter özellikleri, tretmanda yer almalıdır. Hatta, hem ana karakter hem de yan karakterlerin karakteristik özellikleri anlatılmalı, okuyan kişiye bu kişilerin filmdeki rolleri iyice anlatılmalıdır.
Yer, Zaman, Mekan ve Çevre Özellikleri Belirtilmelidir
Tretmanda bulunulan mekan ve çevre koşulları anlatılmalıdır. Bu anlatımlarda, aşağıda tekrar edeceğim gibi, betimlere önem verilmeli, atmosferin duygusu okuyucuya iyice yansıtılmalıdır. Yine, içinde bulunulan zaman da okuyucuya gösterilmedir.
Betimlemelere Yer Verilmelidir
Kişilik özelliklerin yanı sıra, tretmanlar yer ve mekanların betimlemelerine de yer vermelidirler. Okuyucuya ortamı iyice anlatacak betimlemelerle, karakterlerin özelliklerini anlatacak betimlemeler, tretmanda birlikte kullanılmalıdır.
Geniş Zaman İle Yazılmalıdır
Sinopsiste olduğu gibi, Tretmanda da kullanılan zaman, geniş zamandır. Geniş zaman burada standart olduğu gibi, bu zaman ile yazılan hikaye, okuyucuya net bir anlatım sunar.
Diyalog İçermez Ama…
Tretmanlar diyalog içermezler. Çünkü diyaloglar, esas metinde, yani senaryoda değinilecek detaylardır. Fakat, film için oldukça önemli olan konuşma kalıpları, burada yer alabilir.
Ana ve Yan Hikayeleri içermelidir
Tretman hem filmin hem ana hikayesini, hem de filmi güçlendirecek olan yan hikayeleri içermelidir. Bu, bir taraftan film hakkında okuyucuya daha net bir fikir verirken, diğer bir taraftan da, senaryo yazarken ve film çekimi sırasında size oldukça kolaylık sağlayacaktır.
Senaryonun Planı
Senaryo, filmin detaylı anlatımını içerir. Fakat senaryo yazımı sırasında en çok yararlanacağınız şey, tretmanınızdır. Çünkü tretman, film hakkındaki karakterleri, olayları, işleyişi içeriz. Geriye, bu doneleri detaylandırmak kalır.